023.hr
S HIPODROMA Pred pola milijuna ljudi, započeo je povijesni koncert Marka Perkovića Thompsona
IZBORNA SKUPŠTINA Hrvoju Mariću novi mandat predsjednika Boksačkog saveza Zadarske županije
MALE BRANKE Večeras finalne utakmice malonogometnog turnira na Puntamici uz revijalni nastup “mladića priko 60”
53. Plivački maraton Preko – Zadar:Još jedna godina tradicije, mora i zajedništva na Dan pobjede
Policija od 40-godišnjeg muškarca oduzela heroin i dvije digitalne vage
Nakon što je primio uplatu novca, kupcu nije isporučio kupljeni aparat
Netko je u Hrvatskoj sinoć osvojio više od 500.000 eura na Eurojackpotu – provjerite svoje listiće!
Barem na kratko završava toplinski val: Na Jadranu nevere, u unutrašnjosti svježije
UPOZORENJE IZ TELEKOMA Zbog mase ljudi na Hipodromu očekuju se problemi s mobilnim mrežama – ovo su savjeti stručnjaka
Marko Vučetić o Thompsonovu koncertu: “Skupi svehrvatski događaj s jeftinom srpskom logistikom”
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr
Najnovije objavljeno
VIJESTI
Zadar
ŽUPANIJA
SPORT
VRIJEME
PODCAST
GALERIJE
KULTURA
SHOW
LIFESTYLE
SCI-TECH
PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

NAJNOVIJE

ZADAR

ŽUPANIJA

SPORT

VIJESTI

VRIJEME

PODCAST

GALERIJE

KULTURA

SHOW

LIFESTYLE

SCI-TECH

PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

 
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. - 2025. QUANTUM MEDIA
Lifestyle

Pravu baklavu i nije baš tako jednostavno napraviti, Turci imaju stroga pravila oko pripreme

Autor: 023.hr
Objavljeno: 16. prosinca 2024.
Čitanje članka: oko 5 min
Photo by Ömer Haktan Bulut on Unsplash
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -
Izdvojeno u ovom tekstu
Slastičari iz davnina imali svoje metode i tajne recepteKraljica baklavaSastojciPriprema

Baklava je jedna od najpoznatijih i najstarijih slastica na svijetu – simbol raskoši i kulinarskog umijeća. Nastala na području Bliskog istoka i Osmanskog Carstva, ova slastica spaja tanko tijesto (jufku), bogato punjenje od orašastih plodova i slatki sirup ili med.

Izrada baklave zahtijeva veliku preciznost i strpljenje, posebno u razvlačenju tijesta koje mora biti gotovo prozirno kako bi desert bio lagan, a istovremeno bogat i sočan. Klasične verzije koriste pistacije, orahe ili bademe, dok moderni recepti uvode inovacije poput čokolade ili voćnih sirupa. Gaziantep, grad u Turskoj, smatra se glavnim gradom baklave, piše Index.

Slastičari iz davnina imali svoje metode i tajne recepte

Poznati slastičari iz tog grada kažu da je tajna savršene baklave u lokalnim pistacijama i tankom tijestu, koje mora biti prozirno poput pergamenta. Jedna legenda kaže da su majstori baklave u ovom gradu nekoć svojim šegrtima davali zadatak da razvuku tijesto toliko tanko da se kroz njega može čitati knjigu.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Poznati turski slastičar Cenk Sönmezsoy savjetovao je domaćim kuharima da se ne boje eksperimentirati s raznim vrstama orašastih plodova – bademi mogu dati blagu i kremastu teksturu, dok lješnjaci daju bogat, prženi okus. Preporučuje i da se sirup prelije po vrućoj baklavi odmah nakon pečenja kako bi desert ravnomjerno upio slatkoću.

Haci Bekir, osnivač najstarije slastičarnice u Turskoj, koja djeluje od 1777., svoj je recept držao kao strogo čuvanu tajnu, ali je poznato da je koristio posebno prosijano brašno i lokalni maslac. Također, sirup nije smio biti presladak kako bi ostali okusi došli do izražaja.

Odabrali smo nekoliko najboljih recepata za baklave, koje s vremena na vrijeme baš volimo praviti.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Kraljica baklava

Bez puno filozofije – ovo je zaista jedan od najboljih recepata za baklavu kakvu volimo jesti na našim prostorima.

Turske baklave više su suhe i hrskavije, a evo i recepta.

Sastojci

  • 500 gotovih kora za savijače
  • 400 g mljevenih oraha
  • 150 g sjeckanih oraha
  • 3 žlicekrušnih mrvica
  • 100 mlulja, za premazivanje kora
  • 100 mlulja, za zalijevanje baklave
  • 120 gmaslaca, za zalijevanje baklave

Za preljev

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
  • 800 mlvode
  • 700 gšećera
  • sok od pola limuna
  • 0,5limuna, narezanog na šnite
Photo by Syed F Hashemi on Unsplash

Priprema

Pripremite preljev

Prvo prirpemite preljev (šerbet ili agdu) kako bi se ohladio do trenutka kad je baklava pečena.

Kuhajte vodu i šećer oko 10 minuta.

Pred kraj ulijte sok od limuna, a limun narezan na šnite također dodajte u preljev.

Ostavite da se hladi dok pripremate baklavu jer se vruća baklava prelijeva hladnim preljevom.

Pripremite baklavu

Potrebna vam je posuda za pečenje veličine 20x35cm. Posudu za pečenje prvo premažite uljem.

Kore narežite na veličinu posude za pečenje. Ako je potrebno, kore prepolovite.

Orahe i krušne mrvice pomiješajte.

U pripremljenu posudu za pečenje stavite tri kore i svaku premažite uljem (pomoću četkice). Na četvrtu koru rasporedite mješavinu oraha i krušnih mrvica (približno četiri žlice), a petu koru premažite uljem.

Postupak ponavljajte do kraja – jednu koru premažite uljem, a na sljedeću rasporedite mješavinu oraha i krušnih mrvica, sve dok ne potrošite sve kore.

Na kraju, tri kore premažite samo uljem, kao na početku. Ostavite još jednu koru sa strane.

Narežite baklavu

Baklavu narežite na kocke.

Zagrijte ulje i maslac, te prelijte preko narezane baklave.

Na baklavu stavite cijelu koru koju ste prethodno ostavili sa strane. Ova kora treba biti malo veća od posude za pečenje jer se prilikom pečenja skuplja, pa će ovakva priprema spriječiti da rubovi zagore.

Pecite baklavu

Baklavu pecite 50 minuta u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 190 stupnjeva.

Prvih 10 minuta pecite na 190 stupnjeva. Nakon toga, smanjite temperaturu na 170 i nastavite peći sljedećih 30 minuta.

Na kraju pečenja, ponovo povećajte temperaturu na 190 stupnjeva i pecite još 10 minuta.

Ohladite i pohranite

Nakon pečenja, izvadite baklavu iz pećnice, skinite gornju koru (koja je malo izgorjela) i prelijte hladnim preljevom.

Kada baklava upije preljev, možete poklopiti drugom posudom i ostaviti da odstoji oko 10 minuta. Time će se spriječiti dizanje gornje kore.

Ostavite baklavu da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je prebacite u hladnjak pokrivenu aluminijskom folijom.

Baklava može dugo stajati u hladnjaku, ali ne brinite, nestat će u trenu, tvrde Index recepti.

Uživajte u ovom ukusnom desertu!

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
@023.zadar

Oznake:baklavareceptturska
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Lifestyle

Upozorenje liječnika: Ove tri skupine lijekova mogu biti opasne tijekom toplinskih valova!

Lifestyle

Srpanjske astro prognoze: Od pojačanih strasti do poslovnih izazova za sve znakove

Lifestyle

Prije nego što izađete iz klimatiziranog prostora na vrućinu, obavezno napravite ovu stvar!

Lifestyle

Namirnice koje čuvaju mozak: Što jesti za bolju koncentraciju i zdravlje živčanog sustava

Lifestyle

Vrućina u stanu? Ovaj jednostavan trik s ledenom bocom može sniziti temperaturu i do 3 stupnja

Lifestyle

VJEROVALI ILI NE Znanstveno potvrđeno: Čarape vam mogu pomoći da lakše zaspite tijekom toplinskog vala

Lifestyle

Mislili ste da je samo voda ključ hidratacije? Ove tekućine i namirnice iznenadit će vas!

Lifestyle

Opekline od sunca nisu prolazne: Šteta se gomila i može vas koštati života!

- OGLAS -
023.hr

Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Oglašavanje: Upoznajte se s mogućnostima oglašavanja na ovoj poveznici, ili nazovite 023/777-900

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
 

    Dobrodošli natrag!

    Prijavite se u svoj račun

    Username or Email Address
    Password

    Izgubljena lozinka