023.hr
Toplinski val i dalje traje, ali stiže promjena: Pljuskovi i osvježenje stižu početkom novog tjedna
Na zadarskoj plaži preminuo stariji muškarac, tijelo izvučeno iz mora
Velika srpanjska prognoza Severe Weather Europe: Toplinski valovi, suša i nagle promjene koje bi vas mogle zateći nespremne
U Zagrebu opet potres: “Čuo se zvuk, kao eksplozija, trajao malo duže”
Procurile cijene hrane i pića za Thompsonov koncert; Što mislite kolike su?
KAKO JE NEKAD BILO Zadarski studenti sagradili pastirsku kuću na Biokovu, pogledajte kako izgleda!
Na Viru djeluje vrhunski ronilački centar, predstavlja ga jedan od najboljih ronilačkih instruktora u Hrvatskoj Dario Duić
Ministarstvo vanjskih poslova preporučilo odgodu svih putovanja u Srbiju
OPET MULJALI S EU NOVCIMA EPPO u Hrvatskoj podigao optužnicu protiv dvije osobe zbog subvencija
JESTE LI JE VIDJELI? Ova žena izbola je dečka 76 puta, a majku je napala i davila; Policija je traži
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr
Najnovije objavljeno
VIJESTI
Zadar
ŽUPANIJA
SPORT
VRIJEME
PODCAST
GALERIJE
KULTURA
SHOW
LIFESTYLE
SCI-TECH
PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

NAJNOVIJE

ZADAR

ŽUPANIJA

SPORT

VIJESTI

VRIJEME

PODCAST

GALERIJE

KULTURA

SHOW

LIFESTYLE

SCI-TECH

PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

 
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. - 2025. QUANTUM MEDIA
Zadar

“Štorija o slatkom” otkriva tajnu najmekše uskrsne pogače: Donosimo vam recept star više od 60 godina!

Autor: 023.hr Redakcija
Objavljeno: 12. travnja 2025.
Čitanje članka: oko 4 min
Štorija o slatkom/Promotivna fotografija/Ustupljeno za korištenje
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -
Izdvojeno u ovom tekstu
Recept za domaću uskrsnu pogaču (sirnicu/pincu)SastojciPriprema

U duhu blagdana, iz zadarske proizvodnje i prodaje slastica po narudžbi – “Štorija o slatkom“, poznate po vrhunskim kolačima (što sigurno već znate), stiže nam prava uskrsna poslastica – tradicionalni recept za pogaču kakvu su nekad pekle naše bake.

Riječ je o autentičnoj domaćoj slastici, poznatoj pod različitim imenima diljem Hrvatske – sirnica, pinca ili jednostavno pogača – ali svima jednako simbolično i omiljeno uskrsno pecivo.

Ovaj recept ima posebnu vrijednost – prenosi se s koljena na koljeno više od šest desetljeća, a u njegovoj izradi i danas sudjeluju tri generacije jedne obitelji.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Štorija o slatkom/Promotivna fotografija/Ustupljeno za korištenje

“Ovo je recept moje pokojne bake Ane, star preko 60 godina. Ona je u našem kraju bila poznata po najboljim uskrsnim pogačama. Uz pomoć mame, naučila sam ga raditi još kao mala djevojčica, a danas moj sin Jakov uči uz mene, baš kao što sam i ja učila nekad”, otkriva vlasnica slastičarnice.

U nastavku donosimo cijeli recept, savršen za sve one koji žele blagdanima udahnuti miris djetinjstva i domaće topline.

Štorija o slatkom/Promotivna fotografija/Ustupljeno za korištenje

Recept za domaću uskrsnu pogaču (sirnicu/pincu)

Sastojci

  • 4 jaja
  • 350 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 2 svježa kvasca
  • Prstohvat soli
  • 125 g maslaca
  • 4 dcl mlijeka
  • Naribana korica neprskane naranče
  • Naribana korica neprskanog limuna
  • Sok od 1 naranče
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kiselo vrhnje
  • Malo kruškovca
  • Malo arome sirnice
  • 50 ml ulja
  • Brašno (otprilike 1,5 do 2 kg – koliko tijesto upije)
Štorija o slatkom/Promotivna fotografija/Ustupljeno za korištenje

Priprema

Svježi kvasac aktivirajte s 2 dcl toplog mlijeka.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Ostatak mlijeka zagrijte kako biste u njemu otopili maslac.

Jaja i šećer miksajte dok ne dobijete pjenastu smjesu, pa ih prebacite u veću posudu.

Dodajte pripremljeni kvasac, mlijeko s maslacem i sve ostale sastojke.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Tijesto lagano mijesite i postupno dodajte brašno sve dok se više ne lijepi za ruke.

Pokrijte i ostavite na toplom mjestu da se udvostruči – otprilike 1 sat.

Nakon dizanja, tijesto premijesite, podijelite na četiri dijela i oblikujte kugle.

Kugle stavite na pleh, pokrijte ih i pustite da ponovno narastu – 45 minuta do sat vremena.

Pećnicu zagrijte na 200 °C. Pecite pogače: 10 minuta na 200 °C, zatim 10 minuta na 180 °C.

U međuvremenu pripremite preljev od soka jedne naranče i 4 žlice šećera.

Nakon prvih 20 minuta pečenja, premažite pogače preljevom i vratite u pećnicu na još 10–15 minuta na 160 °C.

Zahvaljujući slastičarskoj radionici “Štorija o slatkom“, i vi možete za Uskrs pripremiti pogaču koja se topi u ustima – mirisnu, bogatu i meku baš kao nekad. Jer najljepše blagdanske priče započinju – mirisom domaćeg kruha i slastica.

Na njihovom Instagramu – @storija_o_slatkom_, možete pogledati što vam ova mala ali preslatka prozivodnja kolača sve nudi.

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
@023.zadar

Oznake:pogačareceptstorija o slatkom
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Vrijeme

Toplinski val i dalje traje, ali stiže promjena: Pljuskovi i osvježenje stižu početkom novog tjedna

Zadar

Na zadarskoj plaži preminuo stariji muškarac, tijelo izvučeno iz mora

Vrijeme

Velika srpanjska prognoza Severe Weather Europe: Toplinski valovi, suša i nagle promjene koje bi vas mogle zateći nespremne

17
Županija

KAKO JE NEKAD BILO Zadarski studenti sagradili pastirsku kuću na Biokovu, pogledajte kako izgleda!

Županija

DAN OBRTNIKA Nadinskom vinaru Tomislavu Glaviću najviše priznanje HOK-a – “Zlatne ruke”

Zadar

Pijan uzrokovao nesreću i pobjegao, zbog svih prometnih prekršaja završio 12 dana u zatvoru

Zadar

Oglasio prodaju računalne opreme pa mu Španjolka “digla” više od 3.400 eura

Zadar

Na Forumu održana večer sjećanja na Ivicu Matešića Jeremiju

- OGLAS -
023.hr

Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Oglašavanje: Upoznajte se s mogućnostima oglašavanja na ovoj poveznici, ili nazovite 023/777-900

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
 

    Dobrodošli natrag!

    Prijavite se u svoj račun

    Username or Email Address
    Password

    Izgubljena lozinka