Baklava je jedna od najpoznatijih i najstarijih slastica na svijetu – simbol raskoši i kulinarskog umijeća. Nastala na području Bliskog istoka i Osmanskog Carstva, ova slastica spaja tanko tijesto (jufku), bogato punjenje od orašastih plodova i slatki sirup ili med.
Izrada baklave zahtijeva veliku preciznost i strpljenje, posebno u razvlačenju tijesta koje mora biti gotovo prozirno kako bi desert bio lagan, a istovremeno bogat i sočan. Klasične verzije koriste pistacije, orahe ili bademe, dok moderni recepti uvode inovacije poput čokolade ili voćnih sirupa. Gaziantep, grad u Turskoj, smatra se glavnim gradom baklave, piše Index.
Slastičari iz davnina imali svoje metode i tajne recepte
Poznati slastičari iz tog grada kažu da je tajna savršene baklave u lokalnim pistacijama i tankom tijestu, koje mora biti prozirno poput pergamenta. Jedna legenda kaže da su majstori baklave u ovom gradu nekoć svojim šegrtima davali zadatak da razvuku tijesto toliko tanko da se kroz njega može čitati knjigu.
Poznati turski slastičar Cenk Sönmezsoy savjetovao je domaćim kuharima da se ne boje eksperimentirati s raznim vrstama orašastih plodova – bademi mogu dati blagu i kremastu teksturu, dok lješnjaci daju bogat, prženi okus. Preporučuje i da se sirup prelije po vrućoj baklavi odmah nakon pečenja kako bi desert ravnomjerno upio slatkoću.
Haci Bekir, osnivač najstarije slastičarnice u Turskoj, koja djeluje od 1777., svoj je recept držao kao strogo čuvanu tajnu, ali je poznato da je koristio posebno prosijano brašno i lokalni maslac. Također, sirup nije smio biti presladak kako bi ostali okusi došli do izražaja.
Odabrali smo nekoliko najboljih recepata za baklave, koje s vremena na vrijeme baš volimo praviti.
Kraljica baklava
Bez puno filozofije – ovo je zaista jedan od najboljih recepata za baklavu kakvu volimo jesti na našim prostorima.
Turske baklave više su suhe i hrskavije, a evo i recepta.
Sastojci
- 500 gotovih kora za savijače
- 400 g mljevenih oraha
- 150 g sjeckanih oraha
- 3 žlicekrušnih mrvica
- 100 mlulja, za premazivanje kora
- 100 mlulja, za zalijevanje baklave
- 120 gmaslaca, za zalijevanje baklave
Za preljev
- 800 mlvode
- 700 gšećera
- sok od pola limuna
- 0,5limuna, narezanog na šnite
Priprema
Pripremite preljev
Prvo prirpemite preljev (šerbet ili agdu) kako bi se ohladio do trenutka kad je baklava pečena.
Kuhajte vodu i šećer oko 10 minuta.
Pred kraj ulijte sok od limuna, a limun narezan na šnite također dodajte u preljev.
Ostavite da se hladi dok pripremate baklavu jer se vruća baklava prelijeva hladnim preljevom.
Pripremite baklavu
Potrebna vam je posuda za pečenje veličine 20x35cm. Posudu za pečenje prvo premažite uljem.
Kore narežite na veličinu posude za pečenje. Ako je potrebno, kore prepolovite.
Orahe i krušne mrvice pomiješajte.
U pripremljenu posudu za pečenje stavite tri kore i svaku premažite uljem (pomoću četkice). Na četvrtu koru rasporedite mješavinu oraha i krušnih mrvica (približno četiri žlice), a petu koru premažite uljem.
Postupak ponavljajte do kraja – jednu koru premažite uljem, a na sljedeću rasporedite mješavinu oraha i krušnih mrvica, sve dok ne potrošite sve kore.
Na kraju, tri kore premažite samo uljem, kao na početku. Ostavite još jednu koru sa strane.
Narežite baklavu
Baklavu narežite na kocke.
Zagrijte ulje i maslac, te prelijte preko narezane baklave.
Na baklavu stavite cijelu koru koju ste prethodno ostavili sa strane. Ova kora treba biti malo veća od posude za pečenje jer se prilikom pečenja skuplja, pa će ovakva priprema spriječiti da rubovi zagore.
Pecite baklavu
Baklavu pecite 50 minuta u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 190 stupnjeva.
Prvih 10 minuta pecite na 190 stupnjeva. Nakon toga, smanjite temperaturu na 170 i nastavite peći sljedećih 30 minuta.
Na kraju pečenja, ponovo povećajte temperaturu na 190 stupnjeva i pecite još 10 minuta.
Ohladite i pohranite
Nakon pečenja, izvadite baklavu iz pećnice, skinite gornju koru (koja je malo izgorjela) i prelijte hladnim preljevom.
Kada baklava upije preljev, možete poklopiti drugom posudom i ostaviti da odstoji oko 10 minuta. Time će se spriječiti dizanje gornje kore.
Ostavite baklavu da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je prebacite u hladnjak pokrivenu aluminijskom folijom.
Baklava može dugo stajati u hladnjaku, ali ne brinite, nestat će u trenu, tvrde Index recepti.
Uživajte u ovom ukusnom desertu!