Divni mirisi koji otvaraju apetit dočekat će vas odmah na ulazu u zadarski Capo Grill, restoran poznat po izuzetnim jelima s roštilja iz kojeg nitko nije izašao nezadovoljan.
To potvrđuju i brojne pozitivne recenzije na njihovim društvenim mrežama i na Googleu u kojima se gosti redovito izražavaju samo riječima hvale.
“Vrlo smo impresionirani s jelima koja se ovdje poslužuju. Imali smo priliku probati nešto regionalno i jako smo uživali! Cijene su OK, porcije su dovoljno velike i poštene, meso nije smrznuto. Osjećate da su sastojci svježi”, tek je jedna u nizu takvih recenzija.
Nakon kraće stanke, ovih nas je dana Capo Grill, koji se nalazi na adresi Put Matije Gupca 9, dočekao u osvježenom izdanju što je, kaže vlasnik Ivica Milutin, vrlo važno kod svih ugostiteljskih objekata. Iako je stanka bila kraća, i kao takva je bila preduga za one koji su navikli uživati u finom leskovačkom roštilju. Stoga ne čudi da je odmah po otvaranju restoran bio pun.
A kako je počela priča o ovom restoranu s najboljim leskovačkim roštiljem u Zadru? Pa, počela je zapravo u Vrsima odakle je Ivica, koji je sa suprugom najprije otvorio jedan objekt na otvorenom baš u u tom mjestu uz more. Vrlo brzo nakon otvaranja, ovaj je objekt privukao veliku pažnju tamošnjih gostiju, ali i Zadrana kojima nije bio nikakav problem dovesti se u Vrsi kako bi probali njihove specijalitete.
– U Vrsima smo imali kafić i gosta koji je bio vlasnik zemljišta i male kućice u neposrednoj blizini i u razgovoru sam ga pitao što će s tim, a on da će ga najvjerojatnije iznajmiti jer nema sredstava da bi nešto gradio. Ja sam rekao da ću ja uzeti u najam i to je bilo usred sezone. I kad je sezona prošla, krenulo je razmišljanje što i kako. Najprije sam osmislio da bi tu bilo dobro nešto napraviti za jesti jer u tom dijelu Vrsi restorana nema. Njih četiri, pet stacionirani su u krugu od 50, 100 metara, a ovo je 700 metara dalje, znači velika razlike za goste u tom dijelu Vrsi. Onda smo krenuli s tim kakav restoran otvoriti. Varijanta je definitivno sezonska jer je premali prostor, mora funkcionirati na terasi, a srećom na takvom smo zemljopisnom položaju da to tako može biti, tih par kišnih dana bitno ne utječe na financijsku konstrukciju, priča nam Ivica o počecima.
Proveli su i mini-istraživanje kod ugostitelja koje poznaju u smislu koliko čega prodaju i došli su do tog da u ovom dijelu županije između 65 i 70 posto potrošnje je mesa, a ovo ostalo su riba, pizza i pašta i tako je odlučeno da restoran bude mesni. Nije htio nuditi isto što nude i drugi da ne bude “jedna od”. Kako Ivica poznaje vlasnika “Magazinske kleti” u Zagrebu, obratio mu se s molbom za pomoć u osmišljavanju plana. Kroz čitavu zimu se radilo, radovi su krenuli sredinom studenog prije tri godine i do 1. lipnja je trebalo biti gotovo. Fizički je to bilo naporno, stresno, već je malo kasnilo.
– Krenulo je skromno i s tim skromnim sam bio zadovoljan. Tražim neku tu žicu gdje smo svi zadovoljni. To je teško, ali trudim se balansirati sa svim tim varijantama. Nakon dva, tri tjedna dolazi špica sezone, broj gostiju se povećava. Većina je gostiju došla danas i bila oduševljena pa su dolazili svaki dan, i onda to krene dalje. Nakon toga počne se šuškati po gradu kako je 20-ak kilometara od Zadra dobat roštilj. Nakon toga kreće školska godina i očekujete u Vrsima pad. Pad i vidiš na plaži, ali mi to ne osjećamo na poslu. Onda se zainteresiraš i vidiš da registracije nisu strane nego je sve ZD.
To je sve dovelo do ideje da otvore restoran i u Zadru. Supruga je isprva bila protiv, kaže nam Ivica, ali je kasnije popustila. Tražio je prostor na zapadnom dijelu grada i uspjeli su otvoriti na lokaciji na kojoj jesu. I relativno je sve to brzo buknulo jer su u tom trenutku već postojale brojne vrlo pozitivne recenzije koje su privlačile goste.
Prošle godine u travnju su došli na onu razinu na koju je Ivica htio i sad je to to. No, uvijek postoji razmišljanje o nekom napretku, a o tome kad bude, bude, kaže.
– Svaki takav prostor traži konstantna osvježenja. Ušao sam u prostor koji nisam previše uređivao. I stalni gost voli da promjene postoje, normalno, svi smo takvi. Vuče te da opet dođeš. No, to je sve sporedno, ključ je čitavo vrijeme kod restorana u hrani, u kafiću u kavi itd. I na tome isto treba raditi i ne možeš jedan jelovnik imati 10 godina. Nekakve stvari koje su ti temelj posla, njih ostaviš, nikad neću izbaciti ćevape ili đevrek ili vješalicu. Ali kuhinja je stvarno šarena, ima svega.
Važno je stalno mijenjanje i dodavanje jela izvan jelovnika, odnosno nuditi stalno nešto novo kako bi i gost bio stalno zainteresiran. Očito imaju formulu za to jer vrlo uspješno privlači i nove goste.
Hrana je, dakle, ključ uspjeha ovog restorana, odnosno njihov leskovački roštilj koji se radi na drveni ugljen, a što je, znaju svi gurmani, vrlo važan faktor u pripremi ovakvih jela.
Dakako, tajnu kvalitetnog leskovačkog roštilja ipak neće otkriti, no Stefan, voditelj restorana, kaže kako neke stvari prepuštaju gostima da sami otkriju.
– Tajna leskovačkog roštilja je juneće meso, rad na drvenom ugljenu, kod nas su roštilj majstori iz Leskovca. Ovdje imamo đevreke, a to je juneće meso, malo pikantno, sa špekom i sirom, kuglica kajmaka odozgo, ide par začina koji neka ostanu tajna. Imamo naš ćevap Capo sa junetinom, sirom, špekom i još par začina, ali on nije pikantan. Uz to imamo teleće kotlete, punjen batak i leskovačku trljanicu, a to je paprika sa svježim sirom i češnjakom, i imamo šopsku salatu, opisuje nam Stefan jednu od plata koju možete naručiti u Capu.
No, to nije sve. Naprotiv, izbor je velik i može se kombinirati.
– Svaki gost može izabrati svoju platu, kombinirati što god želi. Inače, imamo nekoliko naših plata, ali gost može izabrati i pomiješati sve. Imamo mućkalicu i teleće repove i sve to možemo staviti na platu. Stvarno radimo vrhunski. Držimo tu kvalitetu koliko je moguće i gledamo da to bude na zavidnom nivou počevši od konobara, ogledala restorana, pa do kuhinjskog osoblja, kaže nam Stefan.
Capo Grill Zadar restoran je pogodan i za neke vaše obiteljske fešte i proslave, kao i za one trenutke kad poželite vi i netko vama blizak pojesti dobar roštilj.
Vjerujemo kako vas ni ove fotografije neće ostaviti ravnodušnim, te da ćete, ako već niste, izabrati ovaj restoran za vaš današnji ručak ili ćete skupiti ekipu i to napraviti u društvu prijatelja. U svakom slučaju, nećete pogriješiti.
@023.zadar Leskovački roštilj u Zadru? Capo Grill nudi najbolji Leskovački roštilj, mi smo ga isprobali i zaista je fenomenalan! Koje su tajne otkrio nam je voditelj restorana Stefan! Cijeli članak je na portalu! #023 #capogrill #zadar #leskovackirostilj #foodie #hrana #restoran #hrvatska#dalmacija ♬ Rock and Roll Session – Canal Records JP