Postoji li nešto što nas toplinom ispunjava više od toplog obroka? Osjećaj koji nam domaće skuhana hrana, napose u ove hladne dane pruža, usporediv je jedino s ljubavlju. Jer, i hrana je način da se pokaže ljubav i briga. A o svojim sugrađanima te svim našim gostima u šest će tjedana blagdanskog programa Adventa u Zadru brinuti deseci zadarskih ugostitelja, koji su se i ove godine odlučili na avanturu koja se zove “adventska kućica”. Spoj kulinarske maštovitosti i arhitektonske inventivnosti u malom, iz kućica će u sklopu Adventa u Zadru u tjednima pred nama izlaziti blagdanski specijaliteti i posebni kokteli, mnogi od njih neizostavni i tradicionalni, a mnogi novi i moderni. U nekoliko nastavaka zato donosimo pregled ovogodišnje adventske gastronomske ponude.
Svoj smo obilazak započeli u “prizemlju” glavne adventske scene, tik uz veliku pozornicu na Trgu Petra Zoranića. Gastronomska ponuda bila je i uvijek će biti jednom od najvažnijih karakteristika svih božićnih sajmova, pa tako i onog zadarskog. Na prvih osam adventskih kućica čiju smo blagdansku gastro ponudu imali prilike provjeriti, vidjeli smo tako, ali i kušali različite delicije. Od nadaleko poznatih i uvijek omiljenih fritula teta Nade, do pohane carbonare, te neizostavnih blagdanskih burgera i kobasica. Ponuda je bogata i šarolika!
– Po prvi smo put na Adventu u Zadru, gdje nudimo jela koja smo osmislili za blagdansku ponudu, a testiramo ih za neke buduće ugostiteljske avanture koje su nam u mislima. Sva su naša jela domaća, od kruha do mesa, s obiteljskim potpisom. Osim našeg već poznatog Škarburgera, tu su i ostale ideje osmišljene baš za ovo razdoblje – Vishalica, Karalepina, Slimbasica, Gurmazalica i Mazalica, te dvije vrste naših domaćih fritula, predstavio nam je Hrvoje, koji stoji iza adventske kućice „Kod Dragana”, posvećene njihovu najvjernijem gostu – Draganu, za kojeg kažu da im je motivacija jer zna uživati u svakom momentu. Poruka je to i njihove kućice – opuštanje i uživancija!
– Balansiramo između dobrog i još boljeg!, uvjeren je Hrvoje, dok smo na dvije sestrinske adventske kućice „Kod Rođee” i „Lavova kućice” ponešto saznali o Dubai fritulama, te špageta palačinkama. Iskusni su to adventski veterani, koji svoju ponudu temelje na mješavini popularnih gastronomskih trendova, te neizostavnih blagdanskih delicija.
– Od posebnih specijaliteta u ponudi imamo rezane palačinke kojima ove zime želimo privući goste nestandardnom prezentacijom, kao i Dubai fritulama s kremom od pistacije, čokolade i pravog kadaifa, rekla nam je Matija, koja se nada kako će upravo njihova ponuda oduševiti izbirljive Zadrane.
„Topla braća” i „Varosh” dvije su bratske adventske kućice s ponudom koja je usmjerena ponajprije na bogatu ponudu toplih i hladnih alkoholnih pića i koktela.
– Željeli smo se ponajprije istaknuti zanimljivim nazivom kućice, pošto je ovo naša prva godina na Adventu u Zadru. Pozitivno smo nastrojeni, jer čeka nas šest dugih tjedana u kojima se moramo dokazati. Od gastronomske smo ponude išli na samo tri jela – omiški soparnik, kao tradicionalno dalmatinsko jelo, te sendviče sa pulled piletinom i svinjetinom, predstavili su nam se Antonio i Boris. Žvelti i sa hranom i sa pićem, priznaju kako žele pronaći svoje mjesto na gradskoj blagdanskoj gastro sceni. Njihov kolega Toni iz kućice „Varosh” pak publiku želi privući koktelima te mini palačinkama sa zanimljivim preljevima.
– Za razliku od naših kolega „Tople braće”, koji imaju svoj „signature” miks začina za kuhano vino, mi nudimo kuhanu Cannellu – hrvatski proizvod, te koktele na bazi pelina s likerima, istaknuo je Toni.
Veterani slatke adventske ponude kojima su odavno oduševili Zadrane dolaze iz kućice „Nadine fritule i palačinke”. Domaća receptura tete Nade u kombinaciji s različitim preljevima formula je kojom već godinama oduševljavaju ljubitelje slatkog.
– Ponosimo se svojom domaćom recepturom, koja je zaslužna za našu popularnost, započela je Pavla, dodavši kako nude za svakoga po nešto, uz kuhano vino i topli sok od jabuke za najmlađe.
– Kvaliteta naših fritula i palačinki nešto ima i s datumom rođenja tete Nade, a to je na dan Gospe od Zdravlja ili Gospe od fritula, poručila je Pavla, jer upravo se ova kućica prošle godine okitila čak dvjema nagradama – onom na najbolje kuhano vino, za koje su osvojili prvo mjesto, te najboljim slatkim jelom, koje je osvojilo srebrnu medalju.
„Slavonska čarolija” kućica je koju posjetitelji Adventa znaju od samog početka manifestacije, jer ova slavonskobrodska obitelj iz Zadra svake godine nudi jela prožeta slavonskom tradicijom.
– Ponosimo se našim slavonskim specijalitetima, jer volimo povezivati moderna jela sa slavonskim štimungom. Ističemo zato pohanu carbonaru, ćevapčiće u slavonskom kaputu, te sendvič s pašticadom od janjetine, predstavila nam je Anđela, a osim slavonskim jelima ponose se i koktelom „hot bećarac” od kuhane rakije.
Ivanka iz kućice „Plan B” nudi pregršt različitih slatkiša, tradicionalnih i modernih, sve s ciljem kako bi oduševila najmlađe posjetitelje Advente i sve ljubitelje slatkog.
– Arancini, limuncini i broštulane mendule tu su za ljubitelje tradicionalnih slastica, potom medenjaci koje sama dekoriram, licitari, te šarene lizalice za djecu. Tezga je šarena, vesela, ali isto tako i domaća, zaključila je Ivanka.


