Ovogodišnje zadarsko izdanje Burger Festivala otvoreno je jučer na novoj lokaciji i to na Trgu pet bunara, a u njemu će ponajviše uživati ljubitelji preukusnih burgera.
Na šest kućica nude se autorske kreacije burgera, kao što su Instituta za burgere by Mate Janković, Chef’s burgera by Ivan Pažanin, Good Food, kao i zadarski Picnic Mingle & Fun i Burgers & More. Nisu zaboravljeni niti vegani pa je, tako, tu i kućica Beg’s Plant Based koju su Zadrani već imali prilike upoznati kroz druge street food manifestacije.
Burgeri nose uistinu zanimljive nazive, a takvi su im i okusi, pa je najbolje doći na Trg pet bunara i isprobati ih, nećete požaliti.
Otvorenje festivala popratio je i poznati chef Mate Janković kojem se svidjela nova lokacija.
– Ja volim Pet bunara od prije i meni je ovo najljepši dio Zadra. Sigurno je vizura nešto atraktivnija barem što se tiče arhitekture nego što je to pored mora. Ja bih to konstatirao tek na kraju gdje se više isplatilo raditi. Mislim da će biti atraktivna ljudima i jedna i druga solucija, iako ja preferiram ovu, kazao nam je.
No, ljudi vole burgere pa vjerujemo da će doći bilo gdje bez obzira na lokaciju.
– Burgeri su dosta zanimljiv komercijalni festival koji putuju po Jadranu već drugu ili treću godinu za redom. Mislim da su ljudi to jako lijepo prihvatili. Nema razloga da zadarska publika i turisti koji su u gradu to isto tako ne prihvate. Sigurno netko lokalni može naći inspiraciju u ovakvim proizvodima i to sutra primijeniti sebi i zaraditi nešto.
Matu smo pitali da nam, prema svom iskustvu, kaže tko je skloniji burgerima – domaći ili strani ljudi.
– Mislim da su burgerima skloni apsolutni svi, to je tako. Praktičan food format globalno – držite ga jednom rukom, jedete ga, nutritivno ste zadovoljeni, kvantitativno i ako se netko iole potrudio to može biti jako, jako fino i ukusno jelo. Nije toliki trash kao što ljudi misle. Postoje sigurno neki formati globalno koji su fast food koji imaju možda naviku koristite inferiornije namirnice, ali ako gledate to što se radi ovdje, tu nema nikakvih aditiva, to su sve prirodni sastojci i stvarno radimo s dobavljačima koji nam garantiraju kvalitetu.
Zvijezda moje kućice su ljudi koji rade u njoj zato što bez tih ljudi ne možete dati bolje burgere tako da su burgeri kao proizvodi potpuno nebitni bez ljudi koji rade te proizvode. Ljudi koji rade na ovim temperaturama i “izbacuju” to vani za ove količine koje očekujemo, ovdje su najveće zvijezde. A što se burgera tiče, ne bih izdvajao nešto posebno. Osobno najviše volim neke klasike ili cheeseburger, ali svatko će naći nekog svog favorita.
Obzirom da se njegova kućica zove Burger Institute, vjerujemo da će tako i biti.
– Zove se Burger Institute jer nismo mogli smisliti ništa pametnije, a imali smo festival za pet dana, to je bilo prije sedam ili osam godina. Pobijedila je možda najveća glupost i ta je glupost ostala do dana današnjeg. Da me danas netko pita kako bih nazvao kućicu za burgere, vjerojatno bi nazvao nešto pametnije, ali ostao je Burger Institute i kao takav se izgradio i napravio sebi ime.
Ipak, voljeli ih ili ne, burgeri su danas jedna gastro kultura.
– Danas je to jedna kultura i ja bih rekao i to vrlo pozitivna utoliko što zadovoljava širu publiku, ali nadam se da ćemo kroz sljedećih nekoliko godina sigurno poraditi i na ovakvim festivalskim formatima u jelima koja su autohtona i naša, mišljenja je Janković.
– Dragi Zadrani, mi se nalazimo na Trgu pet bunara. Ovo tu je jedan obiteljski festival u kojem se svi uključeni jako dobro znaju. Ne favoriziram apsolutno nikoga, pa tako ni sebe, probajte sve od svih i zabavite se i zaplešite, pozvao je ovaj poznati chef na kraju.