023.hr
Lucija Mijolović i trenerica Danijela Kurtin putuju na Europsko prvenstvo u Portugalu!
Proširuje se groblje u Malom Ižu, investicija vrijedna 352.000 eura; Evo detalja
U evidenciji Grada Zadra 105 promatrača za nadzor provedbe javnih natječaja
Svaki peti stanovnik Hrvatske osjeća se siromašnim
POČINJE VOJNI ROK Pozivi na zdravstvene preglede do prosinca, prvi ročnici u vojarnama početkom 2026.
Znate li slučaj Ivana Kneza iz Medviđe? Danijel Kotlar upozorio na brojne žrtve Domovinskog rata koje ne smijemo zaboraviti
Liječi li se Egipćanin osumnjičen za napastvovanje curice u zadarskoj bolnici na račun Županije? Bilaver najavio provjeru
Od 23-godišnjaka policija oduzela amfetamin pripremljen za prodaju
Rukometaši Zadra 1954 u nedjelju igraju protiv RK Ardiaei, sav prihod ide za malog nogometaša Davida Bilješkovića
PRIJAVITE SE Deveta Bradata aukcija krenula: Obrij bradu za robotsku ruku!
RAZGOVOR S DRŽAVNIM PRVAKOM Poznati zadarski barmen Ante Butić Durda svojim pobjedničkim koktelom “Gospar” pomeo konkurenciju!
Zadarski Selected Croatia nominiran za prestižnu nagradu “Kolektiv godine”
STIŽE MODERNA Najveće modne zvijezde regije predstavljaju kolekcije za jesen/zimu 2025./2026.
VIDEO Zadarski novinari u Bruxellesu: Iza kulisa europskih odluka, od digitalne sigurnosti do lažnih vijesti
Veleposlanik Kraljevine Belgije u posjetu Znanstvenoj knjižnici Sveučilišta u Zadru
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr
Najnovije objavljeno
VIJESTI
Zadar
ŽUPANIJA
SPORT
VRIJEME
PODCAST
GALERIJE
KULTURA
SHOW
LIFESTYLE
SCI-TECH
PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

NAJNOVIJE

ZADAR

ŽUPANIJA

SPORT

VIJESTI

VRIJEME

PODCAST

GALERIJE

KULTURA

SHOW

LIFESTYLE

SCI-TECH

PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

 
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. - 2025. QUANTUM MEDIA
Vijesti

Dugogodišnji konobar priznao: “Nikad ne bih mijenjao sezonu u Austriji za sezonu na Jadranu. Tamo nema prevare, nema deranja”

Autor: 023.hr
Objavljeno: 20. srpnja 2024.
Čitanje članka: oko 7 min
Matija Lipar
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -

Nebo i zemlja, rezime je 39-godišnjeg Dalmatinca, konobara koji se probao u većini turističkih poslova, kad priča o svojihtrinaest-četrnaest godina iskustva na Jadranu i uskoro sedmoj godini u Austriji.

Po zanimanju hotelsko-turistički tehničar u Hrvatskoj je imao tri poslodavca, kod dvojice je radio po pet-šest godina, a između njih, kod trećeg, tek koji mjesec.

– Kod prvoga sam konobario dok nije otvorio hotel, a onda sam bio šef restorana. Mislio sam da mi nije loše, znam se postaviti i izboriti za svoj novac, ali tek sam kasnije shvatio kakvo je to izrabljivanje bilo. Zarađivao sam tisuću eura, to je u ono vrijeme bila dobra plaća, ali bio sam prijavljen na minimalac, radio sam bez slobodnog dana. Kao, uostalom, i svi ostali. A uvijek je bio problem kad je trebalo isplatiti dio na ruke, novca nikad dovoljno i gazda je većini na kraju ostao dužan. Neki su odradili i tri mjeseca, a da nisu dobili niti jednu dogovorenu plaću… – prisjeća se naš sugovornik (podaci u redakciji). – Nakon toga sam kratko radio na jednom našem otoku, zapravo dok taj restoran inspekcija nije zatvorila. Nismo znali da su to inspektori, ja sam ih baš posluživao za večerom, a kad su tražili račun, donio sam ga rukom ispisanog. Restoran uopće nije imao kasu, a tako je radio sigurno deset godina. Kad je zatvoren, zaposleni su ostali doslovce na cesti, neki nisu imali ni za trajekt do kopna.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

U desetak godina rada na Jadranu nagledao se tužnih sudbina, sirotinje, kaže, koja je došla na more nešto zaraditi, a završila iskorištena i izvarana. On osobno, mislio je tada, ni na trećem radnom mjestu nije prošao loše. Kod tog poslodavca radio je sedam godina, i to sve, od prodaje sladoleda i mjenjačnice, do nabave i vođenja restorana, a jedno vrijeme i hotela.

– Zarađivao sam mjesečno oko dvije tisuće eura, mislio sam da je to super. A zapravo nisam znao za bolje. Nije to bila mala zarada, ali kad sam se zbrojio, preračunao da je to plaća za rad od 15 sati dnevno, da radim bez slobodnog dana, odlučio sam nešto mijenjati, probati kao konobar vani. Našao sam elitni hotel na jednom austrijskom skijalištu, mislio sam ako zadovoljim tamo, znat ću da mogu raditi bilo gdje. Poslali su mi novce za kartu, osigurali smještaj. I to ne bilo kakav. Dok se kod bivših poslodavaca na Jadranu u istom stanu naguravalo i po deset ljudi – ponekima je dopalo da s nepoznatim radnim kolegom spavaju praktički u istom krevetu, u Austriji me je čekala soba kakve su u našim hotelima sa tri zvjezdice, a imao sam i sobaricu. Nakon dva dana probnog rada odmah su mi ponudili ugovor za stalno. Plaća je bila 2.000 eura za 40 sati rada tjedno, godišnji plaćen. Rekao sam da ću razmisliti, ali znao sam da to ipak nije za mene. Tražio sam nešto gdje plaća nije fiksna, gdje se može više zaraditi – kazuje naš sugovornik.

S popriličnim iskustvom u turizmu i ugostiteljstvu i sa  znanjem četiri jezika, nije trebalo dugo da nađe nešto po svojoj mjeri. Na istom mjestu, u restoran-baru na jednom austrijskom skijalištu, već je odradio šest zima. Od 12 do 15 sati, priča, poslužuju se ručkovi, a nakon toga se održavaju skijaški partyji.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

– Radim tri i pol mjeseca, a kući se vraćam s pet-šest plaća. Mjesečna plaća mi je 2.950 eura, još jednu dobijem za godišnji, kao i bonus koji može biti od pola do cijele plaće, plus napojnice koje u nekim mjesecima budu koliko i sama plaća. A sve je legalno, preko računa – iskreno govori naš konobar, koji posao zimi u Austriji više nikad ne bi mjenjao za rad ljeti u Hrvatskoj. – Tamo je drugi svijet, kako se dogovorimo tako i bude, nema prevare, a ni deranja gostiju. Kod naših ugostitelja je filozofija ‘namirnice kupi što jeftinije, prodaj što skuplje’. U Austriji se s tako nečim nisam susreo. Stalo im je da  gost bude zadovoljan, žele da se vrati, a po namirnice ne idu u dućane, 90 posto nabavljaju domaće, od lokalnih proizvođača – priča naš konobar. – Inače, kod nas je, primjerice, kilogram mesa pet do sedam eura, a nema mesnog obroka za manje od 20 eura. Kako to? Gledam, djevojka i ja na večeri što god jeli, uvijek je pedesetak eura. U Austriji isto jelo, bude kvalitenije, a 30 do maksimalno 40 eura. Neki dan sam se šokirao u Šibeniku, kuglica sldoleda tri eura, čaj nevjerojatnih šest eura?! Istovremeno, na ponajboljim austrijskim skijalištima cijena mu je dva-tri eura. Pivo je i ovdje i tamo oko pet eura, ali u Austriji malo tko ima plaću ispod 2.000 eura, a kod nas ljudi rade i za 700 eura – ljute našeg sugovornika razlike u cijenama na štetu hrvatskih potrošača.

Osvjedočio se i da među hrvatskim i austrijskim, kako kaže, gazdama ima razlike. Naši, smije se, odmah žele novi auto. – Gazda restorana u kojem zimi radim donedavno je vozio stari, hrđavi džip. Na poslu radi s nama rame uz rame, nekad i više od nas, a ni po odjeći ga nećete razlikovati. Jedne zime, kolegica se razboljela, nije bilo zamjene, i ja sam dva tjedna bez slobodnog dana radio, vodio terasu. Za jadranske prilike će zvučati nevjerojatno, ali gazda je nakon toga zatvorio bar na jedan dan da se ja odmorim – i sam je bio u nevjerici naš sugovorik, koji ni ne pomišlja zapošljavati se preko ljeta u Hrvatskoj, piše Večernji list.

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
@023.zadar

Oznake:konobariposaoturistička sezonaugostiteljstvo
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Sport

Lucija Mijolović i trenerica Danijela Kurtin putuju na Europsko prvenstvo u Portugalu!

Vijesti

Proširuje se groblje u Malom Ižu, investicija vrijedna 352.000 eura; Evo detalja

Zadar

U evidenciji Grada Zadra 105 promatrača za nadzor provedbe javnih natječaja

Vijesti

Svaki peti stanovnik Hrvatske osjeća se siromašnim

Vijesti

POČINJE VOJNI ROK Pozivi na zdravstvene preglede do prosinca, prvi ročnici u vojarnama početkom 2026.

Županija

Znate li slučaj Ivana Kneza iz Medviđe? Danijel Kotlar upozorio na brojne žrtve Domovinskog rata koje ne smijemo zaboraviti

Sport

Rukometaši Zadra 1954 u nedjelju igraju protiv RK Ardiaei, sav prihod ide za malog nogometaša Davida Bilješkovića

Zadar

RAZGOVOR S DRŽAVNIM PRVAKOM Poznati zadarski barmen Ante Butić Durda svojim pobjedničkim koktelom “Gospar” pomeo konkurenciju!

- OGLAS -
023.hr

Želite li se oglasiti na Portalu 023.hr – doznajte više na ovoj poveznici ili nas nazovite na broj 023/777-900
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
Dobrodošli natrag!

Prijavite se u svoj račun

Username or Email Address
Password

Izgubljena lozinka