Sijanje božićne pšenice na blagdan Svete Lucije, 13. prosinca, jedan je od najomiljenijih hrvatskih običaja. Prema narodnom vjerovanju, izgled pšenice na Božić otkriva kakva nas godina očekuje – što je pšenica gušća i zelenija, to će naredna godina biti plodnija i uspješnija.
Kako bi vaša pšenica zablistala punim sjajem i simbolično osigurala blagostanje u 2026. godini, donosimo pet provjerenih savjeta za njezin uspješan uzgoj.
Priprema sjemenki je ključna
Proces započinje i prije samog sijanja. Pšenicu je potrebno dobro namočiti u mlakoj vodi i ostaviti je da odstoji preko noći. Ovaj korak omekšava sjemenku i potiče brže klijanje. Nakon namakanja, sjemenke treba osušiti na papirnatom ubrusu prije nego što ih stavite u zemlju ili na vatu.
Gustoća sijanja i podloga
Pšenicu je najbolje sijati na tanjuriću ili u manjoj lončanici. Ključno pravilo glasi: nemojte štedjeti na sjemenu. Dno posude treba u potpunosti prekriti tako da ne ostane praznog mjesta, a poželjno je i da se zrna mjestimično preklapaju kako bi izrasla gusta “šuma”. Nakon slaganja, sjeme se prekriva još jednim tankim slojem zemlje. Kao alternativa zemlji, može se koristiti sloj pamučne vate natopljene vodom. Vata je praktična opcija jer zadržava vlagu i sprječava isušivanje, a pšenica jednako dobro uspijeva.
Odabir idealne pozicije
Jedna od najčešćih grešaka je postavljanje pšenice preblizu izvoru topline, poput radijatora ili peći, što dovodi do njezinog sušenja i žutila. Posudu je najbolje smjestiti pored prozora, na umjereno toplo mjesto s puno prirodnog svjetla, ali ne na izravnu vrućinu.
Zalijevanje i “efekt staklenika”
Prvih nekoliko dana, dok pšenica ne počne nicati, preporučuje se prekriti posudu aluminijskom folijom. Time se čuva vlaga i stvara topla mikroklima koja ubrzava klijanje. Čim se pojave prvi zeleni izdanci, foliju treba ukloniti. Zalijevanje mora biti umjereno, ali svakodnevno – otprilike jedna žlica vode dnevno dovoljna je za prosječan tanjurić.
Kako bi se voda ravnomjerno rasporedila i kako ne bi došlo do truljenja zrnja zbog prevelike vlage, najbolje je koristiti bocu s raspršivačem.
Završno oblikovanje
Kada pšenica naraste, vrhove je potrebno podrezati škarama kako bi bili podjednake visine, čime se postiže uredan i dekorativan izgled. Tradicija nalaže i vezanje ukrasne trobojne vrpce oko pšenice, koja se veže labavo, tek toliko da stoji na mjestu i dodatno učvršćuje snop, ali bez previše stezanja koje bi moglo oštetiti stabljike.

