Ovo jelo ima bogatu povijest, a iako se često povezuje s francuskom kuhinjom, zapravo potječe – iz Rusije. U nekim dijelovima svijeta zbog toga se naziva i ruskom salatom.
Kako god je zvali, francuska salata jedno je od najpopularnijih jela koje se priprema u različitim svečanim prigodama širom svijeta.
Francuska salata nezaobilazan je dio blagdanskog stola tijekom Božića i Nove godine i kod nas. Zbog svoje jednostavnosti i mogućnosti prilagodbe raznim dodacima, ovo je jelo omiljeno među različitim generacijama.
Recept za francusku salatu osmislio je belgijski kuhar Lucien Olivier u Moskvi sredinom 19. stoljeća.
Njegova francuska salata bila je luksuzno jelo koje se sastojalo od delikatesa poput kavijara, rakova, jastoga, kapara i skupih preljeva. S vremenom se recept prilagodio dostupnijim sastojcima, a jelo se proširilo po Europi.
Današnji recepti za francusku salatu obično uključuju:
- krumpir – narezan na sitne kockice i kuhan,
- mrkvu – narezanu na kockice i kuhanu,
- grašak – najčešće konzerviran ili kuhan,
- kisele krastavce – sitno sjeckane,
- majonezu – osnovni preljev koji povezuje sve sastojke,
- jaja – kuhana i narezana,
- senf i začine – za dodatnu aromu.
Ovisno o regiji ili osobnim preferencijama, mogu se dodati i drugi sastojci. Tako negdje dodaju kuhano meso, šunku ili piletinu, a vode se i vrlo živahne rasprave treba li u francusku dodati – jabuke.
Svi sastojci se skuhaju, narežu na sitne komade i pomiješaju s majonezom i začinima. Salata se ohladi i poslužuje se kao hladno predjelo ili prilog uz glavno jelo.
Najbolji recept za francusku salatu
Sastojci
- 450 g zamrznute mješavine graška i mrkve
- 300 g krumpira
- 200 g kiselih krastavaca
- sol
Sastojci za nadjev
- 360 g majoneze
- ¼ jabuke granny smith
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 1 žličica senfa
- crni papar
- sol
Priprema
Zamrznutu mješavinu povrća stavite u kipuću posoljenu vodu te kuhajte otprilike 10 – 15 minuta dok grašak i mrkva ne budu kuhani. Istovremeno u drugu posudu s posoljenom hladnom vodom stavite krumpir u kori da se kuha dok dovoljno ne omekša.
Grašak i mrkvu ocijedite i ohladite, a krumpiru, nakon što se ohladi, ogulite koru i nasjeckajte ga na jednake komadiće.
Zatim nasjeckajte kiselu jabuku koja će salati dati svježinu i dodajte ju u posudu s nasjeckanim povrćem.
Majonezu pomiješajte sa senfom, vrhnjem, soli i paprom i dodajte u mješavinu povrća.
Dodajte krastavce i sve zajedno lagano promiješajte.
Posluživanje
Salatu ohladite i poslužite kao prilog uz hladne nareske ili kuhanu šunku, piše N1.