Deseci vrsta kruha nižu se na policama trgovina i pune kuharice, iako su neki bogatiji hranjivim tvarima od drugih.
Kruh napravljen od cjelovitih žitarica obično nudi najviše hranjivih tvari. Određene vrste prirodno su bogate vlaknima, vitaminima i mineralima. Drugi su napravljeni od rafiniranih žitarica i obično sadrže dodane vitamine i minerale.
Kruh od kiselog tijesta
Kiselo tijesto nastaje procesom fermentacije koji se oslanja na prirodni kvasac i bakterije kako bi se kruh digao. Fermentacija pomaže smanjiti broj fitata, također poznatih kao fitinska kiselina, koji se vežu za određene minerale i smanjuju njihovu apsorpciju. Kiselo tijesto također može biti lakše probavljivo od drugog kruha. Proces fermentacije razgrađuje neke od ugljikohidrata i proteina koji se nalaze u žitaricama, uključujući gluten.
Kruh od proklijalog cijelog zrna
Proklijali kruh se pravi od cjelovitih žitarica koje su počele nicati uslijed izlaganja toplini i vlazi. Dokazano je da klijanje povećava količinu i dostupnost određenih hranjivih tvari.
Proklijale žitarice neće povećati razinu šećera u krvi kao druge žitarice i mogu biti dobar izbor za osobe s dijabetesom. Osim toga, većina proklijalog kruha bogata je vlaknima i proteinima. Kao takvi, zasitniji su od profinjenijih kruhova.
Kruh od 100 posto cjelovite pšenice
Cjelovite žitarice čuvaju cijelo zrno netaknutim, uključujući klice, endosperm i mekinje. Mekinje i klice također sadrže proteine, masti, vitamine, minerale i korisne biljne spojeve, dok je endosperm većinom škrob.
Zato cjelovite žitarice, uključujući cjelovitu pšenicu, imaju više vlakana i smatraju se hranjivijima od rafiniranih žitarica, koje su obrađene kako bi se uklonile mekinje i klice.
Laneni kruh
Laneni kruh, koji se prvenstveno radi od brašna cjelovitih žitarica i sjemenki lana, jedan je od najzdravijih kruhova koje možete jesti. To je zato što su sjemenke lana vrlo hranjive i nude niz zdravstvenih prednosti.
Osobito su izvrstan izvor alfa-linolenske kiseline (ALA), omega-3 masne kiseline koja se nalazi u biljnoj hrani. Veliki pregled studija otkrio je da je visok unos lana povezan s nižim rizikom od srčanih bolesti.
Zobeni kruh
Zobeni kruh se obično pravi od kombinacije zobi, integralnog brašna, kvasca, vode i soli. Budući da je zob vrlo hranjiva i povezana s brojnim zdravstvenim dobrobitima, zobeni kruh može biti zdrav izbor.
Konkretno, zob je bogata vlaknima i korisnim nutrijentima, uključujući magnezij, vitamin B1, željezo i cink. Vlakna u zobi, poznata kao beta-glukan, mogu pomoći u snižavanju razine kolesterola, reguliranju šećera u krvi i smanjenju visokog krvnog tlaka.