Svjetski atlas hrane tradicionalno je objavio godišnju listu najboljih kuhinja i jela svijeta. Ljestvica je, navodi TasteAtlas, složena na temelju 477.287 ocjena za 15.478 jela i namirnica u njihovoj bazi, javlja Index.
Prvi put se na vrhu ljestvice našla Grčka, u kojoj se ističu egejske pistacije, maslinovo ulje s otoka Finikija, Kalamata masline, bob sa Santorinija i naranče s Krete.
Druga kuhinja “koju morate probati u 2025.” je talijanska, a treći na listi je Meksiko.
Hrvatska je zauzela visoko 17. mjesto. U Hrvatskoj se preporučuju slavonski kulen (4.6), zagorski mlinci (4.6), paška janjetina (4.6), gradele (4.5) i fuži (4.5). U zagradama su ocjene koje su navedenoj hrani dali posjetitelji TasteAtlasa.
Kao najbolji gourmet proizvođači u Hrvatskoj ističu se Aura Destilerija, Oleum Maris maslinovo ulje, Rossi Destilerija, Orna maslinovo ulje i Sirana Gligora, a istaknuti lokalni i tradicionalni restorani su Bistro Esplanada u Zagrebu, Konoba Vinko u Konjevratima, Hotel Dunav u Iloku, Mala Hiža u Mačkovcu i Restoran Johnson u Mošćeničkoj Dragi.
Kompletnu listu možete pogledati na ovoj poveznici.
Čak pet hrvatskih regija među 100 najboljih na svijetu
Čak pet hrvatskih regija našlo se među 100 najboljih food regija svijeta.
Istra je 30. najbolja food regija na svijetu, Dalmacija 34., Sjeverna Hrvatska 58., Primorje i Lika 76., a Slavonija i Baranja 83. Na prvom mjestu je talijanska Campania.
Zagreb se našao na 59. mjestu ljestvice najboljih food gradova svijeta, a Split na 72. Najbolji food grad na svijetu po TasteAtlasu je Napulj.
Među 100 najboljih jela svijeta nema nijednog hrvatskog, a na vrhu liste je kolumbijska lechona – prženi praščić.
Sva nagrađena jela, namirnice, kuhinje, gradove i regije možete pogledati na ovoj poveznici.