Visoki udjel štetnih kemikalija otkriven je u svježim paprikama iz Turske.
Kako navode u europskom sustavu za sigurnost hrane, paprike su trebale biti isporučene Hrvatskoj. Srećom, pošiljka je zaustavljena na bugarskoj granici, pa je uzet uzorak na analizu, piše Danica.hr.
Utrvđeno je da je u paprici čak 16 puta više štetne kemikalije od dopuštene vrijednosti. Riječ je o zabranjenom pesticidu formetanatu kojeg je bilo 0,157 mg/kg. Bugarski su inspektori odmah naredili uništenje svih paprika.
Rizik za ljudsko zdravlje bio je ozbiljan, ističu u EU sustavu za brzu uzbunjivanje u prometu hranom. Inače, upravo taj zabranjeni pesticid često su puta otkrije u povrću koje stiže u Hrvatsku.
Posljednji zabilježeni slučajevi bili su sa feferonima i paprikom iz Albanije, svježom paprikom iz Turske i Sjeverne Makedonije te jabukama iz Srbije. Problem je što tamo taj pesticid, za razliku od EU, nije zabranjen.
Brojne studije ustanovile su kako formetanat može biti štetan te izazvati jetrena oboljenja. Zaključeno je kako je potencijalno neurotoksičan, pa je zabranjen u proizvodnji hrane na tržištu Europske unije.