Crni češnjak je jednostavno normalan češnjak koji je fermentiran kako bi dobio karakterističnu crnu boju i okus.
Maillardova reakcija i karamelizacija do kojih dolazi tijekom fermentacije uzrokuju promjenu sastava i okusa češnjaka.
Iako bi neki ljudi možda više voljeli blaži i slađi okus crnog češnjaka od svježeg češnjaka, važno je upamtiti da postoji malo znanstvenih dokaza koji podupiru tvrdnje o nevjerojatnim ili čudesnim zdravstvenim dobrobitima, prenosi N1.
Unatoč tome, crni češnjak još uvijek ima neke hranjive vrijednosti, a neke od molekula koje se stvaraju tijekom procesa fermentacije mogle bi biti korisne za zdravlje.
Evo nekoliko karakteristika crnog češnjaka koje se često spominju:
Poboljšava imunitet
Među nekoliko tvari pronađenih u crnom češnjaku koje imaju antioksidativna svojstva je S-alil cistein (SAC). Pomažući tijelu u borbi protiv slobodnih radikala, antioksidansi mogu smanjiti oksidativni stres. Dobro je poznato da češnjak, posebno crni, ima osobine koje podržavaju imunološki sustav. Svježi češnjak sadrži kemikaliju zvanu alicin, koja može pomoći u modulaciji imunološkog sustava.
Protuupalno djelovanje
Crni češnjak sadrži određene kemikalije koje mogu imati protuupalna svojstva. Smanjenje upale ključno je za očuvanje općeg zdravlja jer je povezano s brojnim medicinskim poremećajima.
Održava srce zdravim
Spojevi u crnom češnjaku mogu koristiti zdravlju kardiovaskularnog sustava, prema određenim istraživanjima. Posebno je proučavana sposobnost SAC-a da poboljša zdravlje srca poticanjem zdrave razine kolesterola.
Sadrži antikancerogena svojstva
Pretklinička istraživanja pokazuju da bi ekstrakti crnog češnjaka mogli biti antikancerogeni. Kako bi se u potpunosti razumjela mehanika i njihova upotreba kod ljudi, potrebno je više istraživanja.
Kako iskoristiti crni češnjak u prehrani?
Crni češnjak ima pikantan i sladak okus. Između ostalog, može se koristiti za poboljšanje okusa marinada, preljeva i umaka. Dodajte crni češnjak receptima koji zahtijevaju svježi češnjak kako biste im dali jedinstveni okus. Dobro nadopunjuje i slane i slatke okuse. Crni češnjak je mekan za žvakanje i lako se razmazuje ili gnječi. Namažite ga na tost ili krekere ili ga ubacite u umake i namaze.