Svi znamo da meso bez problema može biti zamrznuto. No, sigurno ste čuli da meso koje je više puta zamrzavano nikako nije dobro koristiti. Međutim, postavlja se pitanje je li to zaista tako?
U suštini, ne postoji strogo pravilo koje nalaže da se meso ne smije zamrznuti i odmrznuti više puta, ali je vrlo važno da to napravite ispravno, odnosno da meso odmrzavate u hladnjaku, na temperaturi do pet stupnjeva Celzija.
Kada to jednom napravite, u slučaju da je potrebno, meso možete ponovno zamrznuti. Ono što bi se moglo dogoditi jest da meso postane vodenasto zbog pucanja njegovih stanica, ali svakako neće biti pokvareno.
Zašto zamrzavamo hranu?
Da bismo usporili rast bakterija, odnosno da bismo spriječili kvarenje hrane.
U suštini, na temperaturi od -18°C (što je standard za zamrzivače), hranu možemo čuvati godinama.
Na temperaturi od 2° do 8°C, odnosno u hladnjaku, hrana može trajati kratko, dok će se, s druge strane, na sobnoj temperaturi vrlo brzo pokvariti, prenosi N1.