Antibiotici su revolucionirali modernu medicinu, omogućivši oporavak od infekcija koje su prije više od jednog stoljeća često bile fatalne.
Unatoč tome što su relativno novi medicinski napredak, prirodni antibiotici postoje milijunima godina, a mnogi se mogu naći u vašoj kuhinji.
Ovi prirodni antibiotici pomažu u obrani od štetnih mikroorganizama.
Razumijevanje prirodnih antibiotika
Prirodni antibiotici su bioaktivni spojevi u biljkama koji se bore protiv štetnih mikroba, iako djeluju drugačije od antibiotika koji se izdaju na recept.
Hrana sadrži antimikrobna sredstva koja mogu ubiti, inhibirati ili usporiti rast bakterija i drugih mikroorganizama.
Za razliku od antibiotika na recept, koji ciljano utječu na štetne bakterije, prirodni antibiotici mogu podupirati zdravlje, ali ne mogu zamijeniti medicinske tretmane.
Najbolje antibakterijske namirnice i njihove dobrobiti
Istraživanja antibakterijskih svojstava u hrani su u tijeku, primarno temeljena na laboratorijskim, staničnim i životinjskim studijama.
Neke obećavajuće antibakterijske namirnice uključuju:
Češnjak
Poznat po svojoj kulinarskoj i medicinskoj upotrebi, pokazalo se da češnjak inhibira bakterije kao što su Shigella spp., Escherichia coli i MRSA, uglavnom zahvaljujući spoju alicinu
Med
Koristi se od davnina, sadrži vodikov peroksid i ima svojstva koja stvaraju negostoljubivo okruženje za bakterije
Kurkuma
Kurkumin u kurkumi pokazao je antibakterijski potencijal u laboratorijskim studijama, iako je njegova učinkovitost kod ljudi nejasna
Kupus
Bogat vitaminima i antioksidansima, kupus je pokazao potencijalna antibakterijska i antifungalna svojstva u ranim studijama.
Kako prirodni antibiotici djeluju na tijelo?
Učinkovitost prirodnih antibiotika varira ovisno o mikroorganizmu. Iako mogu poduprijeti imunološko zdravlje i pomoći u sprječavanju infekcija, njihovi precizni mehanizmi i učinkovitost nisu u potpunosti shvaćeni. Također, mogu smanjiti upalu i zaštititi od virusa.
Uključivanje antibakterijske hrane u vašu prehranu sigurno je i korisno. Međutim, njihova uporaba u obliku dodatka ili kao lijeka može dovesti do nuspojava ili interakcija s lijekovima.
Primjerice, pretjerana količina češnjaka može povećati rizik od krvarenja, a med se ne preporučuje za dojenčad mlađu od 12 mjeseci zbog rizika od botulizma.
Antimikrobna hrana bogata je antioksidansima koji štite stanice od oksidativnog oštećenja. Hrana bogata antioksidansima uključuje grah, orašaste plodove, zeleni čaj te razne biljke i začine.
Ova hrana ne nudi samo antibakterijske prednosti, već također poboljšava ukupnu kvalitetu prehrane, piše Kreni zdravo.