Luk ili kapula osnova je svakog dobrog jela, ali mnogima je priprema ovog inače zdravog povrća prava muka.
Luk je osnova svakog dobrog jela, ali mnogima je priprema ovog inače zdravog povrća prava muka. Rezanje ili sjeckanje mnogima izmami suze na lice.
Već neko vrijeme znamo da je to zbog plina zvanog propan-etil-sumpor-oksid, koji luk počinje ispuštati kada mu je kora oštećena.
Plin se u dodiru s vodom pretvara u sumpornu kiselinu. Naše oči i nosna sluznica prekrivene su tankim slojem vode, a rezultat je peckanje i suzenje ili začepljen nos, čime naše tijelo pokušava izbaciti iritans.
Dva načina
Postoje dva načina da prestanete plakati rezanjem luka”, kaže kuharica Erica Wides u videu koji je objavila na Instagramu.
U svijetu kućanskih trikova postoji podosta onih koji pokušavaju spriječiti plač tijekom rezanja luka – od onih ozbiljnih koji savjetuju da se luk prije rezanja malo odstoji u hladnjaku, do onih manje ozbiljnih i nespretnijih koji predlažu nošenje naočala za plivanje ili skijanje, vlažne maramice i slične fizičke barijere.
Erica savjetuje lakšu metodu. Za početak je bitno koristiti što oštriji nož za rezanje luka.
“Što je nož oštriji, to je manje suza”, kaže kuharica u snimci. Druga stvar je koristiti ispravnu tehniku rezanja – umjesto da nož stišćete okomito prema dolje, luk režite gurajući nož prema dolje i naprijed (odnosno od sebe).
Kako objašnjava majstorica, time se sprječava oštećenje stanica luka koje bi ispustile još više iritantnih spojeva.
Prvi video je postao viralan, pa je Erica nakon nekog vremena na svom Instagram profilu objavila još jedan, gdje je opet objasnila proces.
U ovom videu je također objasnila da prilikom rezanja luka nikada ne uklanjajte korijenski “dio” na dnu luka. Oba su videa impresionirala korisnike Instagrama, a tome svjedoči i mnoštvo komentara u kojima se Erici zahvaljuju na njezinim “savjetima koji mijenjaju život”, piše N1.