023.hr
Plenković komentirao “slučaj listić”: “To je dobro planirani orkestrirani pokušaj saniranja štete od strane gubitnika”
KONAČNA ODLUKA Robert Modrić ipak ulazi u Gradsko vijeće Zadra: Ustavni sud presudio u korist Prava i Pravde
BUZZ Zadar u novom ruhu i spreman za ljeto, iskoristite odlične popuste
BBK Pakoštane: U ritmu pedala do sportskih vrhunaca i odgoja budućih prvaka
Radeta ne odustaje: “Želim u potpunosti ogoliti Ustavni sud!”
Zbog španjolske vojske i vojne opreme očekuju se gužve u Gaženici
MORATE JE ISPROBATI! Četkica kojoj vjeruju tisuće Slovenaca – sada dostupna u Zadru i to besplatno
TRI DESETLJEĆA KASNIJE Generacija Vladimira Nazora odrasla pod granatama ponovno zajedno
Zadar domaćin Europskog prvenstva u stolnom tenisu: “Vraćamo stolni tenis na veliku pozornicu”
Predstava Kazališta lutaka Zadar na SLUK-u osvojila čak sedam nagrada, uključujući i onu za najbolju predstavu!
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr
Najnovije objavljeno
VIJESTI
Zadar
ŽUPANIJA
SPORT
VRIJEME
PODCAST
GALERIJE
KULTURA
SHOW
LIFESTYLE
SCI-TECH
PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. QUANTUM MEDIA
Lifestyle

Onkološka stručnjakinja otkrila koju vrstu hrane nikad ne konzumira, a koju pak preporuča da jedete

Autor: 023.hr
Objavljeno: 26. svibnja 2024.
Vrijeme čitanja: oko 3 min
Photo by Juliana Mayo on Unsplash
Podijeli
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -

Američki institut za istraživanje raka i Svjetski fond za istraživanje raka procjenjuju da je između 30 i 40 posto svih karcinoma moguće spriječiti zdravom prehranom i životnim navikama.

Zato, ako želite pokušati prevenirati rak, onkolozi imaju nekoliko savjeta, uključujući jednu namirnicu koju biste trebali rijetko, to jest gotovo nikad, konzumirati.

Dr. Anaum Maqsood, specijalistica za gastrointestinalnu medicinsku onkologiju i hematološku onkologiju, kaže da izbjegava prerađeno meso.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

“Prerađeno meso sadrži nitrozamine koji su kancerogeni i povezuju se s nekoliko vrsta raka”, tvrdi.

Znanstvena istraživanja dokazala su da postoji veza između prehrane bogate prerađenim mesom i povećanog rizika od raka. Jedna je studija pokazala da konzumacija prerađenog mesa povećava vjerojatnost raka dojke za 6% i rizik od kolorektalnog raka za 18%, uz povećanje rizika od drugih vrsta raka.

Onkolog Daniel Landau kaže da općenito pokušava izbjegavati pretjerano prerađenu hranu.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

“Često kažem da bilo što što je pakirano u vrećici, vjerojatno nije zdravo. To uključuje stvari poput čipsa i drugih grickalica koje su prepune soli i konzervansa. Većina hrane koja je pakirana u vrećicu sadrži aditive kako bi se spriječilo kvarenje. Oni često imaju toksine za koje se zna da su kancerogeni”, istaknuo je.

Osim minimiziranja konzumacije ultraprerađene hrane, uključujući prerađena mesa, dr. Maqsood preporučuje minimiziranje konzumacije alkohola. Naime, konzumacija alkohola povezana je s povećanim rizikom od različitih vrsta raka u stotinama znanstvenih studija.

Koju hranu konzumirati?

Dr. Landau kaže da je mediteranska prehrana korisna za smanjenje rizika od raka jer “stavlja naglasak na voće i povrće” te ograničava unos crvenog mesa.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Jedan od glavnih razloga zašto dr. Landau kaže da mediteranska prehrana može pomoći u smanjenju rizika od raka jest taj što namirnice koje ona promiče imaju protuupalna svojstva.

“Poznato je da upala, poput one koju uzrokuju šećeri i masti, potiče rast kancerogenih stanica”, objašnjava.

Landau kaže da je jedna hipoteza zašto su stope raka debelog crijeva visoke u SAD-u, na primjer, i čini se da se pojavljuju kod mlađih pacijenata, kombinacija upalne prehrane i sjedilačkog načina života, što stvara okruženje u kojem rak lakše raste.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Dr. Maqsood također se slaže da je najbolji način za smanjenje rizika od raka prehrana bogata protuupalnim sastojcima.

“Nijedna hrana ne može spriječiti rak. Međutim, zdrava prehrana može pomoći u smanjenju rizika od razvoja raka. Jedite puno povrća, cjelovitih žitarica, voća, graha, orašastih plodova i sjemenki. Ova hrana je korisna jer je bogata antioksidansima i štiti od bolesti”, zaključila je a prenio Index.

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
Oznake:hrananamirniceonkologijaprehranaraktunir
- OGLAS -
- OGLAS -

Možda vam se sviđa i ovo...

51
Galerije

GALERIJA Međunarodni dan kulturne raznolikosti 2025.

Vijesti

Poznatog umjetnog zaslađivača koji uzrokuje rak ima svugdje, pronađen čak i u pivi

Lifestyle

Šok za ljubitelje piletine: I bijelo meso može biti opasno za zdravlje!

Lifestyle

Jeste li čuli za ‘prirodni Ozempic’? Evo što znanstvenici misle o tome…

Lifestyle

Ovo su tri najmudrija znaka horoskopa, imate li ih u blizini – upitajte ih za savjet

Lifestyle

Otkrivamo što izluđuje koji horoskopski znak; Bika promjene rutine, Djevicu nered, a Škorpiona prevara

Lifestyle

SEZONA KRPELJA Lajmska bolest prijeti sve više, no istraživanja otkrivaju nove mogućnosti liječenja

Vijesti

RODITELJI, OPREZ! HZJZ upozorava: Ove imitacije hrane su opasne

- OGLAS -
023.hr

Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Oglašavanje: Upoznajte se s mogućnostima oglašavanja na ovoj poveznici, ili nazovite 023/777-900

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
Dobrodošli natrag!

Prijavite se u svoj račun

Username or Email Address
Password

Izgubljena lozinka