023.hr
SUBOTOM NA ŠPICI Sunce, dobro raspoloženje i savršeni jesenski outfiti ispunili Kalelargu i Poluotok
Maks Baraba nastupio na jakom međunarodnom turniru u Slovačkoj i izborio polufinale u A konkurenciji kadeta
Omiljeni zadarski restoran uz postojeće aplikacije uveo i svoju dostavu: do omiljenog roštilja sada još brže!
Najveće istraživanje o cjepivu protiv covida pokazalo: rizici nakon infekcije dugotrajniji i opasniji od onih nakon cijepljenja!
S polica Lidla povučena kuhana šunka zbog opasne bakterije: moguće prisustvo Listerije u proizvodu
Netko je preko noći postao milijunaš: pogođena kombinacija vrijedna više od 54 milijuna eura!
Livakovićev povratak u Dinamo pod upitnikom: Španjolci tvrde da bi mogao braniti za Gironu i time zatvoriti vrata transferu
Kišni razdraganci stižu u Zadar: Ivanka Mazurkijević i Mrle donose glazbeni spektakl za djecu i cijelu obitelj u Providurovu palaču
U Biogradu otvoren 54. simpozij dječjih neurologa: više od 130 stručnjaka raspravlja o epilepsiji, autizmu i utjecaju ekrana na djecu
Policija najavila snimanje derbija Zadra i Dinama na Višnjiku: u nedjelju veliki ogled 6. kola AdmiralBet ABA lige
Povijesni uspjeh hrvatskih kvizaša: Zadarski Lovro Jurišić s reprezentacijom u finalu Svjetskog prvenstva u Caserti
Čišćenje tunela unutar bedema: nakon radova na utvrdi Forte, Čistoća Zadar uklonila nakupljeni otpad i vegetaciju
Lučka uprava Zadar raskinula koncesiju s Lukom Zadar d.d. za Gaženicu zbog neispunjenih obveza ulaganja
Pag obilježio 450 godina od rođenja i 375 godina od smrti Bartola Kašića – velikana hrvatskog jezika i kulture
Idete li večeras na “Večer slavljenja” na Višnjik? Donosimo sve važne informacije za posjetitelje velikog glazbeno-duhovnog događaja
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr
Najnovije objavljeno
VIJESTI
Zadar
ŽUPANIJA
SPORT
VRIJEME
PODCAST
GALERIJE
KULTURA
SHOW
LIFESTYLE
SCI-TECH
PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

NAJNOVIJE

ZADAR

ŽUPANIJA

SPORT

VIJESTI

VRIJEME

PODCAST

GALERIJE

KULTURA

SHOW

LIFESTYLE

SCI-TECH

PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

 
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. - 2025. QUANTUM MEDIA
Lifestyle

Donosimo popis pet najzdravijih vrsta sira, neke možda već imate u hladnjaku

Autor: 023.hr
Objavljeno: 15. kolovoza 2024.
Čitanje članka: oko 4 min
Lauren Forando on Unsplash
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -
Izdvojeno u ovom tekstu
  • Kozji sir
  • Mozzarella
  • Ricotta
  • Parmezan
  • Cheddar

Sir možda nije na vrhu popisa kada je u pitanju zdrava hrana, ali sir može biti zdrav izbor koji vašoj prehrani dodaje važne hranjive tvari.

“Sir ponekad ima lošu reputaciju jer je općenito bogat mastima, a određene vrste, poput prerađenog sira, nisu najbolji izbor jer mogu sadržavati dodana ulja, boje, pa čak i šećer”, kaže Frances Largeman-Roth, autorica knjige Eating in colour.

Međutim, sir apsolutno može dodati hranjive tvari, poput proteina i kalcija, vašoj prehrani.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Kozji sir

Kozji sir je poznat po svom izrazito ljutom okusu. Iako većina ljudi misli o mekim, mazivim varijantama, zapravo postoji širok izbor kozjih sireva – od mekih i svježih do tvrdih odležanih varijanti poput Crottin de Chavignol, koji imaju jači okus.

U usporedbi s kravljim mlijekom, kozje mlijeko ima manje laktoze, što znači da bi moglo biti bolja opcija za one koji ne podnose laktozu ili su osjetljivi.

Također sadrži vrstu proteina koji se zove A2 kazein, za koji je, prema istraživanju, manja vjerojatnost da će uzrokovati gastrointestinalne tegobe od proteina u kravljem mlijeku.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Kozji sir također ima iznenađujuću količinu vitamina A, koji ima antioksidativna svojstva i podržava imunološki sustav. Jedna porcija sira sadrži oko 16 posto RDA za muškarce i 21 posto za žene.

Mozzarella

Mozzarella, koja se obično radi od kravljeg ili talijanskog bivoljeg mlijeka, može biti iznenađujuće dobra za nas.

Dok odležani sirevi imaju svoje prednosti, svježi sirevi s visokim postotkom vlage poput mozzarelle često imaju dodatnu prednost jer imaju nešto niži udio natrija. Također sadrži oko 15 posto preporučene dnevne doze 3 (RDA) kalcija u jednoj porciji.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Ricotta

Kremasta ricotta je mekani, svježi talijanski sir koji se tradicionalno pravi od ostataka drugih sireva. U osnovi, proizvođači sira rade neku vrstu sira sa svojim sirom, a zatim pretvaraju ostatke sirutke u ricottu.

To znači da je, u usporedbi s drugim sirevima, ricotta prilično bogata proteinom sirutke — jednim od najlakše apsorbiranih i najkorištenijih oblika proteina, za koji se pokazalo da pomaže u rastu mišića i snazi, zahvaljujući visokoj koncentraciji određenih aminokiselina poput leucina.

Parmezan

Parmezan je tvrdi, odležani sir napravljen od kravljeg mlijeka bogatog, okusa i pomalo zrnaste teksture. Parmezan proizveden u Italiji mora odležati najmanje godinu dana kako bi njegova kora dobila pečat Parmigiano-Reggiano, dok većina američkih verzija obično odležava najmanje 10 mjeseci.

Ako imate problema s probavom laktoze, parmezan može biti izvrstan izbor—i što duže odleži, to je bolji. Odležani sir sadrži puno manje laktoze, pa mnogi ljudi koji ne podnose tekuće mlijeko ili mekani sir mogu bez problema jesti odležane sireve.

Parmezan je također bogat proteinima i nutrijentima za izgradnju kostiju, kalcijem i fosforom, te sadrži oko 30 posto preporučene dnevne doze u jednoj porciji.

Cheddar

Cheddar se proizvodi od kravljeg mlijeka i ima blag do izrazito oštar okus. Oštre sorte prolaze kroz dulji proces starenja, pa je Cheddar još jedna potencijalno dobra opcija za osobe koje ne podnose laktozu.

Cheddar također obično sadrži pristojnu količinu vitamina K2, koji je neophodan za zadržavanje kalcija u mekim tkivima poput onih oko srca, tako da se može koristiti na odgovarajući način (za izgradnju jakih kostiju, itd.).

Nedostaci vitamina K2 relativno su česti jer ga nema u mnogim namirnicama, ali punomasni mliječni proizvodi općenito su dobar izvor, piše N1.

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
@023.zadar

Oznake:hrananamirnicesirzdravlje
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Lifestyle

Mjesečni horoskop za studeni: Evo tko u ljubavi gasi dramu, a tko na poslu preuzima vodstvo

Lifestyle

Zadarski Selected Croatia nominiran za prestižnu nagradu “Kolektiv godine”

Vijesti

Domaća proizvodnja na koljenima; Uvozimo 2,5 puta više hrane

Vijesti

RAZLOG ZA BRIGU? Njemačka pozvala građane da pripreme zalihe hrane: “Već smo na vatrenoj liniji, ne smijemo se opustiti”

Vijesti

Na otocima veći rizik od prekomjerne težine i hipertenzije

Vijesti

Dućani u Hrvatskoj bacili u smeće čak 62.000 tona hrane

Lifestyle

Sezona viroza pred vratima: Topli čajevi kao tihi saveznici u borbi protiv gripe i prehlade

Lifestyle

Danas je Međunarodni dan kave: Napitak koji osvaja svijet, ali nije za svakoga

- OGLAS -
023.hr

Želite li se oglasiti na Portalu 023.hr – doznajte više na ovoj poveznici ili nas nazovite na broj 023/777-900
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
- OGLAS -
Ad imageAd image
- PROMO -
Ad imageAd image
Dobrodošli natrag!

Prijavite se u svoj račun

Username or Email Address
Password

Izgubljena lozinka