023.hr
Porezna uprava objavila važno upozorenje za građane
Vrsaljko na suđenju otkrio: “Oni koji nisu potpisali ugovor s Mamićem…”
3. Memorijal Eduard Edi Perinčić donosi još jači turnir i bogat nagradni fond
U prehrambenom proizvodu pronađena kancerogena tvar, Hrvatska ga uvozi iz Ukrajine
Loša situacija u Domu na Sfingi; Župan Bilaver obećao: “Povećanje cijena Doma u ovoj godini neće biti”
U Hrvatskoj ne rastu samo temperature već i inflacija i cijene; Evo najnovijih podataka
Suša poharala poljoprivredne urode, ljudi su očajni: “Sve će propasti”
FOTO Devet medalja za BK Posedarje s državnog prvenstva u cestovnom biciklizmu!
Jednodnevne ulaznice za ULTRA Europe ekskluzivno su dostupne u trgovinama Studenca – uz festivalsku majicu na poklon
Grad Biograd nagradit će učenike završnih razreda Srednje škole novčanom naknadom od 200 eura
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr
Najnovije objavljeno
VIJESTI
Zadar
ŽUPANIJA
SPORT
VRIJEME
PODCAST
GALERIJE
KULTURA
SHOW
LIFESTYLE
SCI-TECH
PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

NAJNOVIJE

ZADAR

ŽUPANIJA

SPORT

VIJESTI

VRIJEME

PODCAST

GALERIJE

KULTURA

SHOW

LIFESTYLE

SCI-TECH

PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

 
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. - 2025. QUANTUM MEDIA
Vijesti

Evo koliko danas košta kilogram čvaraka

Autor: 023.hr
Objavljeno: 28. studenoga 2024.
Čitanje članka: oko 4 min
Shutterstock
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -

Čvarci – topljeni komadići svinjske slanine, nekada ostaci pri kolinju, a danas cijenjena i skupa delicija. Priču o tome donosi RTL. 

Čvarke je Željko još kao dijete miješao u kotlu na svinjokoljama, jer je kaže pri topljenju slanine važno bilo dobiti kvalitetnu mast, a čvarak kao nusproizvod bio je manje bitan.

“Bio je bitan tu večer kada se jelo i pilo, kada je sve gotovo, kada se večeralo, a poslije, dobar dio tih čvaraka je završavao u pogačicama ili natrag kod svinja”, kaže Željko Turalija, kulinarski chef.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Danas su čvarci u vrhu slavonskih tradicijskih specijaliteta. Za njihovu proizvodnju Željko je na čvarkijadama osvajao prva mjesta, a ključ uspjeha je kaže u kvalitetnoj slanini te znanju i iskustvu u topljenju masti i čvaraka.

“Bitno je pogoditi trenutak, ako hoćete dobru mast imati ispadne lošiji čvarak, ako hoćete dobar čvarak ispadne lošija mast, kad uspijete izbalansirati te dvije stvari da pogodite onda dobijete i jedno i drugo dobro”, pojašnjava Turalija.

Netko voli malo masnije, a netko čvarke tanke kao čips, no važno je da budu hrskavi i lijepe zlatno žute boje.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

“Joj nemojte me više pitati za čvarke – dajte mi da ih jedem, najbolje su što može biti od svega klanja, ja to uzmem u šaku pa ovako jedem”, kaže Zdenka iz Osijeka.

Ima i onih koji čvaraka nisu baš tako željni.

“Zato što sam ih se najeo za cijelog života puno, najviše čvaraka, kobasice najmanje, tako je bilo. Bilo nas je puno, onda nema kobasice za sve, mali komadić i to je to. A čvaraka je bilo uvijek”, kaže Milenko iz Kruševice.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Pa su se davali i kućnim ljubimcima.

“Hranili smo mačke i kerove i što ja znam, bilo je stvarno puno, a sada je to tako, ne odgovara mi džepu”, kaže Marko iz Osijeka.

Jer im se cijena kreće od 20 do 30 eura po kilogramu. Znatno više nego prije kada se u Hrvatskoj uzgajalo svinje koje su davale mnogo masti. Danas se više uzgajaju drugačije pasmine.

“Pasmine jorkšir, landras, durok koje uz primjenu tehnologija modernih također proizvode jako malo slanine, a od slanine se prave čvarci, kako nemamo dovoljno slanine – evo nedostatka čvaraka i evo nam cijene od 20 do 30 eura”, kaže Krešimir Kuterovac, uzgajivač svinja.

“Ja nikada ne bih dao te pare za to, za pravu slaninu da, ali za čvarke ne, za vrijeme druga Tita mi smo to bacali svinjama čvarke”, kaže Zvonko iz Osijeka.

“Ovo da je netko nekome rekao prije tridesetak godina da će ti doći dobar gost u kuću i da ćeš mu dati kruha masna i čvaraka oni bi rekli – ti nisi normalan”, kaže Željko Turalija.

No, danas je upravo to doručak koji Slavonci ponosni na svoju mast i čvarke nude. Zajedno s drugim specijalitetima – po okusu, ali i cijeni uskoro bi se mogao zvati ne samo tradicionalnim slavonskim, nego i kraljevskim.

 

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
@023.zadar

Oznake:cijenačvarcihrvatska
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Vijesti

Porezna uprava objavila važno upozorenje za građane

Vijesti

Vrsaljko na suđenju otkrio: “Oni koji nisu potpisali ugovor s Mamićem…”

Vijesti

U prehrambenom proizvodu pronađena kancerogena tvar, Hrvatska ga uvozi iz Ukrajine

Vijesti

U Hrvatskoj ne rastu samo temperature već i inflacija i cijene; Evo najnovijih podataka

Vijesti

Suša poharala poljoprivredne urode, ljudi su očajni: “Sve će propasti”

Vijesti

Dobro pazite kako gradite uz more, za “ilegalu” stižu drakonske kazne, evo koliko

Vijesti

POLICIJSKA BRUTALNOST Snimka privođenja u Novom Zagrebu izazvala buru komentara: Policijski službenik udario muškarca na tlu

Vijesti

Na snagu stupila nova pravila o mirovinama; Evo što se mijenja, a što se povećava

- OGLAS -
023.hr

Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Oglašavanje: Upoznajte se s mogućnostima oglašavanja na ovoj poveznici, ili nazovite 023/777-900

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
Dobrodošli natrag!

Prijavite se u svoj račun

Username or Email Address
Password

Izgubljena lozinka