Standardno je pitanje svih nas potrošača i osoba koje brinemo o svojem zdravlju, je li ponekad hrana i nakon isteka roka trajnosti prikladna za konzumaciju?
Uz već poznatu činjenicu kako većina potrošača u RH ne čita dovoljno pružene informacije na deklaraciji hrane, treba naglasiti još jednom kako je cilj informacija o hrani osigurati potrošaču mogućnost sigurnog izbora hrane prikladne za konzumaciju tijekom čitavog roka trajanja.
Kako donosi Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, subjekti u poslovanju s hranom moraju osigurati prisutnost i točnost informacija o hrani u skladu sa primjenjivim propisima o informacijama o hrani i zahtjevima odgovarajućih nacionalnih propisa. Pružanjem jasnih informacija o roku trajanja i načinu čuvanja hrane te pravilnim razumijevanjem istih od strane potrošača značajno se može smanjiti količina otpada od hrane.
Uvodno treba razlučiti dva najčešća slučaja prikazivanja roka trajnosti prehrambenih proizvoda, a to su:
– Upotrijebiti do…
– Najbolje upotrijebiti do…
Upotrijebiti do odnosi se na hranu koja je lako pokvarljiva i kod koje nakon isteka roka trajnosti, osim promijenjenih organoleptičkih svojstava, postoji i određeni rizik za zdravlje.
Najbolje upotrijebiti do odnosi se na hranu koja nije lako pokvarljiva, znatno je stabilnija te se nakon isteka roka trajnosti organoleptička svojstava značajno ne mijenjaju, a rizik za zdravlje je neznatan.
Rok trajanja hrane vremensko je razdoblje tijekom kojeg hrana zadržava svoju sigurnost za upotrebu i/ili kvalitetu u uvjetima pravilnog transporta, skladištenja i upotrebe. Rok trajanja hrane otpočinje u trenutku njene proizvodnje i/ili pakiranja. Određivanje roka trajanja hrane znači praćenje i dokumentiranje svakog podatka koji upućuje na određeni rok trajanja na kraju kojeg će ta hrana još uvijek biti sigurna za upotrebu i/ili zadržati svoju kvalitetu. Glavna odgovornost za sigurnost i kvalitetu hrane leži na subjektu u poslovanju s hranom i ne postoje propisana pravila kako odrediti rok trajanja hrane. Razlog tome je što čitav niz različitih čimbenika može utjecati na sigurnost i kvalitetu hrane.
Stoga vam donosimo manje poznate činjenice o mogućnosti stavljanja hrane u prodaju i nakon isteka datuma „Najbolje upotrijebiti do: …“
Hrana SE SMIJE prodavati i distribuirati nakon isteka datuma minimalne trajnosti, Najbolje upotrijebiti do…“ i „Najbolje upotrijebiti do kraja…“, uz uvjet da je sigurna, a za što je odgovoran subjekt u poslovanju s hranom koji stavlja na tržište hranu izvan roka trajanja.
U takvom slučaju hrana s istekom roka trajanja mora biti izdvojena od istih proizvoda kod kojih rok trajanja nije istekao i potrošači moraju biti jasno informirani da se radi o hrani s istekom roka trajanja. Potrošači sami moraju donijeti odluku hoće li konzumirati tu hranu na osnovu njenih organoleptičkih osobina.
Nakon isteka datuma minimalne trajnosti, „Najbolje upotrijebiti do…“ i „Najbolje upotrijebiti do kraja…“, hrana SE SMIJE i donirati te ju je moguće sigurno konzumirati određeno vrijeme, pod određenim uvjetima.
Pročitajte i Vodič za označavanje roka trajanja hrane koji je je publiciralo Ministarstvo poljoprivrede RH u lipnju 2023., a koji daje subjektima u poslovanju s hranom primjere i smjernice kako pravilno odrediti rok trajanja pojedinog proizvoda: