Ljeti treba paziti da pijete dovoljno vode, čak i tijekom zasluženog odmora. Ali to može donijeti i potencijalne rizike u nekim zemljama, upozorava njemački autoklub ADAC.
U Njemačkoj je prirodno da mnogi ljudi piju vodu iz slavine bez brige za svoje zdravlje. No, na odmoru treba biti oprezan, čak i u europskim zemljama.
Voda iz slavine često je alternativa flaširanoj pitkoj vodi, kako u smislu cijene tako i zbog održivosti. Zato mnogi ljudi kupuju vodu, čak ni na odmoru. Ali to se ne može svugdje bez oklijevanja.
Bolje izbjegavati piti vodu iz slavine
Prvo dobra vijest: u mnogim europskim zemljama sigurno je piti vodu iz slavine. Međutim, možda ćete se morati prilagoditi različitim ukusima.
Osobito u južnoj ili jugoistočnoj Europi, voda iz slavine često može imati blago pljesniv ili kloriran okus, ali to ne predstavlja nikakav zdravstveni rizik.
Međutim, ADAC preporučuje da se ne pije voda iz slavine u sljedećim zemljama, pozivajući se na popis američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti, jer postoji rizik od kontaminacije:
- Albanija
- Bosna i Hercegovina
- Bugarska
- Kosovo
- Litva
- Latvija
- Moldavija
- Sjeverna Makedonija
- Rumunjska
- Srbija
- Turska
Evo što biste trebali učiniti
U tim zemljama vodu smijete piti samo iz industrijski zatvorenih boca i provjerite jesu li sigurnosni prstenovi netaknuti. Međutim, ako nema načina da ih kupite, preporučljivo je prokuhati vodu.
Da biste to učinili, prema preporukama ADAC-a, trebali biste vodu zagrijavati na 100 stupnjeva Celzijevih najmanje tri minute. Na taj način mogu se uništiti klice i drugi patogeni.
No, ako ljetujete na višim nadmorskim visinama, vrijeme kuhanja bit će dulje. Na primjer, na 1.000 metara nadmorske visine morali biste vodu iz slavine kuhati tri do pet minuta kako biste postigli isti učinak, prenosi Fenix magazin.