Mike Haracz, bivši korporativni chef McDonald’sa na svom je Tik Tok profilu objavio recept za umak popularnog hamburgera Big Mac, no naglasio je kako se radi o njegovom receptu kako ovaj umak pripremiti kod kuće.
Haratz, poznatiji kao “Big Mike”, radio je u McDonald’su četiri godine, a bio je zadužen za razvijanje novih recepata te njihovu implementaciju u različitim zemljama.
Nakon karijere u poznatom lancu postao je poznat na društvenim mrežama, gdje dijeli svoje recepte, a otvorio je i svoj burger bar.
Mike nije prvi koji je otkrio domaću verziju i bazne sastojke kultnog umaka, već su ga ranije objavljivali bivši zaposlenici i otkrili sastojke od kojih se priprema, a razlika u receptima je tek u gramažama.
Inače, Big Mac je 1967. godine kreirao vlasnik franšize u Pittsburghu u Pennsylvaniji, a prvobitno je bio poznat pod nazivom “The Aristocrat” i “The Blue Ribbon Burger”, a u narednim je godinama postao toliko popularan da je već godinu kasnije uveden u nacionalni meni McDonald’sa u Americi.
Recept za ovaj umak bio je stroga poslovna tajna do 2012. godine, kada je Dan Coudreaut, glavni kuhar McDonald’sa, na YouTubeu objavio video recept za umak, ali i cijeli Big Mac, koji je zapravo bio dio marketinške kampanje kojoj je cilj bio transparentnost i pokazivanje javnosti kako McDonald’s koristi jednostavne i svima poznate sastojke.
@chefmikeharacz Former #mcdonalds corporate chef’s homemade #BigMac sauce #recipe. #FYP #Food #Cooking #DIY #Secret ♬ Aesthetic – Tollan Kim
Sastojci za umak
Za kućnu verziju umaka bit će vam potrebni:
- 120 g majoneze
- 60 g relisha od krastavaca
- 1½ žličice senfa
- 1 žličica bijelog vinskog octa
- ½ žličice slatke mljevene paprike
- ⅓ žličice češnjaka u prahu
- ⅓ žličice crvenog luka (kapule) u granulama (prahu)
Kako ga pripremiti
Sve što je potrebno je da sve sastojke u zdjeli izmiješate pjenjačom, do konzistencije umaka.
Mike je komentirao kako se crvenkasta boja umaka ne dobiva od kečapa, nego od paprike, a poručio je i da je ovaj umak “najbliže što ćete doći” do sličnosti s originalnim umakom.
Preporuka je da umak poslužite uz domaći hamburger.
Iako će umak okusom obogatiti hamburger, možete ga koristiti i kao prilog uz krumpiriće ili pržena i pohana jela, ribu ili lignje, prenosi Index.