Kancerogeni sastojak otkriven je u voću uvezenom iz Španjolske.
O svemu je europski sustav za sigurnost hrane ovaj tjedan izvijestila Italija. U priopćenju se navodi kako je u suhim, djelomično rehidriranim smokvama iz Španjolske koje su izuzete na prodajnim mjestima u Italiji otkriven okratoksin A iznad zakonskih granica, javlja Danica.hr.
Italija je pritom obavijestila sve zemlje u koje su sporne smokve distribuirane: Hrvatsku, Francusku, Njemačku, Litvu, Maltu, Veliku Britaniju. Nije poznato gdje su se smokve sve prodavale u Hrvatskoj. U Italiji su smokve odmah povučene s tržišta.
U utorak poslijepodne pak Plodine su izvijestile da iz prodaje povlače “Noberasco Spa smokve 250 g, s oznakom LOT-a: L4351A, najbolje upotrijebiti do 31.12.2025, zbog nesukladnosti”. Nije poznato je li riječ o istim smokvama.
Rizik po zdravlje ljudi je ozbiljan, navode u europskom sustavu za sigurnost hrane u kojem otkrivaju kako je u smokvama otkrivena razina kancerogene tvari od 19,7 mikrograma po kilogramu (dopušteno je osam mikrograma).
Inače, okratoksin tipa A (OTA) je među najčešćim vrstama mikotoksina u hrani. Istraživanja koja je naručila Europska komisija pokazala su da OTA može izravno oštetiti DNK, a potvrđeno je da može izazvati karcinom bubrega.
Tvar je, dakle, iznimno genotoksična i kancerogena te postoji ozbiljna zdravstvena briga za prisutnosti OTA-e u udjelu značajno većem od dopuštenih 8 mikrograma po kilogramu namirnice.