Starije odrasle osobe koje konzumiraju nezaslađenu kavu s kofeinom mogu smanjiti rizik od demencije, otkriva nova studija. Međutim, zaštitni učinak ne obuhvaća konzumaciju zaslađene ili beskofeinske kave.
Znanstvenici iz institucija diljem Kine analizirali su zdravstvene podatke 204.847 sudionika u Velikoj Britaniji u dobi od 40 do 69 godina. Tijekom prosječnog praćenja od devet godina, ispitali su obrasce konzumacije kave i dijagnoze demencije.
Konkretne brojke
“Veći unos kave s kofeinom, osobito nezaslađene vrste, povezan je sa smanjenim rizikom od Alzheimerove bolesti i povezanih demencija te Parkinsonove bolesti. Nisu uočene takve povezanosti za kavu zaslađenu šećerom ili umjetno zaslađenu kavu”, istaknuli su autori istraživanja koje je objavljeno u časopisu “American Journal of Clinical Nutrition”.
Sudionici su podijeljeni u pet grupa na temelju svojeg unosa kave: osobe koje ne piju kavu, 0-1 šalica dnevno, 1-2 šalice, 2-3 šalice i više od 3 šalice dnevno. Najveće smanjenje rizika uočeno je kod onih koji su konzumirali više od tri šalice dnevno. Konzumenti bilo koje količine kave imali su najmanje 34 % manju vjerojatnost da će razviti Alzheimerovu bolest, 37 % manju vjerojatnost da će razviti Parkinsonovu bolest i 47 % manju vjerojatnost da će umrijeti od neurodegenerativne bolesti u usporedbi s osobama koje ne konzumiraju kavu.
Kofein kao štit protiv demencije
Studija ističe kofein kao potencijalno zaštitno sredstvo protiv demencije. Autori istraživanja nagađaju da bi šećer i umjetni zaslađivači mogli poništiti dobrobiti kofeina, ali potrebna su daljnja istraživanja u vezi s tim.
Više mehanizama sugerira potencijalnu vezu između konzumacije nezaslađene i kofeinske kave te neurodegenerativnih bolesti, napisali su.
Unatoč tim rezultatima, uzročnost i dalje ostaje nejasna, jer čimbenici kao što je rana demencija koja mijenja navike kave ili druge nepoznate varijable mogu biti u igri.
Prethodne studije također su povezivale kavu s usporavanjem kognitivnog pada i produljenjem života, ali učinak može ovisiti o konzumiranoj količini i vremenu. Dodavanje šećera ili umjetnih sladila kavi može imati štetne učinke i treba mu pristupiti oprezno, savjetuju autori studije na kraju, prenosi Zimo.