023.hr
Plenković komentirao “slučaj listić”: “To je dobro planirani orkestrirani pokušaj saniranja štete od strane gubitnika”
KONAČNA ODLUKA Robert Modrić ipak ulazi u Gradsko vijeće Zadra: Ustavni sud presudio u korist Prava i Pravde
BUZZ Zadar u novom ruhu i spreman za ljeto, iskoristite odlične popuste
BBK Pakoštane: U ritmu pedala do sportskih vrhunaca i odgoja budućih prvaka
Radeta ne odustaje: “Želim u potpunosti ogoliti Ustavni sud!”
Zbog španjolske vojske i vojne opreme očekuju se gužve u Gaženici
MORATE JE ISPROBATI! Četkica kojoj vjeruju tisuće Slovenaca – sada dostupna u Zadru i to besplatno
TRI DESETLJEĆA KASNIJE Generacija Vladimira Nazora odrasla pod granatama ponovno zajedno
Zadar domaćin Europskog prvenstva u stolnom tenisu: “Vraćamo stolni tenis na veliku pozornicu”
Predstava Kazališta lutaka Zadar na SLUK-u osvojila čak sedam nagrada, uključujući i onu za najbolju predstavu!
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr
Najnovije objavljeno
VIJESTI
Zadar
ŽUPANIJA
SPORT
VRIJEME
PODCAST
GALERIJE
KULTURA
SHOW
LIFESTYLE
SCI-TECH
PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. QUANTUM MEDIA
Lifestyle

Što smo stariji to nam je važnije što jedemo, a evo što to znači za one starije od 50 godina

Autor: 023.hr
Objavljeno: 30. svibnja 2024.
Vrijeme čitanja: oko 5 min
Image by we-o_rd35ghczdq1090c5m from Pixabay
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -
Izdvojeno u ovom tekstu
Začinsko bilje poput peršina, šafrana ili ružmarinaGrahNemasni svježi sirTamno lisnato povrćeBobiceLososOrašasti plodovi i sjemenkeNemasne bjelančevineKvinoja i smeđa riža

Kako starimo, naše prehrambene potrebe se mijenjaju, a izraz ‘ono si što jedeš’ postaje relevantniji nego ikad prije.

Ženama pada razina estrogena ulaskom u menopauzu, što dovodi do smanjenja koštane mase i povećane potrebe za hranom bogatom kalcijem koja može pomoći u sprječavanju osteoporoze.

I kod žena i kod muškaraca, tijelo s vremenom gubi sposobnost jednako lako proizvoditi inzulin, što dovodi i do neravnoteže šećera u krvi te mogućeg razvoja dijabetesa tipa 2.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Metabolizam se također usporava, osobito nakon 60. godine života, što znači da će kaloričnija hrana vjerojatnije uzrokovati debljanje.

Začinsko bilje poput peršina, šafrana ili ružmarina

Budući da sol može pridonijeti visokom krvnom tlaku, dr. Nina L. Blachman, gerijatrica na NYU Langone Health, predlaže ograničiti sol, što je više moguće.

– Umjesto soli, preporučujem da hranu začinite začinskim biljem. Bilje poput peršina, šafrana ili ružmarina može hrani dati puno bolji okus, umjesto soli – predlaže liječnica.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Grah

Nutricionistica Tare Tomaino, registrirana dijetetičarka, ističe da su grah i slanutak odlične opcije za osobe starije od 50 godina.

– Bilo da je konzerviran ili osušen, grah je izvrsna namirnica za one starije od 50. Grah je odličan izvor vlakana, kao i biljnih proteina. Vlakna su ključna hranjiva tvar za zdravlje srca, regulaciju šećera u krvi i kontrolu težine. Ako kupujete konzervirani grah, svakako ga isperite i ocijedite kako biste se riješili nakupljene tekućine i viška natrija. Nastojte jesti pola šalice graha dnevno, dodajući ga salatama ili juhama – predlaže Tomaino.

Nemasni svježi sir

Ova visokoproteinska hrana izvrstan je izbor za svaki obrok u danu ili čak međuobroke.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

– Možete kombinirati svježi sir s voćem, ako želite nešto slatko-slano ili ga pomiješajte u umak, uz svježe povrće. Ako vas brine visoki krvni tlak, odaberite svježi sir s niskim udjelom natrija ili bez dodane soli – predlaže nutricionistica.

Photo by Louis Hansel on Unsplash

Tamno lisnato povrće

Birajte tamnije lisnato povrće, kao što su špinat, kelj, blitva, raštika pa čak i brokula.

– To povrće ima puno vlakana, željeza, magnezija, kalija i kalcija, koji su ključni za zdravlje srca. Lisnato povrće također ima malo ugljikohidrata i kalorija, što ga čini izvrsnim dodatkom prehrani ako pokušavate kontrolirati težinu i šećer u krvi – izjavila je stručnjakinja.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Bobice

Sve vrste bobičastog voća, uključujući jagode, borovnice i kupine, prepune su zdravstvenih prednosti za osobe starije od 50 godina.

– Bobičasto voće bogato je antioksidansima, koji pomažu u ublažavanju upale i daju tijelu svojstva protiv raka. Također je bogato vlaknima, što ga čini odličnim izborom voća za one koji kontroliraju šećer u krvi. Odaberite organsko bobičasto voće (svježe ili smrznuto) kada je to moguće. Jedite ih same ili ih dodajte zobenim pahuljicama, jogurtu, salatama ili smoothiejima – predlaže nutricionistica.

Losos

Losos, idealno ulovljen u divljini, vrhunska je hrana za starije od 50 godina zbog sadržaja omega-3 masnih kiselina, naglasila je Tomaino.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

– Omega-3 masne kiseline korisne su za zdravlje srca, a povezuju se i sa zdravljem mozga. Losos ima manje zasićenih masnoća od crvenog mesa i odličan je izbor proteina koji treba uključiti u prehranu barem jednom tjedno. Pečeni losos s povrćem odličan je lagani večernji obrok – istaknula je.

Photo by Pratik Bachhav on Unsplash

Orašasti plodovi i sjemenke

Bademi, orasi, lanene sjemenke i chia sjemenke bogate su masnoćama, vlaknima i esencijalnim nutrijentima korisnim za srce, objasnila je nutricionistica Marine Melamed.

– Ove namirnice mogu pomoći u održavanju zdrave razine kolesterola, podržati zdravlje probavnog sustava i osigurati izvor biljnih proteina – naglasila je Melaned.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Nemasne bjelančevine

Preskočite masne komade mesa i odlučite se za nemasne komade piletine i puretine ili čak jaja.

– Nemasni izvori proteina poput peradi, nemasnih komada mesa, jaja i biljnih proteina, kao što su tofu, mahunarke, leća… neophodni su za održavanje mišića, imunološku funkciju i zacjeljivanje rana – tvrdi Melamed.

Kvinoja i smeđa riža

Cjelovite žitarice još su jedna izvrsna opcija za one od 50 i više godina.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

– Kvinoja, smeđa riža, cjelovita pšenica i zob bogate su vlaknima i složenim ugljikohidratima. Organizmu daju trajnu energiju, pomažu u probavi i reguliraju razinu šećera u krvi, smanjujući rizik od razvoja metaboličkih bolesti – zaključila je, prenosi 24 sata.

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
Oznake:godinenamirniceprehranastarost
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

Vijesti

Poznatog umjetnog zaslađivača koji uzrokuje rak ima svugdje, pronađen čak i u pivi

Lifestyle

Šok za ljubitelje piletine: I bijelo meso može biti opasno za zdravlje!

Lifestyle

Jeste li čuli za ‘prirodni Ozempic’? Evo što znanstvenici misle o tome…

Lifestyle

Ovo su tri najmudrija znaka horoskopa, imate li ih u blizini – upitajte ih za savjet

Lifestyle

Otkrivamo što izluđuje koji horoskopski znak; Bika promjene rutine, Djevicu nered, a Škorpiona prevara

Lifestyle

SEZONA KRPELJA Lajmska bolest prijeti sve više, no istraživanja otkrivaju nove mogućnosti liječenja

Lifestyle

Bez najave mijenjali okus: Coca-Cola tiho promijenila recepturu jednog od svojih najpopularnijih pića!

Lifestyle

Evo nekoliko zanimljivih ideja što napraviti sa jučerašnjim jajima koje niste pojeli

- OGLAS -
023.hr

Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Oglašavanje: Upoznajte se s mogućnostima oglašavanja na ovoj poveznici, ili nazovite 023/777-900

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
 

    Dobrodošli natrag!

    Prijavite se u svoj račun

    Username or Email Address
    Password

    Izgubljena lozinka