Riba često preporučuje kao glavni izvor omega-3 masnih kiselina, biljna hrana također može vegetarijancima osigurati potrebne količine.
U svoju prehranu možete uključiti sljedećih šest vegetarijanskih izvora omega-3 masnih kiselina.
Chia sjemenke
Zbog visokog sadržaja ALA, chia sjemenke su odličan vegetarijanski izvor omega-3 masnih kiselina. Ove sitne sjemenke mogu se dodati u pića, salate, pekarske proizvode ili koristiti kao tvar zgušnjavanja u receptima natapanjem u vodi dok ne poprime konzistenciju gela.
Grah
Osim što je korisna mahunarka, grah je značajan vegetarijanski izvor omega-3 masnih kiselina. Sadrži malu količinu ALA (alfa-linolenske kiseline), omega-3 masne kiseline, ali ne toliko koliko u drugim izvorima poput chia sjemenki ili lanenih sjemenki. Grah pruža i niz drugih zdravstvenih prednosti – bogat je proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima, a svi oni potiču zdravlje srca i mozga.
Orasi
Jedan od rijetkih orašastih plodova sa značajnom koncentracijom ALA omega-3 masnih kiselina su orasi. Za hrskavo i hranjivo bogato povećanje unosa omega-3 masnih kiselina, pojedite šaku oraha ili ih dodajte u salate, pahuljice ili peciva
Sjemenke lana
Omega-3 masne kiseline, osobito alfa-linolenska kiselina (ALA), obiluju lanenim sjemenkama. Za dodatni nutritivni poticaj, mljevene sjemenke lana možete posuti po jogurtu, kaši ili frapeu. Suplementi koji sadrže ulje sjemenki lana također se nude osobama koje žele konzumirati više omega-3 masnih kiselina.
Sjemenke konoplje
Sjemenke konolje obiluju omega-3 masnim kiselinama, proteinima, vlaknima i vitalnim vitaminima i mineralima. Za zdrav i orašasti okus posipajte sjemenke konoplje po salatama, jogurtu, žitaricama ili ih dodajte u smoothije.
Zeleno lisnato povrće
Neko lisnato povrće, kao što su prokulice, kelj i špinat, sadrže ALA omega-3 masne kiseline, iako ne toliko puno kao u drugoj hrani. Konzumacija lisnatog povrća može povećati unos omega-3 masnih kiselina u vaše tijelo, piše Metro portal.