Miris domaće kuhinje u prosincu ima posebnu moć; on je mješavina vanilije, rastopljene čokolade i onog prepoznatljivog traga ruma koji nas trenutačno vraća u djetinjstvo. No, priprema blagdanskih kolača često zna biti stresna logistika. S jedne strane imate baku koja ne priznaje Božić bez mađarice i orahnjače, a s druge strane moderne goste koji izbjegavaju gluten ili laktozu.
Tajna savršenog blagdanskog stola ove godine leži u kombinaciji – poštovanju tradicije uz pametne prilagodbe za one s posebnim režimom prehrane.
Povratak provjerenim klasicima Osnova svakog dobrog kolača počinje u smočnici. Prije nego krenete u “akciju”, provjerite zalihe temeljnih namirnica. Kvalitetno glatko namjensko brašno T-550, šećer u prahu i neizostavni domaći rum sveto su trojstvo bez kojeg nema ni najjednostavnijeg biskvita.

Za ljubitelje kremastih, tradicionalnih kolača, dobra vijest je da si pripremu možete znatno olakšati. Umjesto sati provedenih valjajući tijesto, gotove kore za mađaricu, kore za kremšnite ili prhke košarice za princes krafne štede vrijeme, a rezultat je jednako ukusan. Ako ste tim “suhi kolači”, oblatne su baza, a punjenje ovisi o mašti – tu glavnu riječ vode mljeveni mak, kokosovo brašno ili bogati kakao u prahu.
Za one koji žele impresionirati raskošnim tortama, smrznute borovnice u kombinaciji s Pascoli Italiani sir mascarpone ili klasičnim svježim sirom 25% m.m. stvaraju savršenu, osvježavajuću kremu. Sve to treba povezati masnoćom, bilo da birate Land maslac, Collina d’Oro margarin ili Fior di Natura biljno vrhnje za šlag, dok završni dodir (glazuru) uvijek daje kvalitetna čokolada za kuhanje ili Dolciando kapljice tamne čokolade posipane po vrhu.

Moderna, laganija alternativa
No, što s gostima koji ne smiju klasične sastojke? Tu na scenu stupaju Amo Essere bez laktoze i Amo Essere bez glutena linije, koje omogućuju da i oni uživaju u istim desertima, bez osjećaja uskraćenosti.
Tajna je u zamjeni baze. Primjerice, popularni cheesecake može postati siguran za sve ako obični sir zamijenite onim iz linije Amo Essere.
Krem sir bez laktoze zadržava svu kremoznost potrebnu za ovaj kolač, a priprema je identična, što potvrđuje i ovaj jednostavan recept za cheesecake.
Isto vrijedi i za biskvite. Maslac bez laktoze ponaša se u pečenju isto kao i obični, pa će vaš omiljeni banana bread ostati sočan i mirisan.

Čak se i slojeviti deserti poput tiramisua mogu prilagoditi. Umjesto običnih, koristite kekse bez glutena kao bazu. Oni savršeno upijaju kavu u receptima poput deserta od kave, a za sitne kolačiće, poput ricotta kuglica, dovoljno je koristiti sitno mljevene bezglutenske kekse za povezivanje smjese.
Uz pravi popis i malo planiranja, blagdanski stol postaje mjesto gdje svi s užitkom jedu isti desert. Sve navedene sastojke za tradicionalne i moderne recepte potražite u aktualnoj ponudi koju možete prelistati na ovoj poveznici.

