Dr. Dejan Čubrilo otkrio je kako zdravo smršaviti i zašto svi griješe kad izbacuju masnoće zbog kolesterola.
Dr. Čubrilo je naglasio da mi imamo pogrešnu percepciju hrane: stalno se prejedamo, a da toga nismo ni svjesni. Gostujući u “Uranku” na K1 televiziji otkrio je kako možemo zdravo smršaviti te je objasnio zašto je izbacivanje masti iz prehrane zbog kolesterola najveća greška.
“Nema čarobnih dijeta i formula, zadatak nam je da znamo što radimo i da održimo kontinuitet. Smršavit ćete 15 kilograma uz dijetu, ali nakon toga ste se još više otrovali. Proces prehrane nije ‘od Nove godine do mora’, već je to proces u kojem se uči na razini svijesti”, kazao je.
“Najvažnija stavka je količina i redovno uzimanje obroka. Odmah recite sebi da ako jedete meso, pojest ćete veličinu i debljinu dlana, a uz to lagano povrće, a ne pola kilograma kupusa. Uzmite dječju zdjelicu povrća kuhanog na pari. Nema pauza od po pet, šest sati, nema jedenja poslije sedam navečer, nego ćete pojesti šaku badema, jedno jaje”, istaknuo je.
Moramo jesti masnoće
“Ne uzimajte kruh ako imate problem s glutenom. Navečer možete namazati maslac i džem, ništa nije sporno, ali važna je količina. Ako ste nakon toga još gladni, oko deset navečer, i vi idite u krevet u 23 ili 24 sata, uzmite šaku badema”, savjetovao je dr. Čubrilo.
“Bademi sadrže masti, ali one su jako dobre. Da bi tijelo stvaralo energiju, mora imati dovoljnu količinu masti, a ne šećera. Dakle, mi moramo konzumirati masnoće, bilo da su to bademi ili pet čvaraka. Pitaju se kako mogu jesti čvarke kad su na dijeti. Možete, ali pet, a ne pola kutije”, rekao je.
Voditelj Drago Jovanović rekao je da je kolesterol doveo u red tako što je počeo jesti slaninu i čvarke. Kada je napravio analizu krvi, parametri su se prvi put uklopili u normalne vrijednosti. Dr. Čubrilo je objasnio da je to očekivano, kao i da mnogi griješe što izbacuju masti ako imaju problem s kolesterolom.
“Tako je. Svi koji misle da će riješiti kolesterol tako što izbacuju masnoće, grdno se varaju. To obično bude problem. Svaki obrok je kemijska reakcija. Ja teoretski mogu pojesti pet čvaraka u 10 ujutru, u 12, u 17 popodne, pa u 22 sata navečer. To nam daje energiju” kazao je dr. Čubrilo.
“S vremenom se naviknete da je to dovoljno. Mi smo na razini kolektivne svijesti ozbiljno poremetili percepciju što je dovoljno. Mi se stalno prejedamo. Recite sebi da ćete jesti za pola sata opet, a ne da jedete jednom, pa za pet sati opet. Ja sam pojeo jutros pola šnite kruha s maslacem jer znam da ću za sat vremena opet nešto pojesti. Prema tome: malo, a često je formula”, naglasio je, prenosi Net.