Baklava je kolač sastavljen od tankih listova tijesta (jufki) punjenih smjesom od oraha (ili pistacije) te prelivenih sa slatkim sirupom (agdom).
Cheesecake je torta s podlogom od graham krekera ili keksa te bogatim nadjevom od krem sira, jaja i šećera koja se peče u pećnici prije nego što se ohladi i servira.
Baklava cheesecake uzbudljivi je spoj ovih dvaju popularnih deserata. Kremasti nadjev na bazi sira stavlja se na namašćene kore punjene orasima, a sve zajedno se prelijeva aromatičnim sirupom od meda i ružine vodice.
Riječ je o kombinaciji koja će oduševiti ljubitelje slatkog, a pogotovo ovih dvaju deserata, piše Pun kufer.
Sastojci
Sastojci za podlogu:
10 kora za baklavu
150 g oraha
65 g rastopljenog maslaca
Sastojci za kremu:
450 g sirnog namaza
160 ml vrhnja za šlag
130 g šećera
3 jaja
2 žlice brašna
Sastojci za sirup:
125 ml vode
85 g meda
70 g šećera
1 žlica ružina sirupa
1 štapić cimeta
sok pola limuna
korica pola limuna
Priprema
Tostirajte orahe u pećnici oko 5 do 10 minuta na 200 Celzijevih stupnjeva. Pulsirajte tostirane orahe u blenderu kako biste ih usitnili. Maslac za baklavu rastopite u mikrovalnoj pećnici ili na štednjaku i stavite sa strane.
U mikseru napravite kremu: pomiješajte krem sir sa šećerom i miksajte oko jedne minute. Dodajte jaja sa sobne temperature, vrhnje za šlag i brašno. Miksajte dok se sastojci ne povežu.
Dobro namastite kalup za tortu, prekrijte ga s dvije kore za baklavu, premažite rastopljenim maslacem i stavite četvrtinu usitnjenih oraha. Prekrijte oraha s još dvije kore za baklavu, premažite maslacem i stavite orahe.
Ponavljajte postupak s po dvije kore dok ne potrošite sve sastojke. Pustite da kore prelaze preko ruba kalupa – kada složite cijeli desert porežite rubove.
Preko zadnjeg sloja kore prelijte cheesecake kremu.
Ovo pripremljeni kolač stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 45 minuta. Potom pažljivo uklonite stranice kalupa i nastavite peći na istoj temperaturi još 25 minuta da kore dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.
Dok se kolač peče napravite sirup: stavite vodu, med, šećer, koricu pola limuna, limunov sok i štapić cimeta u lončić i zagrijte ga na štednjaku. Zagrijavajte smjesu oko 5 do 10 minuta dok se šećer ne rastopi i ne dobijete sirupastu teksturu.
Izvadite iz sirupa limunovu koricu i cimet, te ulijte ružinu vodicu. Sve dobro promiješajte.
Kada izvadite kolač iz pećnice prelijte ga s pripremljenim sirupom po vrhu. Sirup prelijte uglavnom po rubovima kako biste namočili pečene kore.
Ohladite kolač do kraja, stavite ga u hladnjak na oko dva sata da se stisne, a onda ga narežite i poslužite.