Prema godišnjem izboru 50 Top Pizza, organizacije sa sjedištem u Italiji, koja šalje anonimne kušače po cijelome svijetu, najbolja pizza na svijetu nije u Italiji nego u New Yorku.
Suci su procijenili da Una Pizza Napoletana nudi nešto posebno, s izvanredno kvalitetnim sastojcima.
Tradicija duga 30 godina
Prvo mjesto ove godine zauzela je njujorška pizzerija, na Lower East Sideu, Una Pizza Napoletana, vlasnika Anthonyja Mangieria iz New Jerseya.
Prvu pizzeriju Mangieri je otvorio još prije 30 godina na obali New Jerseyja, a od tada se selio šest puta, u East Village i San Francisco da bi se konačno skrasio u New Yorku.
Tajna savršenog tijesta
Za Eater’s je 2023. godine Mangieri rekao da je uvijek usavršavao svoje tehnike i dotjerivao recepte, ali neke dijelove procesa nije mijenjao.
“Tajna je u dodavanju više vode u zadnjih pet minuta miješanja što vuče korijen u drevnim francuskim tehnikama pečenja kruha. Dugo nitko to nije radio kod tijesta za pizze.”
Talijani ipak dominiraju
Gosti pizzu mogu nadopuniti naribanim Vacche Rosse Parmigiano Regano sirom, kalabrijskim ljutim papričicama, slanim talijanskim inćunima i feferonima.
50 Top Pizza godišnje objavljuje ljestvicu od 100 najboljih svjetskih pizzerija. Iako Italija nije na prvome mjestu, dominira ljestvicom, osvojivši 41 od 100 mjesta.
Osim izvanredne pizze, restoran je poznat po domaćem sorbetu od svježeg sezonskog voća, javlja Telegram.