Može biti vrlo frustrirajuće kad se zelena salata počinje kvariti već nekoliko dana nakon kupnje.
Možda se čini očiglednim staviti listove salate u hladnjak, no zbog visokog udjela vode, ovo povrće brzo uvene ako se ostavi u originalnom pakiranju. Kuharica i osnivačica bloga s receptima, Emilie Raffa, otkrila je briljantnu tehniku skladištenja salate za koju je potrebno samo deset minuta, a zelenu salatu će održati svježom do sedam dana.
“Vrlo je jednostavno za napraviti, štedi na otpadu, a možete imati gotovu salatu na dohvat ruke svaki dan u tjednu”, objasnila je kuharica.
Prvo što trebate učiniti jest oprati i osušiti zelenu salatu, jer ćete na taj način ukloniti bakterije s površine koje mogu uzrokovati plijesan. Napunite čisti sudoper vodom, začepite odvod i dodajte salatu. Zatim, pustite listove da se namaču sve dok prljavština ne ode do dna sudopera. Nakon toga temeljito osušite u centrifugi za salatu ili postavite listove na čistu kuhinjsku krpu te ih osušite drugom krpom. Prije stavljanja salate u hladnjak, mora biti potpuno suha da ne bi došlo do brzog kvarenja i stvaranja plijesni.
“Za pohranu obložite dno ladice u hladnjaku kuhinjskom krpom i stavite unutra salatu. Nemojte pretrpavati ladicu. Na vrh stavite papirnati ručnik kako bi upio višak vlage. Držite u hladnjaku dok ne bude spremno za korištenje. Tako je jednostavno”, objasnila je Emilie.
Ključ za sprječavanje kvarenja i stvaranja plijesni na salati je smanjenje količine vlage na mjestu gdje se salata skladišti. Salata prirodno propušta višak vlage zbog visokog udjela vode, pa će joj skladištenje s nečim upijajućim pomoći da ostane svježa mnogo dulje. Vaša salata će na ovaj način ostati svježa i hrskava do tjedan dana, piše Net.