Kad pizza stigne na vrata, preuzimamo je u kutijama prepoznatljivog oblika. Iako se radi o drugačijem obliku, ima smisla zašto kutija ne prati formu ove omiljene hrane.
Odgovor je zapravo vrlo jednostavan. Naime, radi se o ekonomičnosti i praktičnosti te, naravno, uštedi materijala.
Kvadratne kutije lakše je i jeftinije proizvoditi jer se sastavljaju od jednog lista kartona.
Lako ih je izraditi na licu mjesta i lako se mogu složiti i pohraniti u kutove ili u prostor za zamrzavanje.
Ipak, neko vrijeme kompanije su pokušavale prilagoditi dizajn samoj pizzi.
Tijekom godina, tvrtke su pokušale promijeniti industriju dostave pizze s prototipovima okruglih kutija za pizzu.
Godine 2004. inovator po imenu John Harvey osmislio je okruglu kutiju za pizzu nazvanu Presseal, za koju je smatrao da bolje zadržava svježinu od običnih kutija i sprječava da sve skupa klizi.
No, izum se pokazao problematičnim upravo radi načina proizvodnje.
Kutije za pizzu su obično kockaste zbog praktičnosti u proizvodnji, skladištenju i transportu, kao i zbog svoje stabilnosti.
Iako je pizza okrugla, kockasta kutija ipak pruža jednostavniji i sigurniji način za pakiranje i dostavu, omogućujući da se pizza ne pomakne ili ošteti tijekom transporta.
Osim toga, kockasta kutija omogućuje lakše skladištenje u restoranima ili trgovinama, jer se može slagati jedna na drugu bez gubitka prostora.
Također, ovakve kutije lakše se mogu proizvoditi u masovnoj proizvodnji, što može smanjiti troškove i olakšati logistiku.
Godine 2010. Apple je podnio patent za tanku, okruglu posudu za pizzu s osam ventilacijskih otvora za izlazak vlage. Iako tek treba biti javno dostupan, Appleovi zaposlenici koriste se njome unutar kompanije.
Dakle, iako bi okrugle kutije možda bolje odgovarale obliku pizze, kockaste kutije prevladavaju zbog praktičnosti i ekonomičnosti.
I rezanje na trokute ima smisla – to je jedini način da bez puno muke pizzu podijelite na iste dijelove, prenose 24 sata.