Provedena su brojna istraživanja o utjecaju kave na ljudski organizam, a pokazalo se da način pripreme kave uvelike utječe na to koliko je popularni topli napitak štetan ili koristan za organizam.
Prema mišljenju stručnjaka, turska kava i espresso su najopasnije za ljudski organizam.
Velike količine kemikalija
Takve kave sadrže veće količine kemikalija cafestol i kahvel koje negativno utječu na kardiovaskularni sustav, a također povećavaju razinu nezdravog (LDL) kolesterola i triglicerida u krvi, rekla je dijetetičarka Lisa Dreyer za CNN.
Na drugom mjestu su kava s mlijekom i cappuccino. Ovako pripremljena kava sadrži više kalorija jer sadrži mlijeko, pa se sustavna konzumacija kave s mlijekom može negativno odraziti na figuru.
Filter kava se pokazala kao najkorisnija. Ovako pripremljena kava sadrži najmanje štetnih materija, pokazalo je istraživanje objavljeno u European Journal of Preventive Cardiology, prenosi Index.hr.