023.hr
Sunčani dani do vikenda, a početkom sljedećeg tjedna ponovno stižu pljuskovi i osvježenje
STRAH ODGODIO PROJEKCIJU? Ništa od projekcije filma “Mirotvorac” u Zadru, evo što kažu organizatori
Potpisan ugovor s izvođačem radova za energetsku obnovu Doma zdravlja u Benkovcu, projekt vrijedan 1,26 mil eura
Vozio pod utjecajem alkohola, odbio test na droge pa završio u policiji
Večeras na 3. Zadarskom festivalu monodrame intrigantna predstava Jasne Žmak
ODAZVAO SE ERLIĆEVOM POZIVU Denis Barić dao svoje prijedloge za izradu proračuna za ovu godinu, evo koji su to
Županija raspisala natječaj za učeničke radove na temu trenutka kada je Hrvatska postala samostalno i priznato kraljevstvo
NOVI PODACI Hrvatska među europskim zemljama s najvišom inflacijom!
TKO LI JE TAJ SRETNIK? Pogođen je dobitak Bingo plus 6 u iznosu od 100.000 eura!
Ministar Božinović: “Policija će u Šibeniku, kao i u Benkovcu, očuvati javni red i mir”
VELIKI USPJEH HRVATSKIH ZNANSTVENIKA Razvili metodu koja s 96% preciznosti otkriva granice tumora
Prometna nesreća na D8 kod Islama Latinskog, sudarila se dva vozila
FOTO Iako se oduljilo, semafor kod Male pošte danas poslijepodne napokon u funkciji?
Htjela preko granice unijeti 73.500 švicarskih franaka, spriječili je carinski službenici
Jučer gorjelo u Sv. Petru, do požara došlo zbog djelovanja toplinske energije otvorenog plamena
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr
Najnovije objavljeno
VIJESTI
Zadar
ŽUPANIJA
SPORT
VRIJEME
PODCAST
GALERIJE
KULTURA
SHOW
LIFESTYLE
SCI-TECH
PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

NAJNOVIJE

ZADAR

ŽUPANIJA

SPORT

VIJESTI

VRIJEME

PODCAST

GALERIJE

KULTURA

SHOW

LIFESTYLE

SCI-TECH

PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

 
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. - 2025. QUANTUM MEDIA
Lifestyle

Zašto postimo na Veliki petak? Donosimo recepte za jela koja se smiju jesti

Autor: 023.hr Redakcija
Objavljeno: 18. travnja 2025.
Čitanje članka: oko 5 min
Shutterstock/crordx
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -
Izdvojeno u ovom tekstu
  • Što znači post i nemrs?
  • Što se tradicionalno jede na Veliki petak?
  • Recepti za Veliki petak

Veliki petak, dva dana prije Uskrsa, jedan je od najsvetijih dana kršćanske liturgijske godine. To je dan kada se kršćani diljem svijeta u tišini i skrušenosti prisjećaju Isusove muke, osude i smrti na križu. U Katoličkoj Crkvi toga se dana ne slavi sveta misa, a šute i crkvena zvona. Time se dodatno naglašava težina trenutka i simbolika Kristove žrtve.

Veliki petak, zajedno s Velikim četvrtkom i Velikom subotom, čini Vazmeno trodnevlje – razdoblje duboke duhovne priprave za najveći kršćanski blagdan, Uskrs. Upravo na Veliki petak vjernici su pozvani na post i nemrs kao oblik pokore, skromnosti i solidarnosti s Isusovom patnjom.

Što znači post i nemrs?

Post podrazumijeva konzumaciju samo jednog punog obroka tijekom dana, dok je nemrs suzdržavanje od konzumacije mesa toplokrvnih životinja. Riba i morski plodovi su dopušteni, a idealna su zamjena za mesna jela. Preporučuje se jednostavna, skromna hrana koja odražava duh odricanja i unutarnje priprave.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Za razliku od drugih dana u godini kada je post preporučen, na Veliki petak on je obvezan za sve vjernike u dobi između 18 i 60 godina, dok je nemrs obavezan za sve katolike starije od 14 godina.

Što se tradicionalno jede na Veliki petak?

Hrvatska, bogata regionalnim običajima, na Veliki petak nudi raznoliku paletu posnih jela. U kontinentalnim krajevima pripremaju se grah, suho voće, kompoti i štrudle od sira, oraha ili maka, dok su šaran i štuka najčešće ribe na jelovniku. U obalnim krajevima prevladavaju morska riba i plodovi mora, a nezaobilazni su i tradicionalni recepti s bakalarom.

U nastavku donosimo nekoliko jednostavnih, ali ukusnih recepata koji se savršeno uklapaju u duh Velikog petka i mogu obogatiti vaš blagdanski stol.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Recepti za Veliki petak

Bakalar na crveno (za 4 osobe) – tradicionalno dalmatinsko jelo punog okusa.

Sastojci:

  • 600 g suhog bakalara (namočenog)
  • 500 g krumpira
  • 1 glavica luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 400 ml pasirane rajčice
  • Maslinovo ulje
  • Peršin, sol, papar

Priprema:

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Namočeni bakalar kuhajte dok ne omekša, očistite ga od kostiju i podijelite na manje komade.

Na maslinovom ulju pirjajte luk i češnjak dok ne omekšaju.

Dodajte pasiranu rajčicu, posolite i popaprite te kuhajte 10 minuta.

Dodajte krumpire narezane na ploške i dolijte vode da sve prekrije.

Kad krumpir omekša, dodajte bakalar i kuhajte još 10 minuta.

Pospite sjeckanim peršinom i poslužite toplo.

Bakalar na bijelo – lagano, kremasto i aromatično jelo

Sastojci:

  • 600 g suhog bakalara (namočenog)
  • 3 češnja češnjaka
  • Maslinovo ulje
  • Sol, papar
  • Krumpir po želji

Priprema:

Kuhajte bakalar dok ne omekša, zatim ga očistite i usitnite.

U mužaru ili blenderu usitnite češnjak, pa ga pomiješajte s bakalarom.

Miješajući, polako dodajte maslinovo ulje dok ne dobijete kremastu smjesu.

Posolite, popaprite i poslužite uz kuhani krumpir ili svježi kruh.

Fiš paprikaš (za 4 osobe) – klasično jelo na žlicu koje uvijek oduševi

Sastojci:

  • 1 kg riječne ribe (šaran, som)
  • 2 glavice luka
  • 2 žlice mljevene paprike (slatke)
  • 1 žlica ljute paprike (po želji)
  • 2 rajčice ili malo pelata
  • 2 češnja češnjaka
  • Lovorov list, sol, papar
  • Voda
  • Rezanci ili kruh za prilog

Priprema:

Na malo ulja prodinstajte sitno nasjeckani luk i češnjak.

Dodajte papriku, rajčicu i začine, pa dolijte vodu.

Kad zavrije, dodajte očišćenu i narezanu ribu.

Kuhajte oko 30 minuta, bez miješanja da se riba ne raspadne.

Poslužite s kuhanim rezancima ili svježim kruhom.

Dakle, Veliki petak nije samo dan tišine i molitve, već i trenutak zajedništva, obiteljske topline i tradicije. Priprema posnih jela, bez mesa, ali bogatih okusima i simbolikom, odražava duhovni značaj ovog dana. Bilo da se odlučite za bakalar, fiš paprikaš ili jednostavna jela od povrća, važno je da obrok bude pripremljen s pažnjom i poštovanjem prema duhu Velikog petka.

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
@023.zadar

Oznake:postuskrsveliki petak
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Lifestyle

MJESEČNI HOROSKOP Rujan donosi povratak rutini, unutarnja preispitivanja i iznenađenja u ljubavi i poslu

Lifestyle

Tisuće ljudi godišnje strada jer rade ovo tijekom lošeg vremena – radite li i vi?

Lifestyle

Samo jedna šalica kave može smanjiti učinkovitost antibiotika – prestanite ih piti zajedno!

Lifestyle

STRAŠNO! Pogledajte što se sve nalazi u omiljenim chicken nuggetsima

Lifestyle

Japanska tajna zdravlja: Šetnja šumom koja jača srce i um

Lifestyle

IMENA KOJA NOSE SVECI Donosimo 15 prijedloga za djevojčice i dječake s posebnom simbolikom

Lifestyle

Koliko vode zaista trebamo popiti dnevno? Stručnjaci otkrivaju nove smjernice

Lifestyle

Norvežanke prednjače po veličini grudi, a Hrvatice zaostaju i za Slovenkama i Bosankama

- OGLAS -
023.hr

Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Oglašavanje: Upoznajte se s mogućnostima oglašavanja na ovoj poveznici, ili nazovite 023/777-900

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
Dobrodošli natrag!

Prijavite se u svoj račun

Username or Email Address
Password

Izgubljena lozinka