Vrijeme od Uskrsa je i vrijeme kad se mnoge domaćice, pa i domaćini, pripremaju za pravljenje uskrsnih pogača koje će se naći na blagdanskom stolu.
Recepata je puno i uglavnom se prenose obiteljski, s koljena na koljeno. Svatko ima neki svoj “touch” koji čini uprave te pogače najboljima.
No, ukoliko možda i niste toliko sigurni u svoj recept, ne brinite. Mi vam donosimo prokušani recept koji je s nama, a i s vama, podijelila dobro poznata stranica “Štorija o slatkom”.
– Recept je od moje pokojne bake Ane, star preko 60 godina. Ona je bila poznata po najboljim uskrsnim pogačama. Uz pomoć mame, ja sam ih naučila raditi kao mala djevojčica, baš kao što sad moj sin Jakov radi uz mene, rekla je autorica.
Dakle, evo recepta za najfinije uskrsne pogače;
Sastojci
- 4 jaja
- 350 g sećera
- 2 vanili šećera
- 2 svježa kvasca
- prstohvat soli
- 125 g maslaca
- 4 dcl mlijeka
- 1 korica neprskane naranče
- korica neprskanog limuna
- sok od 1 naranče
- 1 prašak za pecivo
- 1 kiselo vrhnje
- malo kruškovca
- malo arome sirnice
- 50 ml ulja
- brašno cca 1,5-2 kg… (koliko upije)
Postupak
– Kvasac aktivirajte s 2 dcl mlijeka, ostatak mlijeka stavite zagrijati kako bi rastopili maslac…
– Jaja i šećer miksajte dok ne bude pjenasta smjesa, pa ih prebacite u veću posudu u koji ćete dodati brašno, mlijeko s maslacem, kvasac, te sve ostale sastojke…
– Lagano mijesite tijesto i dodajite brašna sve dok vam se tijesto ne lijepi za ruke. Pokrijte i pustite da se smjesa udvostruči cca 1 h na toplom mjestu…
– Nakon toga tijesto premijesite i podijelite na cca 4 komada i oblikujte u loptice. Loptice stavite u tepsiju, pokrijte i pustite da dodatno dižu cca 45 min – 1h.
– Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Pečete ih na 200 -10 min, 180-10 min (nakon toga ih premažite sa sokom od jedne naranče i 4 žlice šećera) i vratite u pećnicu na 160 još 10-15 min…
Isprobajte i uživajte u okusima!