Svi znamo da je pržena hrana loša, ali nova istraživanja sugeriraju da konzumiranje čipsa i druge brze hrane također može uzrokovati dugotrajno oštećenje mozga – za vas i vašu nerođenu djecu.
Znanstvenici sa Sveučilišta u Chicagu proučavali su učinak pržene hrane u velikim posudama starog ulja za kuhanje, što je često način pripreme hrane u restoranima. Otkrili su da staro ulje – ono koje se koristi za kuhanje hrane i zatim se ponovno zagrijava – ima svojstva koja oštećuju mozak, a koja prodiru u hranu koju jedemo.
Lanci brze hrane koriste korišteno ulje
Štakori hranjeni hranom koja se ponovno pekla u korištenim uljima, pokazivali su više znakova upale jetre, za što se vjeruje da ubrzava kognitivni pad i dovodi do demencije.
Istraživači su također otkrili više znakova oštećenja mozga kod štakora hranjenih hranom koja se pripremala u podgrijanim uljima u usporedbi s kontrolnom skupinom. Čini se da se isto oštećenje mozga prenosi na djecu štakora koji su jeli takvu hranu.
Znanstvenici sa Sveučilišta u Chicagu rekli su: “Prženje na visokim temperaturama povezano je s nekoliko metaboličkih poremećaja. Koliko znamo, mi smo prvi koji su izvijestili da dugotrajna suplementacija prženim uljem povećava neurodegeneraciju.”
Lanci brze hrane obično ponovno koriste ulje tijekom jednog dana, nekoliko dana ili čak tjedana. Prženje hrane u dubokom ulju uobičajeno je za mnoge kuhinje diljem svijeta, a i u nekim kućanstvima.
Bolesti koje uzrokuje ponovno korišteno ulje
U istraživanju su štakori podijeljeni u pet skupina. Svaki je dobio standardnu hranu za jelo ili hranu s dodatkom nezagrijanog ili ponovno zagrijanog sezamovog ili suncokretovog ulja. Ponovno zagrijana ulja korištena su za simulaciju učinaka ponovno korištenog ulja za prženje.
Štakori koji su konzumirali podgrijano sezamovo ili suncokretovo ulje, imali su povišen oksidativni stres i upalu u jetri, ali i značajno oštećenje debelog crijeva, izvijestio je Medical Daily.
Istraživači su rekli da su promjene u jetri značile smanjenje prijenosa omega-3 masne kiseline DHA u mozak. Smatra se da su omega-3 masne kiseline važne za zdravlje mozga i nalaze se u plodovima mora poput lososa i sardina.
To je dovelo do viših razina neurodegeneracije kod štakora i njihovih potomaka, rekli su istraživači.
Potrebne su dodatne studije na ljudima kako bi se potvrdili učinci uočeni kod štakora, no istraživači su rekli da žele proučavati učinke ulja za prženje na neurodegenerativne bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.
Nije prvi put da je uspostavljena veza između loše prehrane i oštećenja mozga.
Visoko prerađena hrana, čips i mesne delikatese koje sadrže konzervanse, povezani su s naglim gubitkom pamćenja kod starijih mozgova nakon što su znanstvenici američkog Državnog sveučilišta Ohio za istraživanje bihevioralne medicine proveli testove na laboratorijskim štakorima 2021. godine.
Dr. Ruth Barrientos rezultate je nazvala alarmantnima i dodala: “Konzumacija prerađene prehrane može uzrokovati značajne i nagle poremećaje pamćenja”, prenosi Net.