023.hr
Maestro Repušić uručio zahvalnicu Gradu Zadru za potporu umjetničkom djelovanju Zadarskog komornog orkestra
ANALIZA CIJENA U EUROPI Evo što je jeftinije u Hrvatskoj, a što u Njemačkoj
Večeras nova prilika za pogledati miljenika publike, talijansku komediju “Do ludila”
FOTO Vukšić pobjednik 1. Memorijalnog boćarskog turnira u spomen na hrvatskog viteza Dragana Tepšu u Benkovcu
Bivši direktor Eko d.o.o. opet odgovorio Radeti: “Muzej postoji, ali ne u Biljanima. Muzej je u vijećnici. A glavni eksponat već svi znamo tko je”
Već 20 godina otočanima u zadarskom akvatoriju život spašava brza brodica hitne medicinske pomoći
RODITELJI ZGROŽENI CIJENAMA Udžbenik za engleski jezik za srednjoškolca koštao 66 eura!
VELIKA PROMJENA U NAŠIM ŠKOLAMA Dio učenika dobiva novi predmet, za sve je “kriva” umjetna inteligencija
Država se opet zadužuje kod građana; Krenula nova runda prodaje narodnih trezoraca
APSOLUTNI HIT U redu čekali za pakete koji nikad nisu pokupljeni; Platio paket 200 eura i evo što je bilo unutra
STIŽE PROMJENA ZAKONA Hladno pivo se neće moći kupiti u dućanu i kiosku?
Večeras u sklopu 7. Zadar Organ Festivala koncert Elene Roce i Krešimira Klarića
Noćas snažan potres jačine 5,3 pogodio grčki otok Eubeju; Podrhtavala cijela Atena, zasad nema vijesti o žrtvama i šteti
Očekuje nas nestabilno vrijeme u Zadru i okolici: Kiša i pljuskovi u srijedu, razvedravanje od četvrtka
KONAČNO! Grad Zadar dobio Proračun težak rekordnih preko 150 milijuna eura
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr
Najnovije objavljeno
VIJESTI
Zadar
ŽUPANIJA
SPORT
VRIJEME
PODCAST
GALERIJE
KULTURA
SHOW
LIFESTYLE
SCI-TECH
PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

NAJNOVIJE

ZADAR

ŽUPANIJA

SPORT

VIJESTI

VRIJEME

PODCAST

GALERIJE

KULTURA

SHOW

LIFESTYLE

SCI-TECH

PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

 
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. - 2025. QUANTUM MEDIA
Lifestyle

Znate li koliko treba namakati sušeni bakalar i na što sve treba pripaziti?

Autor: 023.hr
Objavljeno: 4. prosinca 2024.
Čitanje članka: oko 2 min
Shutterstock/crordx
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -
Izdvojeno u ovom tekstu
  • Koliko dugo namakati bakalar?
  • Namakanje bakalara – osnovni koraci
  • Temperatura i prostor
  • Provjera kvalitete
  • Kako znati je li bakalar spreman?
  • Nakon namakanja

Namakanje bakalar ključni je korak u pripremi ove tradicionalne blagdanske namirnice.

Iako proces zahtijeva vrijeme i strpljenje, pravilno namočen bakalar osnova je za sve ukusne recepte, bilo da ga pripremate na bijelo ili crveno.

Bakalar se namače kako bi mu smanjili snažan „riblji“ miris.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Koliko dugo namakati bakalar?

Vrijeme namakanja bakalara ovisi o vrsti i suhoći bakalara:

Vakumirani bakalar: 24-48 sati
Tvrdo sušeni bakalar: 3-7 dana
Klasični sušeni bakalar: minimalno 48 sati

Namakanje bakalara – osnovni koraci

  • Odaberite prikladnu posudu u kojoj će bakalar biti potpuno potopljen
  • Koristite isključivo hladnu vodu
  • Držite posudu u hladnjaku tijekom cijelog procesa
  • Mijenjajte vodu minimalno dva puta dnevno
  • Provjeravajte mekoću bakalara svaki dan

Temperatura i prostor

Bakalar se obvezno namače u hladnoj vodi i drži u hladnjaku. Sobna temperatura može dovesti do kvarenja ribe i razvoja bakterija.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Posuda mora biti dovoljno velika da omogući ribi da bude potpuno potopljena.

Provjera kvalitete

Prije namakanja, provjerite kvalitetu sušenog bakalara:

  • Riba treba biti ravna i plosnata
  • Koža mora biti neoštećena
  • Ne smije imati znakove kvarenja ili udubljenja
  • Peraje trebaju biti okrenute prema gore

Kako znati je li bakalar spreman?

Pravilno namočen bakalar trebao bi biti:

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
  • Mekan i elastičan na dodir
  • Bez previše slanog okusa
  • Bijele do svijetlo žute boje
  • Ugodnog mirisa bez prejake arome ribe

Nakon namakanja

Kada je bakalar pravilno namočen, važno ga je odmah pripremiti. Ne preporučuje se držati namočenog bakalara dulje vrijeme jer može izgubiti kvalitetu. Vodu od zadnjeg namakanja možete sačuvati za pripremu jer sadrži vrijedne sastojke koji će obogatiti okus jela.

Pravilno namakanje bakalara zahtijeva vrijeme i pažnju, ali je ključno za pripremu tradicionalnih blagdanskih specijaliteta koji su nezaobilazni dio hrvatske kuhinje. Uz ove smjernice, vaš bakalar bit će savršeno pripremljen za daljnju termičku obradu, piše Net.

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
@023.zadar

Oznake:bakalarrecepr
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Lifestyle

Znate li koja je najopasnija stvar u vašem hladnjaku? Stručnjaci upozoravaju na skrivenu kemikaliju koju sigurno imate u kući!

Lifestyle

MJESEČNI HOROSKOP Rujan donosi povratak rutini, unutarnja preispitivanja i iznenađenja u ljubavi i poslu

Lifestyle

Tisuće ljudi godišnje strada jer rade ovo tijekom lošeg vremena – radite li i vi?

Lifestyle

Samo jedna šalica kave može smanjiti učinkovitost antibiotika – prestanite ih piti zajedno!

Lifestyle

STRAŠNO! Pogledajte što se sve nalazi u omiljenim chicken nuggetsima

Lifestyle

Japanska tajna zdravlja: Šetnja šumom koja jača srce i um

Lifestyle

IMENA KOJA NOSE SVECI Donosimo 15 prijedloga za djevojčice i dječake s posebnom simbolikom

Lifestyle

Koliko vode zaista trebamo popiti dnevno? Stručnjaci otkrivaju nove smjernice

- OGLAS -
023.hr

Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Oglašavanje: Upoznajte se s mogućnostima oglašavanja na ovoj poveznici, ili nazovite 023/777-900

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
Dobrodošli natrag!

Prijavite se u svoj račun

Username or Email Address
Password

Izgubljena lozinka