Fish & Jazz festival danas je službeno otvoren na zadarskim bedemima i trajat će tri dana, uz ponudu ribljih specijaliteta i, dakako, dobrog jazza.
– Otvaramo Fish & Jazz festival ove godine na novoj lokaciji na Muraju, odnosno na bastionu Sv. Roka što mi je izuzetno drago jer je lokacija predivna. Do sad nije bila toliko iskorištena, vjerujem da je ovo baš pravi sadržaj za tu. Čeka nas puno lijepe glazbe i čeka nas puno dobre spize. Svaki dan imamo play listu od 10 ujutro do 21 sat navečer, a tad imamo koncerte. Znači, tri dana ćemo imati koncerte, večeras nam otvara Black coffee, sutra Damirov Django Group i završavamo s duom Sara & Jappa. Što se tiče hrane, tu nam je Cromaris sa svojim vrhunskim ribljim namirnicama od podne do 14 i u popodnevnim satima od 18 do 23 sata, kazala je to u prigodi neformalnog otvorenja Iva Bencun, direktorica Turističke zajednice grada Zadra koja je ujedno i organizator ovog zbivanja.
Podsjetimo, prvi Fish & Jazz festival održan je prošle godine u atriju palače Cedulin, a ove godina je na lokaciji koja je puno primjerenija i ugodnija za posjetitelje.
– Iako zvuči neobično, pokazala se odlično, ljudi su bili oduševljeni tom kombinacijom, bila je ugodna atmosfera, dobra hrana i dobra glazba, tako da je bilo baš posjećeno. Očekujem da će ove godine biti još i bolje samim tim što smo se makli na lokaciju koja dozvoljava veću posjećenost i imamo prirodnog hlada tako da vjerujem da će biti lijepo posjećeno, smatra direktorica.
Inače, prvog dana festivala u Food corneru današnje specijalitete spremala su dva kuhara, a osnova je, dakako, bila riba.
Kuhar Hrvoje Krajnović surađuje s Cromarisom na raznim festivalima, eventima, ali i radionicama.
– Za festival Fish & Jazz sam pripremio mediteransku salatu s kus-kusom, svježim rajčicama, krastavcima, crnim maslinama i mariniranom grilanom oradom s harissa začinima. Znači, kombinacija malo spicy začina tako da imamo okus cijelog Mediterana, da pokrijemo od Jadrana i napravimo cijeli krug, predstavio je Krajnović svoje jelo koje je u ponudi ovog događanja.
Kako je rekao, dosta surađuje s Cromarisom u smislu promocije ribe, a radio je i radionice s mladima.
– Ideja je da se kroz takve programe i radionice i ovakve evente i festivale, u stvari, promovira riba, pogotovo ovakvi fileti koji su jako jednostavni za pripremiti. Znači, svatko tko zna ispeći jaje, puno će mu biti lakše ispeći ribu – četiri minute sa strane kože, minutu s druge strane, malo se začini. To je naša želja i ideja i veselimo se, rekao je.
Njegov kolega u improviziranoj kuhinja na Muraju je Tihomir Bježančević iz Osijeka. Za njega je vezana jedna zanimljivost, a to je da je po struci medicinski tehničar na Odjelu anestezije u osječkoj bolnici, a u slobodno vrijeme kuha “freelance”.
– Danas pripremamo file orade. Osmislili smo da bude što jednostavnije, što finije i pristupačnije za jesti. Tako ćemo napraviti jedan burger od tog filea, napravili smo jednu laganu salatu od mrkve i iceberg salate s laganim dressingom od grčkog jogurta i začina, ukiseljeni krastavci i dehidrirani luk. Mislim da će biti dobra kombinacija, ali smo ubacili nekog twista dalmatinskog, malo Azije, malo svega, mislim da će biti zanimljivo za današnje posjetitelje, rekao je ovaj kuhar.