Quantum media d.o.o. iz Zadra, Jurja Barakovića 4, OIB: 67760966992 (dalje u tekstu: nakladnik) omogućuju korištenje usluga i sadržaja web lokacije 023.hr (dalje u tekstu: portala) koje je regulirano ovim uvjetima korištenja.

Korištenjem portala i svih pridruženih stranica i servisa koji pripadaju 023.hr domeni (dalje u tekstu: portal) smatra se da su korisnici u svakom trenutku upoznati s ovim uvjetima korištenja, te da ih u potpunosti razumiju i prihvaćaju.

 

Sadržaj i usluge portala te njihove promjene

Portal svojim korisnicima pruža pristup mnoštvu različitih internetskih servisa i izvora sadržaja.

Nakladnik zadržava pravo ukidanja kao i promjene izgleda, sadržaja i uvjeta korištenja portala kao i svih servisa i podstranica koje su sastavni dio portala bez obaveze prethodne najave. Nakladnik nije odgovoran za bilo kakvu štetu nastalu tim promjenama.

Prihvaćanjem ovih uvjeta korištenja korisnik se slaže da će usluge portala uključivati reklame, obavijesti, poruke administratora i slične poruke nakladnika za redovito obavještavanje posjetitelja/korisnika portala i normalno funkcioniranje svih usluga i sadržaja portala.

Nakladnik se u potpunosti odriče svake odgovornosti koja na bilo koji način može nastati iz, ili je na bilo koji način vezana za korištenje portala za bilo koje radnje korisnika/posjetitelja uporabom ili zlouporabom sadržaja na portalu, te za bilo kakvu štetu koja može nastati korisniku/posjetitelju ili bilo kojoj trećojstrani u vezi s uporabom ili zlouporabom korištenja sadržaja portala.

 

Registracija korisnika portala

Registracijom korisnik dobiva podatke o korisničkom računu – korisničko ime i lozinku. Korisnik je dužan čuvati podatke o korisničkom računu, te je u potpunosti odgovoran za svu štetu nastalu neautoriziranim korištenjem svog korisničkog računa. Završetkom registracije korisnik prihvaća odgovornost za sve aktivnosti uzrokovane uporabom usluga portala.

 

Obveze korisnika pri korištenju portala

Korisnicima portala nije dopušteno:

A) objavljivanje, slanje i razmjena sadržaja koji krše postojeće hrvatske i/ili međunarodne zakone, sadržaj koji je uvredljiv, vulgaran, pornografski, prijeteći, rasistički ili šovinistički te štetan na bilo koji drugi način,

B) objavljivanje, slanje i razmjena informacija za koje posjetitelj zna ili pretpostavlja da su lažne, a čije bi korištenje moglo nanijeti štetu drugim korisnicima,

C) lažno predstavljanje u ime druge pravne ili fizičke osobe,

D) manipuliranje informacijama u svrhu skrivanja porijekla sadržaja kojeg se objavljuje ili šalje putem usluga portala,

E) objavljivanje, slanje i razmjena sadržaja koji su zaštićeni autorskim pravom,

F) objavljivanje, slanje i razmjena neželjenih sadržaja korisnicima bez njihovog pristanka ili traženja,

G) svjesno objavljivanje, slanje i razmjena sadržaja koji sadrži viruse ili slične računalne datoteke ili programe načinjene u svrhu uništavanja ili ograničavanja rada bilo kojeg računalnog softvera i/ili hardvera i telekomunikacijske opreme,

H) korištenje, na bilo koji način, portala za slanje odnosno poticanje širenja netraženih komercijalnih priopćenja (tzv. spamanje), I) prikupljanje, čuvanje i objavljivanje osobnih podataka drugih posjetitelja portala i korisnika.

Nakladnik zadržava pravo ukloniti sadržaj koji smatra nepodobnim ili ne odgovara ovim uvjetima korištenja kao i automatski ukinuti korisnički račun registriranog korisnika bez prethodne najave u slučaju nedopuštenog korištenja odnosno kršenja ovih uvjeta korištenja.

Autorska prava

Sadržaj na portalu zaštićen je autorskim pravima. Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na portalu ne smiju se reproducirati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez izričitog pristanka nakladnika ili na bilo koji način koji može uzrokovati štetu nakladniku ili bilo kojoj trećoj strani. Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na portalu mogu se koristiti samo za individualne potrebe korisnika i na njihovu vlastitu odgovornost uz poštivanje svih autorskih i vlasničkih prava te prava trećih osoba.

 

Zaštita privatnosti i tajnost podataka

Nakladnik se obvezuje poštivati anonimnost i privatnost svojih korisnika i posjetitelja portala. Nakladnik će prikupljati osobne podatke korisnika/posjetitelja u skladu s važećim propisima. Navedeni podaci će sekoristiti primjerice u svrhu informiranja korisnika o uslugama i sadržajima portala, boljeg uvida i razumijevanja potreba i zahtjeva korisnika portala kao i razvijanja mogućnosti što kvalitetnijeg pružanja sadržaja i usluga portala.

Politika zaštite privatnosti
Portal koristi tzv. kolačiće (eng. ‘cookies’) kako bi bio u mogućnosti besplatno pružiti uslugu korisnicima s potpunim funkcionalnostima i što kvalitetnijim sadržajem. Kolačići predstavljaju skup podataka koje generira poslužitelj web stranica i koje web preglednik sprema na disk korisnika u obliku male tekstualne datoteke.

Sesijski kolačić postavlja se na računalo korisnika usluge portala samo za vrijeme trajanja njegovog posjeta portalu, omogućuje mu da se učinkovitije služi portalom i automatski istječe kada zatvori svoj preglednik. Osim toga, portal prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužne informacije o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica na tržištu i pritom koristi uslugu treće strane.

Portal također koristi kolačiće u svrhu oglašavanja vlastitih usluga i proizvoda te usluga i proizvoda svojih partnera koji bi korisnika usluge portala mogli zanimati. Prikazivanje oglasa koje korisniku portala dostavlja portal ili partner omogućuje se putem kolačića koje portal, odnosno treća strana može postaviti u web-preglednik korisnika.

Korisnik i/ili posjetitelj portala uvijek može samostalno regulirati primanje kolačića putem postavki svojeg web-preglednika. portal isključuje svaku odgovornost za bilo kakav gubitak funkcionalnosti usluge portala i kvalitete sadržaja na portalu u svim slučajevima odabira regulacije primanja kolačića od strane korisnika.

Korištenjem portala smatra se da su korisnici i/ili posjetitelji u svakom trenutku upoznati i suglasni s ovim uvjetima korištenja, uključujući s odredbama o obradi podataka u vezi s kolačićima i mogućnostima glede iste.

 

Linkovi na druge web stranice i sadržaji dobiveni od korisnika

Portal sadrži i dokumente, podatke, informacije kao i veze do drugih Internet stranica kreiranih od strane trećih osoba (linkovi) koje će se, kad god je to moguće, kao takve označavati. Nakladnik nema nadzor nad navedenim dokumentima, podacima, informacijama ili drugim Internet stranicama te se u potpunosti odriče svake odgovornosti vezane uz sadržaj na Internet stranicama kreiranim od strane trećih osoba.

Nakladnik nije odgovoran za sadržaj stranica oglašivača na portalu te ni za kakvu štetu nastalu reklamiranjem na portalu. Poslovni odnos između oglašivača i korisnika na portalu i izvan portala isključivo se zasniva na poslovnom dogovoru oglašivača i korisnika te nakladniknije odgovoran za bilo kakvu moguću štetu proizašlu iz takvog poslovnog odnosa.

Nakladnik ne kontrolira sadržaj koji razmjenjuju korisnici te ne može garantirati točnost, porijeklo ili kvalitetu takvog sadržaja. U slučaju saznanja da neki sadržaj krši pravne propise RH ili narušava ugled portala kao medija, nakladnik zadržava pravo uklanjanja takvog sadržaja s portala bez pretho dne obavijesti. Nakladnik neće ni na koji način biti odgovoran za sadržaj ili gubitak i oštećenje sadržaja koje je nastalo zbog korištenja portala. HT zadržava pravo da sadržaj koji objavljuju ili razmjenjuju korisnici portala koristi u promotivne svrhe.

 

Ukidanje i zabrana korištenja usluga portala

Nakladnik zadržava pravo ukinuti ili uskratiti mogućnost korištenja korisničkog računa i/ili jedne ili više usluga za koje je korisnik registriran, bez prethodne najave ili/i objašnjenja.

Nakladnik ne snosi odgovornost za bilo kakvu štetu nastalu ukidanjem korisničkog računa ili/i jedne ili više usluga za koje je korisnik registriran.

 

Prenošenje sadržaja s portala u drugim medijima

Tiskani i elektronički mediji mogu prenositi autorska djela s portala, pod slijedećim uvjetima:

A) ukoliko autor nije izričito zabranio reproduciranje, distribuiranje te priopćavanje javnosti svojeg djela te ukoliko se autorsko djelo koristi u opsegu koji odgovara svrsi i načinu izvještavanja;

B) obvezno je prilikom reproduciranja, distribuiranja i/ili priopćavanje javnosti prenesenog autorskog djela u zaglavlju naznačiti izvor i autorstvo djela

C) obvezno je u tijelu teksta prenesenog autorskog djela naznačiti oznaku web stranice na kojoj se nalazi izvorni članak odnosno autorsko djelo koji se prenosi,

D) prilikom prenošenja autorskog djela nije dozvoljeno mijenjanje smisla, kao ni slobodna interpretacija teksta,

E) za objavljivanje odnosno reproduciranje, distribuiranje i/ili priopćavanje javnosti fotografije ili video zapisa izvorno postavljenih na portalu u drugim tiskanim i/ili elektroničkim medijima ili na drugim platformama potrebno je pravovremeno zatražiti pisanu suglasnost uredništva portala.