023.hr
S HIPODROMA Pred pola milijuna ljudi, započeo je povijesni koncert Marka Perkovića Thompsona
IZBORNA SKUPŠTINA Hrvoju Mariću novi mandat predsjednika Boksačkog saveza Zadarske županije
MALE BRANKE Večeras finalne utakmice malonogometnog turnira na Puntamici uz revijalni nastup “mladića priko 60”
53. Plivački maraton Preko – Zadar:Još jedna godina tradicije, mora i zajedništva na Dan pobjede
Policija od 40-godišnjeg muškarca oduzela heroin i dvije digitalne vage
Nakon što je primio uplatu novca, kupcu nije isporučio kupljeni aparat
Netko je u Hrvatskoj sinoć osvojio više od 500.000 eura na Eurojackpotu – provjerite svoje listiće!
Barem na kratko završava toplinski val: Na Jadranu nevere, u unutrašnjosti svježije
UPOZORENJE IZ TELEKOMA Zbog mase ljudi na Hipodromu očekuju se problemi s mobilnim mrežama – ovo su savjeti stručnjaka
Marko Vučetić o Thompsonovu koncertu: “Skupi svehrvatski događaj s jeftinom srpskom logistikom”
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr
Najnovije objavljeno
VIJESTI
Zadar
ŽUPANIJA
SPORT
VRIJEME
PODCAST
GALERIJE
KULTURA
SHOW
LIFESTYLE
SCI-TECH
PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

NAJNOVIJE

ZADAR

ŽUPANIJA

SPORT

VIJESTI

VRIJEME

PODCAST

GALERIJE

KULTURA

SHOW

LIFESTYLE

SCI-TECH

PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

 
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. - 2025. QUANTUM MEDIA
Lifestyle

Pitali ste se koja je najzdravija vrsta kruha? Imamo odgovor na to pitanje…

Autor: 023.hr
Objavljeno: 23. prosinca 2023.
Čitanje članka: oko 3 min
Image by Sabine Schulte from Pixabay
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -
Izdvojeno u ovom tekstu
Kruh od kiselog tijestaKruh od proklijalog cijelog zrnaKruh od 100 posto cjelovite pšeniceLaneni kruhZobeni kruh

Deseci vrsta kruha nižu se na policama trgovina i pune kuharice, iako su neki bogatiji hranjivim tvarima od drugih.

Kruh napravljen od cjelovitih žitarica obično nudi najviše hranjivih tvari. Određene vrste prirodno su bogate vlaknima, vitaminima i mineralima. Drugi su napravljeni od rafiniranih žitarica i obično sadrže dodane vitamine i minerale.

Kruh od kiselog tijesta

Kiselo tijesto nastaje procesom fermentacije koji se oslanja na prirodni kvasac i bakterije kako bi se kruh digao. Fermentacija pomaže smanjiti broj fitata, također poznatih kao fitinska kiselina, koji se vežu za određene minerale i smanjuju njihovu apsorpciju. Kiselo tijesto također može biti lakše probavljivo od drugog kruha. Proces fermentacije razgrađuje neke od ugljikohidrata i proteina koji se nalaze u žitaricama, uključujući gluten.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Kruh od proklijalog cijelog zrna

Proklijali kruh se pravi od cjelovitih žitarica koje su počele nicati uslijed izlaganja toplini i vlazi. Dokazano je da klijanje povećava količinu i dostupnost određenih hranjivih tvari.

Proklijale žitarice neće povećati razinu šećera u krvi kao druge žitarice i mogu biti dobar izbor za osobe s dijabetesom. Osim toga, većina proklijalog kruha bogata je vlaknima i proteinima. Kao takvi, zasitniji su od profinjenijih kruhova.

Kruh od 100 posto cjelovite pšenice

Cjelovite žitarice čuvaju cijelo zrno netaknutim, uključujući klice, endosperm i mekinje. Mekinje i klice također sadrže proteine, masti, vitamine, minerale i korisne biljne spojeve, dok je endosperm većinom škrob.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Zato cjelovite žitarice, uključujući cjelovitu pšenicu, imaju više vlakana i smatraju se hranjivijima od rafiniranih žitarica, koje su obrađene kako bi se uklonile mekinje i klice.

Laneni kruh

Laneni kruh, koji se prvenstveno radi od brašna cjelovitih žitarica i sjemenki lana, jedan je od najzdravijih kruhova koje možete jesti. To je zato što su sjemenke lana vrlo hranjive i nude niz zdravstvenih prednosti.

Osobito su izvrstan izvor alfa-linolenske kiseline (ALA), omega-3 masne kiseline koja se nalazi u biljnoj hrani. Veliki pregled studija otkrio je da je visok unos lana povezan s nižim rizikom od srčanih bolesti.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Zobeni kruh

Zobeni kruh se obično pravi od kombinacije zobi, integralnog brašna, kvasca, vode i soli. Budući da je zob vrlo hranjiva i povezana s brojnim zdravstvenim dobrobitima, zobeni kruh može biti zdrav izbor.

Konkretno, zob je bogata vlaknima i korisnim nutrijentima, uključujući magnezij, vitamin B1, željezo i cink. Vlakna u zobi, poznata kao beta-glukan, mogu pomoći u snižavanju razine kolesterola, reguliranju šećera u krvi i smanjenju visokog krvnog tlaka.

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
@023.zadar

Oznake:brašnokruh
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Lifestyle

Upozorenje liječnika: Ove tri skupine lijekova mogu biti opasne tijekom toplinskih valova!

Lifestyle

Srpanjske astro prognoze: Od pojačanih strasti do poslovnih izazova za sve znakove

Lifestyle

Prije nego što izađete iz klimatiziranog prostora na vrućinu, obavezno napravite ovu stvar!

Lifestyle

Namirnice koje čuvaju mozak: Što jesti za bolju koncentraciju i zdravlje živčanog sustava

Lifestyle

Vrućina u stanu? Ovaj jednostavan trik s ledenom bocom može sniziti temperaturu i do 3 stupnja

Lifestyle

VJEROVALI ILI NE Znanstveno potvrđeno: Čarape vam mogu pomoći da lakše zaspite tijekom toplinskog vala

Lifestyle

Mislili ste da je samo voda ključ hidratacije? Ove tekućine i namirnice iznenadit će vas!

Lifestyle

Opekline od sunca nisu prolazne: Šteta se gomila i može vas koštati života!

- OGLAS -
023.hr

Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Oglašavanje: Upoznajte se s mogućnostima oglašavanja na ovoj poveznici, ili nazovite 023/777-900

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
Dobrodošli natrag!

Prijavite se u svoj račun

Username or Email Address
Password

Izgubljena lozinka