Tim britanskih i francuskih stručnjaka utvrdio je da naranče i sok od naranče također mogu pružiti zaštitu od nastanka bubrežnih kamenaca, za koje se oboljeli žale da mogu uzrokovati nepodnošljive bolove.
Pojedinosti su otkrivene u istraživačkom radu koji su napisali profesor Bhaskar K Somani, svjetski poznati endurolog sa sjedištem u Sveučilišnoj bolnici Southampton, i kolega Yazeed Barghouthy, stručnjak za urologiju i kirurg, u Općoj bolnici Valenciennes u Francuskoj, piše Mirror.
Nakon pregleda 13 studija provedenih diljem svijeta, zaključili su: “Čini se da sok od naranče igra zaštitnu ulogu protiv stvaranja kamenca”.
A dobre vijesti za ljubitelje naranči tu ne završavaju. Naime, otkrivene su i mnoge druge dobrobiti:
- zbog niskog glikemijskog indeksa, naranča se preporučuje za prevenciju dijabetesa.
- visok sadržaj vitamina C potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica i pomaže u jačanju imunološkog sustava.
- visoke razine antioksidansa održavaju kožu zdravom i smanjuju znakove starenja.
- naranča sadrži samo 65 kalorija, pa se preporučuje u dijetama za mršavljenje.
- visok sadržaj vlakana produljuje osjećaj sitosti.
- bogate su kalcijem koji štiti kosti i zube, održavajući ih zdravima.
- konzumacija pomaže u smanjenju apsorpcije masti i snižavanju kolesterola i krvnog tlaka.
- protuupalna svojstva – korisno za osobe s artritisom.
- smatraju se korisnima za prevenciju raka, ali i za pravilan rad kardiovaskularnog sustava.
Promatrajući bubrežne kamence, liječnici su izvijestili da je povećana prevalencija u posljednjim desetljećima s rezultatom da će čak jedan od sedam ljudi, u industrijaliziranim zemljama, patiti od tog stanja u nekom trenutku svog života. Generalno, postoje dvije vrste kamenja. Većina se stvara iz kalcijeva oksilata, koji se povezuje s voćem poput rabarbare, jagoda i kivija, povrćem poput špinata, cikle i celera, orašastim plodovima, čokoladom, čajem i napitcima od kakaa.
Međutim, velik dio povećanja posljednjih godina povezan je s kamencima povezanim s mokraćnom kiselinom, što je uglavnom posljedica visokog udjela šećera u modernoj prehrani i sve većeg broja pacijenata s metaboličkim sindromom. Povijesno gledano, liječnici su preporučivali da ljudi osjetljivi na dobivanje bubrežnih kamenaca trebaju umjereno konzumirati hranu koja ga izaziva i piti puno tekućine.
Novi istraživački rad posebno je promatrao učinke konzumiranja citrusnog voća i sokova, posebno naranče, grejpa i limuna ili limunade. Ukazao je na jednu studiju koja je otkrila da je rizik od stvaranja kamenca porastao za 37 posto kod muškaraca koji su svakodnevno konzumirali grejp, dok je drugi projekt “pokazao da sok od naranče štiti od stvaranja kamenca” sa smanjenjem rizika od 12 posto.
Kao rezultat toga, istraživački rad zaključuje: “Tri velike epidemiološke studije pokazale su povećani rizik od stvaranja urinarnog kamenca kod gutanja soka od grejpa i zaštitnu ulogu konzumacije soka od naranče.”
Gledajući razloge dobrobiti naranče, dodali su: “Sokovi od agruma svoj potencijalni zaštitni učinak iskazuju na više načina. Prvi i najočitiji je koristan dodatak samog unosa tekućine uz konzumaciju soka od citrusa. Drugi je sadržaj citrata u sokovima agruma, koji je jedan od najjačih inhibitora stvaranja mokraćnih kamenaca”, prenosi N1.