Jagode su omiljeno sezonsko voće mnogih. Međutim, njihov vijek trajanja je veoma kratak te su sklone brzom propadanju.
Sigurno ste primijetili kako se jagode brzo pokvare nakon što ih kupite. Ipak, postoji jedan trik koji će vam pomoći produljiti njihovu svježinu, a sve što vam treba je bijeli ocat.
Autorice Ariel Klein i Samantha Leffler iz Real Simple otkrile su ovaj trik koji jagode može održati svježima do tri tjedna.
Pomiješajte bijeli ocat s vodom u omjeru 1:3 i potopite jagode nekoliko minuta. Nakon toga ih nježno osušite i čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku.
Bijeli ocat popularan je konzervans zahvaljujući svojoj ‘octenoj kiselini’ – tvari koja octu daje polarizirajući, oštar miris. Kad se u njega stavi voće i drugo povrće, povećava se i njihova kiselost, a svi preostali mikroorganizmi se pritom ubijaju.
Bijeli ocat djeluje tako da povećava kiselost voća, što sprječava rast plijesni i produljuje svježinu. Ako vam ocat nije po volji, možete jednostavno zamrznuti jagode.
U zamrzivaču se mogu čuvati do 10 do 12 mjeseci i brzo se otopiti u hladnoj vodi. Tako ćete uvijek imati svježe jagode za smoothije ili kao dodatak jogurtu ili žitaricama, prenos N1.