023.hr
Stižu dobre vijesti za mlade koji prvi put kupuju nekretninu
U Muzeju Ninskih starina izložba “To je moj Pjat” luksuznog keramičkog posuđa iz slojeva luke antičkog Nina
Najavljen štrajk u srednjim školama u tjednu zaključivanja ocjena i državne mature
JESTE LI JE VIDJELI? Mira Gaćeša iz Gračaca, u subotu napustila riječku bolnicu i od tad joj se gubi svaki trag
NEMA NAM POMOĆI U Hrvatskoj se i dalje ubrzava inflacija, cijene i dalje rastu
KONTROVERZNA ODLUKA Gong: “Ustavni sud otvorio je mogućnost da se ispravni listići proglase nevažećima”
SDP-ovci “testirali” birački odbor, išarali jedan listić za Bilavera koji je na kraju proglašen – važećim!
Ryanair pokrenuo “Ligu kašnjenja”, žele ukazati na države s lošim kontrolama leta zbog kojih letovi kasne
Vikendi u lipnju za cijelu galaksiju: Vanzemaljci i gusari osvajaju Dalmaland
Višestruko nagrađivana predstava “Misto di raste lavandulilili” na jubilarnom 30. SLUK-u u Osijeku
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr
Najnovije objavljeno
VIJESTI
Zadar
ŽUPANIJA
SPORT
VRIJEME
PODCAST
GALERIJE
KULTURA
SHOW
LIFESTYLE
SCI-TECH
PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. QUANTUM MEDIA
Lifestyle

Donosimo popis pet najzdravijih vrsta sira, neke možda već imate u hladnjaku

Autor: 023.hr
Objavljeno: 15. kolovoza 2024.
Vrijeme čitanja: oko 4 min
Lauren Forando on Unsplash
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -
Izdvojeno u ovom tekstu
Kozji sirMozzarellaRicottaParmezanCheddar

Sir možda nije na vrhu popisa kada je u pitanju zdrava hrana, ali sir može biti zdrav izbor koji vašoj prehrani dodaje važne hranjive tvari.

“Sir ponekad ima lošu reputaciju jer je općenito bogat mastima, a određene vrste, poput prerađenog sira, nisu najbolji izbor jer mogu sadržavati dodana ulja, boje, pa čak i šećer”, kaže Frances Largeman-Roth, autorica knjige Eating in colour.

Međutim, sir apsolutno može dodati hranjive tvari, poput proteina i kalcija, vašoj prehrani.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Kozji sir

Kozji sir je poznat po svom izrazito ljutom okusu. Iako većina ljudi misli o mekim, mazivim varijantama, zapravo postoji širok izbor kozjih sireva – od mekih i svježih do tvrdih odležanih varijanti poput Crottin de Chavignol, koji imaju jači okus.

U usporedbi s kravljim mlijekom, kozje mlijeko ima manje laktoze, što znači da bi moglo biti bolja opcija za one koji ne podnose laktozu ili su osjetljivi.

Također sadrži vrstu proteina koji se zove A2 kazein, za koji je, prema istraživanju, manja vjerojatnost da će uzrokovati gastrointestinalne tegobe od proteina u kravljem mlijeku.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Kozji sir također ima iznenađujuću količinu vitamina A, koji ima antioksidativna svojstva i podržava imunološki sustav. Jedna porcija sira sadrži oko 16 posto RDA za muškarce i 21 posto za žene.

Mozzarella

Mozzarella, koja se obično radi od kravljeg ili talijanskog bivoljeg mlijeka, može biti iznenađujuće dobra za nas.

Dok odležani sirevi imaju svoje prednosti, svježi sirevi s visokim postotkom vlage poput mozzarelle često imaju dodatnu prednost jer imaju nešto niži udio natrija. Također sadrži oko 15 posto preporučene dnevne doze 3 (RDA) kalcija u jednoj porciji.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Ricotta

Kremasta ricotta je mekani, svježi talijanski sir koji se tradicionalno pravi od ostataka drugih sireva. U osnovi, proizvođači sira rade neku vrstu sira sa svojim sirom, a zatim pretvaraju ostatke sirutke u ricottu.

To znači da je, u usporedbi s drugim sirevima, ricotta prilično bogata proteinom sirutke — jednim od najlakše apsorbiranih i najkorištenijih oblika proteina, za koji se pokazalo da pomaže u rastu mišića i snazi, zahvaljujući visokoj koncentraciji određenih aminokiselina poput leucina.

Parmezan

Parmezan je tvrdi, odležani sir napravljen od kravljeg mlijeka bogatog, okusa i pomalo zrnaste teksture. Parmezan proizveden u Italiji mora odležati najmanje godinu dana kako bi njegova kora dobila pečat Parmigiano-Reggiano, dok većina američkih verzija obično odležava najmanje 10 mjeseci.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Ako imate problema s probavom laktoze, parmezan može biti izvrstan izbor—i što duže odleži, to je bolji. Odležani sir sadrži puno manje laktoze, pa mnogi ljudi koji ne podnose tekuće mlijeko ili mekani sir mogu bez problema jesti odležane sireve.

Parmezan je također bogat proteinima i nutrijentima za izgradnju kostiju, kalcijem i fosforom, te sadrži oko 30 posto preporučene dnevne doze u jednoj porciji.

Cheddar

Cheddar se proizvodi od kravljeg mlijeka i ima blag do izrazito oštar okus. Oštre sorte prolaze kroz dulji proces starenja, pa je Cheddar još jedna potencijalno dobra opcija za osobe koje ne podnose laktozu.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Cheddar također obično sadrži pristojnu količinu vitamina K2, koji je neophodan za zadržavanje kalcija u mekim tkivima poput onih oko srca, tako da se može koristiti na odgovarajući način (za izgradnju jakih kostiju, itd.).

Nedostaci vitamina K2 relativno su česti jer ga nema u mnogim namirnicama, ali punomasni mliječni proizvodi općenito su dobar izvor, piše N1.

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
Oznake:hrananamirnicesirzdravlje
- OGLAS -
- OGLAS -
- OGLAS -
023.hr

Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Oglašavanje: Upoznajte se s mogućnostima oglašavanja na ovoj poveznici, ili nazovite 023/777-900

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
Dobrodošli natrag!

Prijavite se u svoj račun

Username or Email Address
Password

Izgubljena lozinka