Stručnjaci za sigurnost hrane upozoravali su protiv korištenja drvenih dasaka za rezanje, govoreći da je vjerojatnije da sadrže bakterije koje mogu uzrokovati bolesti koje se prenose hranom, poput E. coli ili salmonele, nego plastične daske za rezanje.
No dok obje daske imaju svoje prednosti i nedostatke, istraživanja pokazuju da drvene ili plastične daske za rezanje mogu biti sigurne ako slijedite neke jednostavne korake, piše Consumer reports.
Koristite barem dvije daske
“Imajte jednu dasku za rezanje sirovog mesa, ribe i peradi”, kaže dr. Sana Mujahid, voditeljica istraživanja i testiranja sigurnosti hrane u Consumer Reports.
“Imajte zasebnu dasku za rezanje za gotove namirnice kao što su kruh, voće i povrće“, dodala je.
To pomaže u sprječavanju unakrsne kontaminacije – na primjer, ne riskirate prijenos salmonele ili druge vrste bakterije s piletine na povrće ako ga režete na različitim površinama.
Očistite temeljito
Čak i ako samo režete štrucu kruha, dobro je steći naviku da daske za rezanje – drvene ili plastične – operete vrućom vodom s sapunom nakon svake upotrebe. Većina plastičnih ploča može ići i u perilicu posuđa.
Povremeno dezinficirajte i drvene i plastične ploče prelivanjem površine razrijeđenom otopinom izbjeljivača. Zatim isperite običnom vodom.
Uvijek potpuno osušite daske za rezanje prije spremanja, tako da bakterije koje vole vlagu imaju manje mogućnosti za rast.
Znajte kada treba kupiti novu ploču
S vremenom se na svakoj dasci za rezanje (plastičnoj ili drvenoj) mogu pojaviti duboke ogrebotine ili brazde koje mogu uhvatiti bakterije, koje bi se potom mogle proširiti na vašu hranu.
Tvrđi materijali, poput bambusa i javora, manje su skloni ožiljcima od mekšeg drva, poput čempresa. Zamijenite bilo koju dasku za rezanje kada postane jako oštećena, piše N1.