023.hr
Zadarski laboratorij među najboljima u svijetu: Opća bolnica Zadar dobitnica prestižnog međunarodnog priznanja za izvrsnost
Snažno nevrijeme pogodilo Sloveniju: Superćelija donijela tuču i orkanske udare vjetra, žuti meteoalarm i za dijelove Hrvatske
HITNA EVAKUACIJA U ZAGREBU Zatvoren Arena Centar, na terenu više policijskih vozila
Stižu dobre vijesti za mlade koji prvi put kupuju nekretninu
U Muzeju Ninskih starina izložba “To je moj Pjat” luksuznog keramičkog posuđa iz slojeva luke antičkog Nina
Najavljen štrajk u srednjim školama u tjednu zaključivanja ocjena i državne mature
JESTE LI JE VIDJELI? Mira Gaćeša iz Gračaca, u subotu napustila riječku bolnicu i od tad joj se gubi svaki trag
NEMA NAM POMOĆI U Hrvatskoj se i dalje ubrzava inflacija, cijene i dalje rastu
KONTROVERZNA ODLUKA Gong: “Ustavni sud otvorio je mogućnost da se ispravni listići proglase nevažećima”
SDP-ovci “testirali” birački odbor, išarali jedan listić za Bilavera koji je na kraju proglašen – važećim!
  • Naslovnica
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Zadar
  • Županija
  • Sport
  • Vrijeme
  • Podcast
  • Galerije
  • Kultura
  • Show
  • Lifestyle
  • Sci-tech
  • Promo
Promijeni veličinu slovaAa
023.hr023.hr
Najnovije objavljeno
VIJESTI
Zadar
ŽUPANIJA
SPORT
VRIJEME
PODCAST
GALERIJE
KULTURA
SHOW
LIFESTYLE
SCI-TECH
PROMO OBJAVE

Imate vijest koju želite dojaviti?

Želite li se oglasiti na našem portalu?

SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. QUANTUM MEDIA
Lifestyle

Ovo su dvije vrste hrane koje bismo trebali preskočiti kada kupujemo zalihe u trgovini

Autor: 023.hr
Objavljeno: 4. veljače 2024.
Vrijeme čitanja: oko 4 min
Image by Peggy und Marco Lachmann-Anke from Pixabay
- SADRŽAJ POČINJE NAKON OGLASA -

Mjesečne, pa čak i tjedne kupovine namirnica mogu biti naporne, ali uvijek su posebno teške kada nastojite kupovati one zdrave. S cijelom trgovinom ispunjenom, čini se, beskrajnim mogućnostima, kako znati što je dobro za vas, a što biste trebali izostaviti iz košarice, odgovara tportal.

Kada je riječ o zdravlju srca, opće je poznato da je važno kloniti se hrane koja je bogata natrijem, šećerom i drugim prerađenim sastojcima, no neke od njih ipak je teško uočiti. Stručnjaci nas upućuju na dvije vrste hrane koje bismo trebali preskočiti kada kupujemo zalihe u trgovini: konzerviranu hranu i gotova jela.

Konzervirana hrana može biti praktična i dugotrajna, ali može ozbiljno utjecati na cjelokupno zdravlje, uključujući zdravlje srca, ako niste oprezni. Naime mnoge vrste konzervirane hrane sadrže bisfenol-A, kemikaliju za koju se zna da može izazvati hormonske poremećaje i niz drugih zdravstvenih problema, i to ne samo onih vezanih uz rad srca.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Još jedan veliki problem kad je u pitanju konzervirana hrana jest da tako obrađene namirnice obično gube dosta od svoje hranjive vrijednosti, ali i sadrže štetne aditive. Naime, budući da proces konzerviranja obično uključuje visoku temperaturu, vitamini topivi u vodi mogu se vrlo lako izgubiti. Visoki udio natrija, šećera ili konzervansa ponekad se dodaju konzerviranoj hrani kako bi se poboljšao njezin okus, što također može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti. K tome, povećane razine šećera mogu uzrokovati nakupljanje natrija, što dovodi do nakupljanja kalcija, a što opet rezultira vazokonstrikcijom i hipotenzijom.

S druge strane, naravno da nije svaka konzervirana hrana loša za nas. Važno je pogledati sastojke i paziti na znakove upozorenja, tražiti namirnice s minimalnom količinom dodanog šećera ili natrija, a svakako treba provjeriti i veličinu porcije. Nutricionisti predlažu težiti raznovrsnom svježem voću i povrću, pakiranom bez dodanih umaka ili sirupa.

Još jedna vrlo praktična, ali nažalost nezdrava vrsta hrane su gotova jela. Govorimo o obrocima namijenjenim ‘dovršavanju’ u mikrovalnoj pećnici ili već pripremljenim obrocima iz zamrzivača. Baš kao i konzervirana hrana, ta su jela u pravilu pretrpana prerađenim sastojcima i mogu biti posebno loša za zdravlje srca zbog velike količine natrija i zasićenih masti.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Također je važno naglasiti da ih se, budući je tim obrocima obično oduzeta nutritivna vrijednost, općenito može držati ‘praznim kalorijama’, odnosno hranom koja osim kalorija ne donosi ništa drugo. Takva se hrana proizvodi masovno, a s namjerom što većeg produljenja roka trajanja. Najlakši način da se to postigne kod prehrambenih proizvoda jest dodavanje konzervansa, posebno štetnih za zdravlje srca.

Što nam je onda činiti? Općenito, treba izbjegavati bilo kakvu ultraprerađenu hranu ako srce i općenito tijelo želimo održati zdravim. To može uključivati mnogo toga, od čipsa do slatkih peciva, ali konzervirana hrana i gotova jela neke su od najgorih opcija. Kad god je to moguće, uvijek je najbolje odabrati cjelovitu hranu koja može nahraniti vaše tijelo i održati vas zdravim. Na koncu će se to itekako isplatiti, piše tportal.

- PRIMAJTE VIJESTI I PUTEM NAŠIH KANALA -
Ad imageAd image
Ad imageAd image
Oznake:hranakupovinanamirnice
- OGLAS -
- OGLAS -
- OGLAS -
023.hr

Pojedine rubrike ovog portala mogu donositi sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina.
Nakladnik: Quantum media d.o.o. // Impressum // Email: [email protected] // WhatsApp: 091/6666-888
Korisne poveznice: Zahtjev za brisanjem // Uvjeti korištenja // Dojava vijesti // Pravilnik nagradnih natječaja
Oglašavanje: Upoznajte se s mogućnostima oglašavanja na ovoj poveznici, ili nazovite 023/777-900

Družimo se i na ovim mrežama

Sva prava pridržana © 2024. Quantum media d.o.o.
Dobrodošli natrag!

Prijavite se u svoj račun

Username or Email Address
Password

Izgubljena lozinka