Sigurno ste primijetili različite oznake na pakiranjima jaja poput klasa AA, A, B i slično, ali jeste li zapravo upoznati s njihovim značenjem? U nastavku saznajte što se krije iza ovih oznaka te koja vrsta jaja najbolje odgovara vašim potrebama.
Kelly Slentz, viša suradnica i voditeljica marketinga u tvrtki Organic Valley, pojašnjava da se jaja razvrstavaju u različite kategorije na temelju različitih parametara, kao što su težina, kvaliteta ljuske i unutarnja kvaliteta.
Važno je napomenuti da konačna ocjena jaja nema nikakve veze s njihovom veličinom, nutritivnom vrijednošću ili rizikom od salmonele. Ocjena se temelji na unutarnjoj i vanjskoj kvaliteti jaja, uzimajući u obzir i težinu i boju ljuske.
Ministarstvo poljoprivrede SAD-a, kao i većina drugih država, klasificira jaja u tri razreda: AA, A i B. Jaja razreda AA smatraju se najkvalitetnijima, s čvrstim bjelanjcima, besprijekornim žumanjcima i neokrnjenim ljuskama.
Jaja razreda A su slična onima razreda AA, ali imaju nešto nižu unutarnju kvalitetu. S druge strane, jaja razreda B primjetno se razlikuju po prisutnosti mrlja, nepravilnom obliku i veličini te nižoj unutarnjoj kvaliteti.
Važno je napomenuti da jaja razreda B najčešće nisu dostupna u supermarketima, već se češće koriste u komercijalnim proizvodima, poput smrznutih jela ili pakiranih proizvoda koji sadrže jaja kao sastojak.
Sada kada znate razliku između različitih razreda jaja, pitanje je koja vrsta jaja odgovara vašim potrebama? Jaja razreda AA obično su nešto skuplja zbog njihove više kvalitete, ali su i najatraktivnija za jela u kojima je važan vizualni dojam, poput jaja na benediktinski način. Ako ih planirate koristiti za pečenje ili kuhanje, slobodno se odlučite i za jaja razreda A, koja će obaviti posao jednako dobro.