023.hr
Donosimo detaljan pregled trgovina koje su ove nedjelje otvorile svoja vrata kupcima u Zadru i okolici
Zadar Strings Quartet otvara nedjeljni program obradama Olivera i klasika, a večer preuzimaju Libretići, Plesni korak i pjevači Nele Šarić
Polaznici dramsko-lutkarskih radionica Donatolina premijerno izvode predstave “Božićno čudo” i “Djed Mraz savršeni”
Kako čovjek čovjeku može biti lijek saznajte na okruglom stolu i predstavljanju knjige “Pietrov san” u Kneževoj palači
Nakon stabilnog i mjestimice maglovitog vikenda, Zadar očekuje tjedan obilježen južinom, kišom i natprosječno visokim temperaturama za prosinac
WhatsApp uvodi niz noviteta koji stižu taman pred blagdane: Evo što ćete sada moći napraviti ako vam se nitko ne javi na poziv
GALERIJA Dječja sreća u centru grada, stigla sv.Luca i podijelila bombone
Od prvog dana 2026. godine stižu veći računi za struju: HERA odobrila poskupljenje mrežarine, uvodi se i nova naknada za proizvođače
Ukrajinac operirao i na zadarskom području: uhićen 38-godišnjak koji je od starijih osoba uzimao novac i nakit za lažne troškove liječenja
Večeras u Kino Zoni kultni klasik devedetih s Al Pacinom, Robertom De Nirom i Val Kilmerom
Sveta Luca u pratnji Lige protiv raka i Udruge Maraska razveselila mališane na Odjelu pedijatrije
SUBOTOM NA ŠPICI Sunčana zimska subota na Kalelargi uz modne igre i blagdanske detalje
GALERIJA Mirisi Turopolja preplavili Zadar. Uz kotlovinu, štrukle i svirku OSS Buševec prikupljao donacije za Ligu protiv raka Zadar
GALERIJA KUD Bleke i konji dodijelili svoju nagradu za “Čovika godine”
BLEKE I KONJI ODABRALI Danas uručena nagrada Branimiru Šalovu za “Čovika godine”
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr

Dojavite nam vijest
Želite se oglasiti na 023.hr?

NAJNOVIJE

ZADAR

ŽUPANIJA

SPORT

VIJESTI

VRIJEME

PODCAST

GALERIJE

KULTURA

SHOW

LIFESTYLE

SCI-TECH

PROMO OBJAVE

 
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. - 2025. QUANTUM MEDIA
Lifestyle

Ovo su vrste i načini pripreme kave koji ne izazivaju žgaravicu

Autor: 023.hr
Objavljeno: 30. siječnja 2025.
Čitanje članka: oko 5 min
Photo by Jayden Sim on Unsplash
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -
Izdvojeno u ovom tekstu
  • Tamna pržena kava
  • Cold Brew
  • Beskofeinska kava
  • Kava s niskim udjelom kiseline

Pijenje kave je omiljeni jutarnji ritual mnogih ljudi, koji im pomaže da se probude i započnu dan s energijom. Kava ima moć da poboljša raspoloženje i koncentraciju, ali ipak postoje ljudi kojima ovaj napitak izaziva probleme.

Neki ljudi mogu osjetiti nuspojave poput nervoze, nesanice ili probavnih smetnji. Također, kofein može uzrokovati ubrzanje otkucaja srca ili povećanje tjeskobe, zbog čega kava nije preporučljiva za sve.

Redoviti konzumenti kave imaju manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i Alzheimerove bolesti.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Konzumacija kave također je povezana s poboljšanom brzinom metabolizma, mentalnom budnošću, tjelesnom izvedbom i duljim životnim vijekom. Ispijanje kave se dugo povezivalo s probavnim smetnjama, žgaravicama, refluksom kiseline i drugim gastrointestinalnim simptomima.

Ako ste i vi jedni od onih kojima ispijanje kave uzrokuje smetnje, važno je napomenuti da nije svaka šalica kave ista te da i dalje možete uživati u šalici omiljenog napitka jer određene vrste prženja i pripreme kave mogu biti blaže za srce i jednjak, piše New York Post.

Tamna pržena kava

Prema nedavnom istraživanju, većina ljubitelja kave preferira srednje prženje, 54 posto, dok tamno prženje predstavlja preferiranu alternativu, 28 posto. Njih tek 10 posto reklo je da im je svijetlo pržena kava omiljena. Prženje kave tamni zrna i učinkovito sagorijeva mnoge od antioksidansa koje sadrže. Iako tamno prženje sadrži manje antioksidansa u odnosu na svjetlija prženja, ono je znatno manje kiselo. Za osobe sklone refluksu koje žele smanjiti unos kiselina, tamno ili srednje prženje moglo bi biti najbolji odabir za tijelo.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Cold Brew

Kao što naziv implicira, Cold Brew, odnosno “ledena kava” se proizvodi metodom kuhanja na niskoj temperaturi s dugim kontaktom gdje se mljevena kava namače u hladnoj vodi ili vodi sobne temperature 12 do 24 sata da bi se dobio glađi okus. Zbog ovog procesa i korištene hladnije vode, kuhanje izvlači manje kiselina i ulja iz zrna što rezultira manje kiselom kavom. To ga čini boljim izborom za one s refluksom kiseline.Cold Brew također sadrži manje antioksidansa nego kava pripremljena vrućom vodom jer visoke temperature vode pomažu u otpuštanju tih spojeva iz mljevene kave.

Beskofeinska kava

Iako mnogi ljubitelji kave radije biraju smrt nego kavu bez kofeina, ona je bolji izbor za osobe koje pate od refluksa kiseline. To je zato što se smatra da kofein pogoršava simptome, pa kava bez kofeina, koja još uvijek sadrži malo kofeina, ali manje od kave s punim sadržajem kofeina, uzrokuje manje štete.

Kava s niskim udjelom kiseline

Nedavno je postalo vrlo popularno pričati o kavama s niskim udjelom kiseline kao održivoj opciji za osobe koje pate od refluksa. Kave s niskom kiselinom koriste metodu kondukcijskog prženja. Konvekcijsko ili “flash” prženje, najčešće korišteni postupak prženja zrna kave, obično traje manje od 10 minuta. Suprotno tome, kondukcijsko prženje može trajati više od tri ili četiri sata na nižoj temperaturi, što rezultira takozvanom kavom s niskim udjelom kiseline.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Niska kiselost se ne odnosi na želučanu kiselinu, već na klorogeničnu kiselinu. Tijekom dugog procesa prženja uništava se više klorogenične kiseline. Međutim, ona je snažan antioksidans koji ima funkciju protiv dijabetesa, karcinoma, ima protuupalno svojstvo te djeluje protiv pretilosti. Nedavna studija pokazala je da, unatoč suprotnim tvrdnjama, kava s niskim udjelom kiselosti nije bila od koristi onima koji pate od žgaravice, regurgitacije ili želučanih tegoba.

“Zaključujemo da razlike u procesu prženja zrna kave ne rezultiraju značajnim razlikama u simptomima gornjeg probavnog sustava izazvanim kavom”, primijetili su istraživači. Osim biranja kave, osobe koje pate od refluksa kiseline mogu ograničiti štetne učinke kave ograničavanjem njihovog unosa, ispijanjem kave samo uz ili nakon jela, smanjenjem količine mlijeka i šećera i korištenjem papirnatog umjesto metalnog filtera jer papir zarobljava više kiseline tijekom procesa pripreme, prenosi Večernji list.

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
@023.zadar

Oznake:kavažgaravica
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Lifestyle

Danas je Sveta Lucija: Donosimo pet ključnih koraka za uzgoj guste i raskošne božićne pšenice koja donosi sreću u 2026. godini

Lifestyle

TJEDNI HOROSKOP Pred nama je tjedan karmičkih ljubavi, fatalnih susreta i velikog čišćenja

Lifestyle

Dobre vijesti za ljubitelje mliječnih proizvoda: Znanstvenici tvrde da sir može igrati važnu ulogu u očuvanju kognitivnog zdravlja

Lifestyle

Danas je Međunarodni dan samaca: Sve više ljudi bira život bez partnera, i pritom su sretniji nego ikad!

Lifestyle

Mjesečni horoskop za studeni: Evo tko u ljubavi gasi dramu, a tko na poslu preuzima vodstvo

Lifestyle

Zadarski Selected Croatia nominiran za prestižnu nagradu “Kolektiv godine”

Lifestyle

Sezona viroza pred vratima: Topli čajevi kao tihi saveznici u borbi protiv gripe i prehlade

Lifestyle

Danas je Međunarodni dan kave: Napitak koji osvaja svijet, ali nije za svakoga

- OGLAS -
023.hr

Želite li se oglasiti na Portalu 023.hr – doznajte više na ovoj poveznici ili nas nazovite na broj 023/777-900
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
Dobrodošli natrag!

Prijavite se u svoj račun

Username or Email Address
Password

Izgubljena lozinka