Omiljenu jesensku deliciju ove će si godine moći priuštiti samo oni koji malo dublje posegnu u džep. Jer cijena kilograma sirovog kestena ovih se dana prodaje za osam eura.
– Dosta visoka cijena obzirom da se kesten u blizini Zagreba može ubrati, mislim da je sve skočilo tako da i kesteni moraju biti skupi – komentirala je za Dnevnik Nove TV jedna Zagrepčanka.
– Sad ne znam kakva je sezona, jesu li rijetki pa su zato skupi ili su skuplji zato što je sve poskupjelo – kaže druga.
Međutim, za prodavače je cijena opravdana pogotovo ako je riječ o kestnima koji se sami sade i uzgajaju.
– Teško je uzgojiti, njemu treba kod nas najmanje 5,6 godina. Sve to košta vremena i novca i truda, nisu sadnice i sadnja jeftini – kazao je prodavač Ivica na tržnici.
Cijena šumskog kestena iznosi pak šest eura. Adili koji kestene peče već 50 godina, kaže da su skuplji jer je nabavna cijena skočila 30 posto.
– Nikad kestenari nisu brali, imali smo ljudi koji nam donose kesten sa Sljemena, a sad pretežno uvoz iz Španjolske, Italije i Turske – rekao je.
Velika mjerica pečenih kestena u centru Zagreba penje se i do 6 pa i 7 eura. Inače, kesteni su zdravi i puni vitamina, jačaju imunitet, smanjuju masnoću, no trenutačno su skuplji od kilograma piletine.