Iako je u praksi najčešće peremo jer pakiranje riže može sadržavati sitne nečistoće koje prije kuhanja treba ukloniti, mišljenja su podijeljena.
Zagovornici pranja riže prije kuhanja to rade kako bi uklonili nečistoće s površine, ali i zato da im jelo ne bude gumenasto i ljepljivo.
S druge strane, oni koji ne peru rižu prije kuhanja, tvrde da voda ne uklanja samo nečistoće, već i okus riže.
Kada prati rižu
Vješti kulinarski znalci tvrde da rižu ne smijete prati kada planirate kuhati rižoto jer ćete tako isprati škrob koji jelu daje kremastu strukturu.
Preporučljivo je oprati rižu kada je kupujete u rinfuzi ili primijetite da je riža jako bijela. U proizvodnji se žitarice ponekad miješaju s mljevenim rižinim brašnom, glukozom ili sličnim dodacima kako bi proizvod bio što bjelji.
Ne zaboravite da je rižu dovoljno oprati jednom ili dva puta prije kuhanja. Voda u kojoj se kuhala riža nikada neće biti potpuno čista, piše Punkufer.