Grčki otok Ikarija je jedna od nekoliko Plavih zona diljem svijeta u kojima ljudi žive jako dugo.
Donosimo popis namirnica koje jednu stanovnici ovog otoka.
Grah i mahunarke
Dodavanje graha i mahunarki u vaš svakodnevni plan obroka dokazano može produljiti životni vijek i može vam pomoći da izbacite meso iz prehrane.
Češnjak
“Ne bih mogla zamisliti svoj život ili kuhinju bez češnjaka! Ima vrhunski ukus, prirodni je sastojak koji je zdrav”, rekla je jedna od žena čiji obiteljski korijeni potiču s ovog grčkog otoka.
Češnjak skoro svemu što kuhate daje bolji ukus. Postaje slađi dok omekšava dajući gotovo karameliziran okus velikom broju različitih namirnica.
Žitarice
Žitarice cijelog zrna su sastavni dio kuhinje na ovom otoku, piše Zadovoljna.rs.
Začini
Na otoku raste puno začinskog bilja, ali većina nas može uzgajati nekoliko teglica začinskog bilja kod kuće. Čak i ako nemate terasu možete ga držati na prozorskoj dasci.
Orašasti plodovi
Orašasti plodovi su važan sastojak grčke regionalne kuhinje. Po Grčkoj rastu širom zemlje.
Masline
Masline su bile osnovna namirnica u grčkoj prehrani. U Grčkoj se tradicionalno jedu samostalno ili u salatama.
Maslinovo ulje
Maslinovo ulje je osnova mediteranske prehrane i apsolutno je obavezno u svakoj kuhinji.
Med
Možete dodati med u čaj, kao i u doručak.
Sušeno voće
Smokve i sušeno grožđe su dvije vrste sušenog voća koju stanovnici ovog otoka imaju uvijek pri ruci.
Jogurt
Jogurt je hrana koja je već tisuću godina dio kulinarske tradicije istočnog Mediterana, prenosi N1.