023.hr
Asteroid ubojica gradova mogao bi pogoditi Mjesec, a Zemlju zasuti krhotinama
POZDRAV IZ HRVATSKE Četiri kuglice sladoleda platili 21 euro, sada upozoravaju druge turiste
Nastavnik pod istragom optužuje lokalni HDZ za montirani progon: “Nisam kriv, ovo je politički linč!”
Što je inspekcija otkrila? Trgovci sve manje poštuju oznaku ograničene cijene
Do kad maloljetnici smiju biti vani? Desetero ih završilo na policiji, obavijestili i socijalnu službu
Udruga Svjetlo upisuje nove članove: “Javite nam se i pridružite!”
Poznata zadarska glumica Tamara Šoletić proslavila 35 godina umjetničkog rada
Država će mladima za prvu nekretninu vratiti polovicu poreza
Kolona prema moru od zagrebačke Arene do Karlovca, oboružajte se strpljenjem i vodom
TRI U JEDAN Vozio bez dozvole, tijekom zabrane i još pijan
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr
Najnovije objavljeno
VIJESTI
Zadar
ŽUPANIJA
SPORT
VRIJEME
PODCAST
GALERIJE
KULTURA
SHOW
LIFESTYLE
SCI-TECH
PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. QUANTUM MEDIA
Lifestyle

Zašto je dobro jesti svinjsku mast, špek i luk? Nutricionistica ima zanimljiv odgovor

Autor: 023.hr
Objavljeno: 18. lipnja 2024.
Vrijeme čitanja: oko 6 min
Shutterstock/MarkoBr, Photo by Donald Giannatti on Unsplash, Image by Couleur from Pixabay
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -
Izdvojeno u ovom tekstu
Svinjska mastŠpekLuk

Voće, povrće, cjelovite žitarice, zdrava biljna ulja, sjemenke, orašasti plodovi….sve su to namirnice koje uvijek spominjemo u kontekstu zdrave prehane i za njih, vjerujem, već svi dobro znamo da bi iblo poželjno uključiti ih u svoju prehranu.

No, što je s nekim namirnicama koje već dugi niz godina tradicionalno koristimo u našoj prehrani, namirnice na kojima su odrasli naši roditelji, bake i djedovi poput svinjske masti, špeka i luka?

Mogu li i one naći svoje mjesto u našoj prehrani i u kojoj količini?

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Svinjska mast

Svinjska mast jedna je od onih kontroverznih namirnica oko koje se i dan danas diže prašina u smislu jesti ili zaobići. Iako se dugi iz godina smatrala lošom namirnicom, svinjska mast ima brojne benefite ako se koristi pravilno i umjereno. Iako se u kontekstu svinjske masti uvijek spominju zasićene masti i kolesterol, svinjska mast ima oko 40 posto zasićenih masti, oko 50 posto mononezasićene masti (najviše oleinske i palmitoleinske) i oko 10 posto polinezasićenih masti (linolna, linolenska, arahidonska i DHA).

Svinjska mast bogata je vitaminima A, D i E, no osim toga, kao i sva ostala ulja i manoće sadrži i dosta kalorija zbog čega treba biti oprezan s korištenom količinom. Zapravo dnevni kalorijski unos iz masti ne bi trebao prelazati maksimalnih 30%.

Osim što masnoće iz masti općenito pomažu i u apsorpciji vitamina, svinjska mast sadrži kolesterol koji se u tijelu pod utjecajem UV zraka pretvara u vitamin D značajan za apsorpciju kalcija.
Svinjska mast idealna je za prženje i termičku obradu hrane jer pokazuje najveću otpornost pri visokim temperaturama. Odnosno ima visoku točku dimljenja, zbog čega je jedno od najstabilnijih ulja za termičku obradu pri povišenim temperaturama.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Špek

Masti u slanini su oko 50% mononezasićene, a veliki dio njih je oleinska kiselina, ona ista koja se nalazi i u, hvalevrijednom, maslinovom ulju. Preostala masnoća u slanini je 40% zasićena i 10% višestruko nezasićena, uz pristojnu količinu kolesterola. Kolesterol u prehrani bio je problem u prošlosti, ali danas znamo da unos kolesterola ima manje učinke na razinu kolesterola u krvi.

Iako se i dalje vjeruje da visok unos zasićenih masnoća može povećati određene čimbenike rizika za bolesti srca, studije još uvijek nisu nisu uspjele dokazati nikakve konkretne veze između unosa zasićenih masti i bolesti srca.

Meso je općenito izvor brojnih nutrijenata, pa tako i špek. Osim proteina, u špeku možemo naći vitamine B skupine, selen, fosfor, željezo, cink itd. Još jedna stvar koju moramo imati na umu kod konzumacije špeka je činjenica da sarži dosta soli zbog čega oprezni s unosom moraju biti ljudi koji pate od visokog krvnog tlaka.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Kupujete li špek, pripazite na mogući dodatak nitrata i nitrita koji ako se podvrgnu visokoj temperaturi prelaze u kancerogeni nitrozamin. Zbog toga bi špek bi najbolje bilo jesti u prirodnom obliku, a izbjegavati prženje na visokim temperaturama.

Na kraju, špek je namirnica koja se ne jede u velikim količinama. Iako sadrži oko 400 tinjak kalorija na 100g i oko 40% od toga je masnoća, špek je vrlo kvalitetna namirnica koja može itekakao naći mjesto na svome tanjuru – ključ je naravno u umjerenosti i pravilnom baratanju ovom namirnicom u kuhinji.

Luk

Luk je bogat hranjivim tvarima, ima malo kalorija, ali ima puno vitamina i minerala. Jedna srednja glavica luka ima samo 44 kalorije, ali donosi znatnu dozu vitamina, minerala i vlakana. Ovo povrće ima posebno visok sadržaj vitamina C, hranjive tvari koja je uključena u regulaciju imunološkog zdravlja, proizvodnju kolagena, obnovu tkiva i apsorpciju željeza. Vitamin C također djeluje kao snažan antioksidans u vašem tijelu, štiteći vaše stanice od oštećenja uzrokovanih nestabilnim molekulama koje se nazivaju slobodni radikali.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Luk je također bogat vitaminima B skupine, uključujući folnu kiselinu i vitamin B6 — koji igraju ključnu ulogu u metabolizmu, proizvodnji crvenih krvnih stanica i funkciji živaca.
Na kraju, oni su dobar izvor kalija, minerala koji je zaslužan za normalnu staničnu funkciju, ravnotežu tekućine, pravilna rad živčanog sustava , rad bubrega i kontrakciji mišića. Luk sadrži antioksidanse i spojeve koji se bore protiv upala, smanjuju trigliceride i razinu kolesterola – a sve to može smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Njihova snažna protuupalna svojstva također mogu pomoći u smanjenju visokog krvnog tlaka i zaštiti od krvnih ugrušaka. Također je dokazano da luk smanjuje razinu kolesterola. Zbog mnogih korisnih spojeva koji se nalaze u luku, njegova konzumacija može pomoći u smanjenju visokog šećera u krvi. Luk ima antibakterijska svojstva i potiče zdravlje probavnog sustava, što može poboljšati imunološku funkciju.

Dodavanje više luka vašoj prehrani jednostavan je način da poboljšate svoje cjelokupno zdravlje, piše Ordinacija.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
@023.zadar

Oznake:kapulalukslaninašpeksvinjska mastzdravlje
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Lifestyle

Šalica kave može poremetiti noćni reset mozga, posebno kod mladih

Lifestyle

Ako trošite ove lijekove, nije baš pametno izlagati se suncu

Lifestyle

Puni Mjesec u Strijelcu donosi veliki zaokret: Ova četiri znaka su na pragu promjene

Lifestyle

Stižu vrućine, donosimo korisne savjete kako koristiti klimu i uštedjeti na računima za struju

Promo

MORATE JE ISPROBATI! Četkica kojoj vjeruju tisuće Slovenaca – sada dostupna u Zadru i to besplatno

Lifestyle

Šok za ljubitelje piletine: I bijelo meso može biti opasno za zdravlje!

Lifestyle

Jeste li čuli za ‘prirodni Ozempic’? Evo što znanstvenici misle o tome…

Lifestyle

Ovo su tri najmudrija znaka horoskopa, imate li ih u blizini – upitajte ih za savjet

- OGLAS -
023.hr

Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Oglašavanje: Upoznajte se s mogućnostima oglašavanja na ovoj poveznici, ili nazovite 023/777-900

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
Dobrodošli natrag!

Prijavite se u svoj račun

Username or Email Address
Password

Izgubljena lozinka